Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Naglosnienie estradowe 2+1 - potrzebuje wytycznych :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Naglosnienie estradowe 2+1 - potrzebuje wytycznych :)

witam wszystkich, jestem tu nowy - zarowno fizycznie jak i w temacie, czytalem troche forum i artykulow... do zeczy:
    chcialbym zlozyc naglosnienie estradowe zlozone z glosnikow i suba. przeznaczenie na niewielkie imprezy - raczej zalezy mi na jakosci brzmienia niz potedze. od glosnikow wymaglalbym szybkiego, kontrolowanego, wyraznego basu - niekoniecznie nisko schodzacego (w estradowym naglosnieniu stosuje sie zamkniete obudowy?) i czystych, poprawnie brzmiacych wysokich. chcialbym oprzec je na dwoch 30cm glosnikach na kolumne. co do glosnikow nie mam jakiegos konkretnego typu - moze GDN 30/120 + apn 150 lub GDWT 12-19/150. wiem, ze sa tutaj ludzie ktorzy przerabiaja glosniki firmy STX - nie wiem ktory wybrac i czy by sie nadawaly.
    od suba oczywiscie oczekuje nisko schodzacego, glebokiego i tez dobrze kontrolowanego basu. myslalem o glosniku STX GDN-38-300-8-AE - nie wiem czy to dobry wybor, tym bardziej, ze chcialbym zrobic tube, ktora moglaby okazac sie zbyt duza i ciezka do zaprojektowania (cos jak projekt djbolo na audiomani http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=818). nie wiem jaka jest jakosc dzwieku wydobywajaca sie z tych przetwornikow :]
    glosniki podane przezemnie sa przykladowe, raczej w tym pulapie cenowym chce sie poruszac, ale nie zaszkodzi podac przykladow z wyzszej polki i ich mozliwosci - o ile ktos ma takie doswiadczenia. jest mozliwe zlozenie takiego dobrze brzmiacego zestawu?
    prosze podac mi kilka przykladowych glosnikow jakie moglbym zastosowac, jakies konfiguracje i czego od nich moglbym oczekiwac jezeli chodzi o brzmienie. muzyka elektroniczna - nie walace i rozpedzone techno, raczej subtelnie pykace kraftwerk :]
    nastepne pytanie to wzmacniacze - jeszcze rok temu dzialala firma sinus - podobno dobre i tanie wzmaki. teraz nic nie moge znalezc w necie o nich. do suba nie mam pojecia jakiego wzmaka uzyc. czytalem test wzmakow firmy matronix - raczej w tym pulapie cenowym chcialbym czegos szukac :] ale nie sadze, zeby nadawal sie ten wzmak do glosnego, estradowego grania. na co zwrocic uwage szukajac takich samorob np. na allegro, moze ma ktos juz jakis wzmak sprawdzony? o reszte dopytam z czasem o ile zostane zrozumiany :]
    pozdrawiam

Wal na PW do Sound Wave,nikt Ci lepiej nie doradzi.Ma łeb chłopak.A STX-a zna na wylot.

Skomentuj

Umberto, ładnie wygląda to 1500 postów :lol: :P
      A co do tematu... to zobacz na forum konstrukcje SW w tym przedziale pienieznym chyba nie ma konkurencji :)

Skomentuj

tzn jełsi chodzi o paczki SW to ja osobiście byłbym nei ufny co do wysokich tonów ... te tuby są za małe, bedą za ciche ... a w estradzie głośniki wysokotonowe muszą być parukrotnie głośniejsze od reszty żeby można było wyjść z tym w plener ... inaczej dupa blada. Proponuje te estrady STXa i do tego wysokotonowca z dużą tubą ... bardzo głośnego i w żadnym wypadku nie piezoelektryka...

Skomentuj

Maxi, cały czas sie zastanawiam po kiego grzyba ten licznik?Dla samokontroli?

Skomentuj

wovo co ty gadasz? slyszales te stx'y ? chyba nie... pozatym on tym nie cehce przeciez naglasniac stadionow i plenerow... pisal niewielkie imprezy to kolumny od SW mu wystarcza

Skomentuj

parukrotnie głośniejsze od reszty
              czyli... miotacze dcybeli????

Skomentuj

tonsil 12-19/120 jak i 9/80/5F tak samo jak ten STX to jedno calówki..... mają podobny SPL podobnie nisko mozna je obcinać mają zblizone charakterystyki i podobną wytrzymałość mocową. STX ma tylko duuuzo gorszą jakość wykonania (badziewny plastyk) tonsil 12-19 to naprawde dobry typ. ta zwrotka co zaprojektowałem do tego STX'a GDWT pasuje także do Tosnila (elektrycznie głośniki są niemalże identyczne)

do tuby to tylko 2x38/300/4AE przy 1x38/300/XAE tuba wychodzi większa niz przy 2 głośnikach....

mozesz zrobić tube DJ-bolo - sam jej nie robiłem ale wygląda obiecująco - ma pare wad projektowych (troche zbyt gwałtowne jest jedno przejście prędkości rozszerzania tunelu) ale, żeby to poprawić trzeba by od początku zaprojektować tube - mimo to jeśli pracuje ona w roli subbasu (45-100Hz) to niepowinno to stwarzać większych problemów

Skomentuj

dzieki za sugestie i opisy. czytam czytam i czytam... ulegla zmianie konfiguracja. satelity+tuby+sub. najpierw satelity, ekonomicznie :) zastanawiam sie nad dwoma na kolumne GDS-22-120-4-SE lub po jednym solton craft tc 10/100. jakie jest lepsze rozwiazanie? moze sa inne 20stki w dobrej cenie i dobrze grajace? na co zwrocic uwage? wysoki zostaje, czyli atp150.

Skomentuj

niema co dawać tuby + subbasu - poprostu subbas zginie w tle. dwa GDS'y to tez niezły pomysł. powinno zagrać głośniej niz TC100 z lepszych rozwiązań to tylko celestion truvox z serii 8 calowej - świetny głośnik ale za duzo większą kase więc niewiem czy się skusisz....

Skomentuj

dlaczego nie ma co dawac tub i suba? gdyby byly aktywne mozna wyciszyc - odgrywaly by wyzsze partie basu, chodzi o to zeby ladnie i szybko go graly. a sub gralby najnizsze pomruki.

co do stx'a - duza jest roznica pod wzgedem dzwieku miedzy takimi stx, craftami, czy eminnece delta (srednio-niskotonowe)? do kazdego rodzaju muzyki one pasuja??

Skomentuj

tuby zejdą podobnie nisko jak subbasy i pociągną wystarczająco wysoko, żeby zgrać się z midwooferami. subbasy musiałły by być przynajmniej 4x większej mocy od tub żeby wogóle było je słychać (dwie tuby po 300wat bo tyle realnie mają te 30/200/4AE odpowiadają 2,4kW w klasycznych subwooferach....) dlamnie zupełnie nieracjonalne....

eminence niama zadnej prawdziwej średniotonówki - a juz delta nawet jak na eminanca wogóle średnio się do tego nadaje... Truvox to głośnik o dwie klasy lepszy od Eminenca i o kilka ładnych klas lepszy od STX'a i Crafta. Z crafta dobra jest seria TC15-200 bo ma ultra lekkie membrany i duzy SPL za przystępną cene - reszta jest powiedzmy przeciętna.

Skomentuj

Na moment odświeżę temat.

Zamieszczone przez Sound Wave
                          (troche zbyt gwałtowne jest jedno przejście prędkości rozszerzania tunelu) ale, żeby to poprawić trzeba by od początku zaprojektować tube
                          Spotkałem się z pewną opinią, że to hybryda BP4th-tuba i chociaż udział tunelu jest dosyć duży, to nie za bardzo mogę się z tym zgodzić. W przypadku tego głośnika gdybym poszerzył tunel - co dałoby płynniejsze przejścia między kojenymi odcinkami, wówczas straciłbym na zejściu (nawet do 10Hz). Wprawdzie SPL wzrósłby o jakieś 2-3dB, jednak założeniem projektu od początku było jak najniższe zejście przy rozsądnych rozmiarach, toteż niestety tak musiał zostać poprowadzony tunel.

Projekt można oczywiście przerobić, plusem będzie jedynie SPL, minusem zaś większa objętość końcowa oraz wyższa dolna f.

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                          X