Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Paczka Basowa G-K tuning

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Paczka Basowa G-K tuning

Nie wiem czy ten temat powinien być tu czy bardziej w dziale elektronika ale przejdę do sedna.

Mam paczkę basowa Galien Kreuger wyposarzoną w głośnik Celestion truvox 1525e i to wszystko. Dośc nietypowa konstrukcja bo zawzyczaj "piętnastki" grają w parze z jakimiś tubowcami itp.
    Paczka ma potęrzny bas jednak utyka troche na górze która o dziwo bardzo sie przydaje w graniu na basie. Postanowilem dołożyć tubowca (albo cos w tym stylu)i tu pytanie do was co dołożyć do tego głośnika i jak ze zwrotnicą.
    Nie ukrywam że liczę na pomoc kolegi Irka gdyż on moze mieć najwiecej doswiadczenia z konstrukcjami tego typu.

Obudowa wyglada tak:http://www.gallien-krueger.com/produ...a_115blx.html#
    a głośnik tak:http://professional.celestion.com/pr...tail.asp?ID=16

zwrotka a raczej tylko filtr na sopran + zabezpieczenie w postaci zarówki.

Skomentuj

Sound Wave, polecilbyś jakiś głośnik do tego?

Skomentuj

po taniości moze być tonsil 12-19 albo 9/80/5F

jeśli chciał byś coś lepsiejszego to radze poszukać coś z 2 calowych najlepiej beymy. ale to juz powazny koszt (koło 1000zł) a myśle, że tonsil tez powinien się sprawdzić. puść go na jakieś 3500Hz co by go nie spalić ze zwrotką 18dB/okt 3,3uF +250uF +10uF w 2 członie. zarówka 2x21wat 24V włukna połączone równolegle.

Skomentuj

nie do końca rozumiem, jak to w drugim członie??

a co z efektywnoscią, ten horn na pewno jest głosniejszy od tego celestiona. Widziałem ze LDM montuje u siebie regulowany wysokotonowiec, jak to zrobić, wystarczy szeregowo wrzucić potencjometr??

Skomentuj

potencjometr się odrazu spali. musisz zrobić drabinke rezystorową albo potencjometr drutowy (na jakieś 20wat wystarczy)

w przypadku 1 - robisz tak kupujesz przełącznik 8 pozycyjnu i do karzdej gałęzi dajesz inny rezystor (np od 1 do 8 ohm) w przypadku 2 poprostu podłączasz potencjiometr

co do roznicy efektywności wynosi ona jeakieś 3dB z czego pare zostanie stłumione przez roznice rezystancji cewki (tonsil ma chyba 6,6 albo 7 ohm a celestion tylko 5,6 albo 5,7 niepamiętam dokladnie jak było dla tego modelu)

co do filtra to jest to zwykły 18dB/okt i mówimy tam o 2 członach pierwszy CL i drugi C i jest to czwórnik w układzie T

Skomentuj

a znasz ten glośnik celestiona (mialeś go w rekach albo coś z nim robiłeś) ?
              pytam z czystej ciekawości

Skomentuj

spokojnie wystarczy ten tweeter tonsila zwrotka to najlepiej 18dB/oct ciecie nie nizej jak 3,5khz ja bym zaryzykowal dac na 4kHz uwazam, ze tweeter jest po to aby nadac charakter metalicznego pobrzmiewania strun, niekiedy podkreslenia jakiegos akcentu. Tlumika nie rób nawet lepiej, ze jest bardziej skuteczny, mozesz wszystko wyciagnac na EQ we wzmacniaczu. Ja bym nawet cial tego tweetera wyzej tak na 4,5kHz... minimum zwrotka 12dB/oct.

Skomentuj

Chyba zrobie tak jak SW doradził i raczej zwrotka o bardziej stromym cięciu bo tam idą duże moce i ten głosnik chyba lubi wyższe ciecie.

[ Dodano: 2005-10-12, 15:06 ]
                  SoundWave "3,3uF +250uF +10uF" czy tu sie nie pomyliłeś?? same kondy??

Skomentuj

przepraszam wkradła się pomyłka - miało być 250uH czyli cewka

Skomentuj

Sound Wave, Mam pytanie, co to za żarówki bo nie mogę takich dostać? jak one wygladają albo gdzie je dostac??
                      i drugie pytanie czy brać cewkę z grubszym drutem (1,25mm) czy wystarczy 0,8mm

Skomentuj

0.8 wystarczy. co do zarówek na stacji bęzynowej poproś zarówke do cięzerówki - stop + pozycyjne (chyba) to chyba niejest 2x21V ale coś koło tego i w praktyce jest ok.

Skomentuj

Sound Wave, zrobilem wszystko wg wskazań, zastosowałem potencjometr 50W 50Ohm jak odzielnik napięciowy. Jak kolumna gra super, jednka podczas koncertu Tubka (9/80/5f)zaczeła pierdziec i trzeba ją było wyłaczyć. :-(
                          Co zrobić?? czy szukać mocniejszego glosnika bo wzmak ma 125W czy cos przerobic w zwrotce
                          Czy ten potencjometr nie obciaża za bardzo żródła??

Skomentuj

na początek sprobował bym wymienić cewke na odpowiednik z STX'a tonsil ma max temp pracy izolacji do 120 sotpni a STX robi w technologii do 200 stopni - to doda sporo mocy do sopranówki i niepowinna się spalić.

mozesz tez wymienić konda 10uF na 3,3uF to zwiększy skuteczność filtracji i odciązy głośnik

sprawdź jeszcze czy napewno masz wszystko podłączone jak na tym schemacie

dodatkowo mozesz wymienić zarówke na 24V 21wat taka pojedyncza

Skomentuj

o F...k, no troszke inaczej to zrobiłem... ;/
                              Poprawię to i opisze efekty..
                              Spróbuję jeszce z tym głosnikiem. Ale tam pierdziało bo mebrana waliła o ...coś.
                              w którym miejscu powinien obecnie być ten 10uF ??
                              A i jeszce jedno - potencjometr moze być przy gosniku czy musi być na początku??

[ Dodano: 2005-12-13, 16:22 ]
                              No poprawilem zwrotke ale efekt nadal jest kiepski, przy mocnym uderzeniu w struny głośnik pierdzi, może trzeba zmienić go na mocniejszy, w końcu towarzyszy on głośnikowi 250W
                              Myśle ze jak zmienie kondensator to jego wpływ na ogólne brzmienie będzie juz prawie niezauważalny, już teraz jest niewielki :/

Możesz polecić jakiś głośnik podobnej wielkości ale mocniejszy?? czy mam szukać jakiejs Beymy za 200zł

[ Dodano: 2005-12-13, 16:32 ]
                              czy do tej tubki od 9/80/5f można wkręcić driver od 12-19/150 ??

Skomentuj

Czaruję...
                              X