Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik che wyskoczyć z obudowy :(:(:(:(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik che wyskoczyć z obudowy :(:(:(:(

Witam wszystki. Mam problem swiązany z subwooferem. Pojechałem na giełde i kupiłem wzmacniacz(moduł) do suba z filtrem dolnoprzepustowym regulacjami fazy i innymi bajerami(kosztował jakieś 300zł). Kupiłem też głośnik firmy Denon(290zł). Obudowa jest zrobiona wg obliczeń jakiegoś maniaka na tej giełdzie który przystosował ją do możliwości głośnika i wzmacniacza jednak to wszystko nie gra tak jak grać powinno. W kinie domowym mam suba tonsila takiego małego a bas jest 100razy lepszy. Mój sub praktycznie nie gra i nie wiem co jest tego przyczyną. Jak sie filtr dolnoprzepustowy ustawi na minimum i da głośność do połowy to jakoś jeszcze gra ale jak sie chce zeby troche więcej przenosiło i sie mu na filtrze docisnie to głosnik chce wyskoczyc z obudowy. Zamiast grać to on tylko skacze raz do góry a raz do dołu (szarpie cholernie) a głosu nie wydaje. Tylko na cichym graniu słychać i czuć te częstotliwości bo aż sprężyny w tapcznie latają::). No ale po co komu taka skrzynie ktoóra gra jak głośniczki z kompa:(:( szkynia jest o dużych gabarytach i ma basreflex który znajduje się w oddzielnej komorze(skrzynie jest podzielona w 3/4 jest głosnik skierowany do podłogi a w 1/4 znajduje się taka przegroda w której jest otwój bas reflexu). Gość na giełdzie stwerdził ze on zrobił wszystko dobrze i że jemu takie coś działa no ale niestety mi nie chce. Bardzo bym był wdzieczny za jakieś porady czemu sie tak robi ze ten głosnik tak szarpir i wcale nie gra(podkładałem inny głośnik firmy tesla 30cm efekt idealnie ten sam ) Pozdro

Załaduj mu subsonica.

Skomentuj

Za duża obudowa i pewnie źle zestrojona.

Skomentuj

Wydaje mi sie tak jak Yoshiemu ze obudowa jest za duza i te as refleksy cos nie tak chyba , moze ciut lepiej by bylo jakbys zdjecia pokazal jak to wyglada mniej wiecej

Skomentuj

sprobuj zatkac otwor b-r. moze tocos poprawi

Skomentuj

Proponuje obmierzyć obudowe i zorientować się ile ma pojemności ponadto wrzuć dokładne dane z głośnika.Wszystko wskazuje,tak jak koledzy zauważyli,że buda jest za wielka ale żeby być 100% pewnym należy zrobić jak napisałem.
            PZDR

Skomentuj

Sprawdź wzmacniacz. Być może wzbudza się na b. niskich częstotliwościach - co by "pasowało" do opisu efektów jakie uzyskujesz przy większych mocach i szerszym paśmie.

Skomentuj

a odsłuchujesz w tym samym miejscu co Twój stary sub ... czy na srodku pokoju

Skomentuj

Jacek a co to ma do rzeczy?

Skomentuj

zapewne glosik typu alfred lub 888 w koloslanej obudowei napedzany 100W sorki jak sie pomylilem!

jak mam racje wywal przez okno zrob cos normalnego

Skomentuj

hm czegoś tu nierozumiem, głosnik w osobnej komorze niż BR ... wiec poco ta komora z br ... głosnik skierowany w dół czyli jest na zewnątrz wiec obudowa closed skoro BR jest w innej komorze <lol> sa msie zamotałem wiem ja kto wyglada jesli z opisu rozumiem ale nie potrafie sam tego opisac heh ...

najlepiej zreób fotki i pokaż a ci doradza ... moze masz pralke z głosniczkiem 10 cm i maskownicą 30 cm

Skomentuj

no mieisce ustawienia suba u mnie na przyklad ma duze znaczenie jesli stoi na srodku pkoju a w rogu sa bardo duze roznice

Skomentuj

Czaruję...
                        X