Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki ~16 cm do półki samochodowej 8l closed?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki ~16 cm do półki samochodowej 8l closed?

Mam półkę głośnikową do samochodu, stereo, 2 drogi, po około 8 litrów na kanał, obudowy zamknięte. Głośniki wysokotonowe to STX GDWK-9-150-8-PJ. Natomiast mam problem z wyborem głośników niskotonowych.

Na początku miałem GDN-17-80-8-SS, ale chciałem czegoś więcej. W międzyczasie trafiłem na okazję kupna dwóch GDN-18-120-6-SW za śmieszną cenę. Chociaż nie wypadały one dobrze w symulacjach, to postanowiłem zaryzykować - w końcu głośniki mają duży napęd, cewkę 35 mm i ogólnie ciekawie wyglądają. Niestety zawiodłem się - symulacje z WinISD sprawdziły się. W obudowie zamkniętej zero basu, o BR na razie nie myślę, bo nie ma na niego miejsca. W symulacji BR w ośmiu litrach ten głośnik wypada gorzej niż 17-80-4-SS w zamkniętej.

Proszę o jakieś Wasze propozycje głośników niskotonowych, wiadomo że chodzi raczej o niższą półkę cenową, jak na razie mój faworyt to GDN-17-80-4-SS.

[ Dodano: 12-10-2005, 19:13 ]
    Jedyna zauważalna wada 17-80-4-SS to mniejsza efektywność.

jak masz kase to moze herts hs165? http://caraudioreda.pl/sklep/images/HS165F%5B1%5D.jpg na allegro mozna za 100 wyrwac, tylko znajdz parametry do tego :)

Skomentuj

to polka do malucha? jak tak to jezeli masz miejsce to zastosuj GDN-22-120-4-SC. ja robilem sobie symulacje i zejscie wychodzi na 58Hz przy -3dB i bass-reflex 10l. takie cos bd robil dla siebie tylko czekam na fundusze jakies bo zima idzie i na razie trza co nie co pokonserwowac i zimowki zakupic

Skomentuj

Zip zastanówk się.... głośnik z tak niskim Qts do zamkniętej ?? totalna pomyłka... to jasne że basu będzie jak na lekarstwo.

18 od 17 jest duuzo lepszy - po pierwsze liczy się jakość a w pdpowiedniej budzie i zejście jest

Skomentuj

Hertz-a HS165 sprawdzałem - w symulacji źle wypada. Poza tym cena chyba jednak trochę za wysoka.

Półka faktycznie jest do malucha - prezentowałem ją już wcześniej tutaj: http://www.elektryk.info/tematy14/po...-126p-vt70.htm

Zwykłe głośniki 20 cm może by się zmieściły, ale GDN-22 ze swoimi wielkimi pierścieniami w życiu nie wejdą.

Generalnie to myślałem tylko i wyłącznie o obudowie zamkniętej. Powód? Na BR nie ma miejsca. Projektowałem tę półkę z myślą o 17-80-4-SS, które świetnie się sprawdzają w zamkniętej. 18-120-6-SW faktycznie lepszy od 17... jednak jego przeznaczenie jest też zupełnie inne - kilkanaście litrów BR. Chociaż na upartego zamontowałbym tam jakoś porty BR. Pytanie tylko czy warto, czy też może lepiej zmienić głośniki na 17-80-4-SS?

[ Dodano: 13-10-2005, 14:48 ]
          Dodam, że już na 17-80 w wersji 8 ohm było o wiele lepiej niż teraz na 18-120.

Skomentuj

zobacz jeszcze aalphard dw65k wyglada prawie tak samo jak 18 stx

albo arn150 :P

Skomentuj

zip, ja Ci moge "sprzedać" lepszy patent.Trzeba tylko troszke w maluszku chłodzenie przerobic i spokojnie wchodzą 8 calówki.

Skomentuj

Czaruję...
              X