Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakies cykanie:/ co to moze byc??:(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakies cykanie:/ co to moze byc??:(

Witam... mam problem.. a mianowicie gdy slucham muzyki, gdy bas slychac to z glosnikow wysokotonowych slychac nieprzyjemne "cykanie" niewiem co to moze byc... gdy podkrece glosnosc to ten dzwiek sie gubi... przy cichym sluchaniu sie nasila... :( prosze o pomoc

zrozumial bym gdyby bylo odwrotnie :P

Skomentuj

noo wlasnie... gdyby bylo odwrotnie to juz bym wiedzial gdzie szukac przyczyny... a w tej sytuacji niewiem co moze byc nietak... licze na to ze ktos z was spotkal sie z czyms podobnym i mi moze pomuc...

Skomentuj

wg mnie coś np ociera , a przy wyższych poziomach głośności po prostu jest ten dźwięk zagłuszany ...
        w każdym razie to jakieś mechaniczne uszkodzenie...

Skomentuj

no tak, ale co moze ocierac w glosnikach wysokotonowych?? przeciesz tam nawet membrany jako takiej niema:|

Skomentuj

To chrząszcz gdzieś cyka w środku i woła o pomoc ;-D - wiem, bo tak było w "Reksiu".

Skomentuj

ja bym szukal od strony elektronicznej problemu rozne jaja sie czasem dzieją

Skomentuj

Może jest jakaś nieszczelność pomiędzy komorą niskotonową a wysokotonówką i skoki ciśnienia przedostają się gdzieś do wysokotonowca.
                Masz w oddzielnej uszczelnianej komorze?

Skomentuj

Albo nieszczelnośc,albo zbyt wysoki podział.Skąd ja to znam :)

Skomentuj

Zbyt wysoki czy zbyt niski?

Skomentuj

Niski,niski naturalnie.Dobrze myślałem,odwrotnie napisałem :/
                      Dzieki Newborn za czujność :)

Skomentuj

To przy większej głośności takie zniekształcenie byłoby nie do zniesienia! Może to wzmacniacz zniekształca? - zniekształcenia schodkowe przy przejsciu przez 0 jak w klasie B - za mały prąd spoczynkowy?
                        Jesli to fabryczna kolumna a nie DIY to cokolwiek dziwne...

Może Michał jeszcze raz to dokładnie obada problem i nam przedstawi. Np. jakie kondensatory są w zwrotnicy... może jakis przebity bipolar tam siedzi? albo jakies połączenie przerywa?

Skomentuj

no sprawdze te zwrotnice bo cos mi w nich smierdzi (metafora taka) a komora wysokotonowego i niskosredniotonowego sa szczelne dokladnie sprawdzalem... dzieki za zainteresowanie moim problemem łobadam te zwrotnice i podzial z resztom tez
                          pozdro

Skomentuj

nie wiedzieć czemu przeczytałem niskotonowy :)
                            Ja bym sie jednak jakiegoś mechanicznego uszkodzenia spodziewał,
                            i to nawet niekoniecznie głośnika - może np nieszczelność obudowy ??

Skomentuj

Czaruję...
                            X