Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem przy wymianie głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem przy wymianie głośników

Witam
    Postadam stare kolumny Tonsila, na danich zamierzam wymienić stare głosniki Tonsila.
    Szerokopasmowy GD 16/20 na niskotonowy GDN 16/30/8 oraz wysokotonowy GDW 9/15 na GDW 9/60/8.
    Pytanie moje jest związane z tym starym kondesatorem ELWA BPE 2.2 uF 63V czy przy zmianie głośnika z 9/12 na 9/60 będe musiał go wymienić na inny, jeśli tak to na jaki ?
    A może jakąś prostą 2-drożną zwrotnice dać, np. STX 2D-12 ?

Z góry Dzięki

dla mnie skzoda pieniedzy na modyikacje takich kolumn lepiej wolal bym zrobic od pocztku nowa konstrukcje

Skomentuj

Tonsil się strasznie ceni, nawet jeżeli chodzi o takie antyki jak GDN 16/30 i GDW 9/60. Przy takiej cenie parametry nie są rewelacyjne, ja bym się w to nie pchał, zwłaszcza że zwrotnice to niewiadoma. Jeżeli w tych kolumnach są w ogóle jakieś zwrotnice, to ich lepiej nie ruszaj; popatrz co najwyżej czy jakieś elementy nie są spalone, czy kondensatory trzymają jeszcze swoją pojemność.

A jeśli zamiast zwrotnic jest tylko ten jeden kondensator? Możesz zmajstrować jakieś proste zwrotki, wysoki podział, filtrowanie 6 i 12 dB. Chociaż ja bym tego w ogólne nie ruszał. Jeden kondensator to nie jest szczyt techniki, ale w swojej prostocie spełnia swoje podstawowe zadanie (odcina niskie tony). Ewentualnie można by dać taki o ciut mniejszej pojemności.

Skomentuj

Z tym kondensatorem nie będzie dobrze grać - za duży. 1 rząd to dla niego za malo, poza tym ma większą efektywność niż GDW 9/15. Trzeba będzie też tłumić ten głośnik. Oto moja zwrotnica do tych głośników. Kondensatora 6.8uF można nie montować jeśli ktoś tak woli (ocenić na ucho samemu), zamisat niego można dać np. rezystor 2W 22 ohm (też tak robiłem).
        Przy GDN 8 omowym na dół cewka 1mH, kondensator 3.3-4.7 uF.

W tych głośnikach był tylko kondensator 2.2uF na górę, ale z tym glośnikiem to za bardzo nie odcina i on "skrzeczy", chociaż przy małych mocach gra to dobrze z I rzędem - ale w praktyce nie polecam.
        Załączone pliki

Skomentuj

Molibden, czyli wystarczy tylko ta zwrotnica według Twego projektu ?
          Jeszcze taka mała uwaga, poniewasz na rysunku jest głośnik GDN 16/30 4 ohm, a ja zamierzam włożyć 16/40 8ohm czy to jakaś rużnica dla tej zwrotnicy ?

Dzięki

Skomentuj

olbrzymia różnica

Skomentuj

Witam,
              User, zwróć uwagę co Molibden napisał w piątym wierszu swojego ostatniego wpisu w tym wątku. Widzisz, jakie to proste.
              Co najmniej dobrego efektu końcowego.
              Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Będzie trzeba korygować efektywność GDW pod ośmioomowego GDN, bo efektywność podana jest to liczona z wata [87db/W], a więc przy takim samym napięciu 4-omowy gra głośniej...(+3dB) niż 8-omowy. I to trzeba uzwględnić.
                Przy parze GDN i GDW oba po 8 omów dzielnik dla wysokotonowego wypada taki: 6.2 (6.4) i 2 omy. Rezytory o mocy 2W wystarczą.

Skomentuj

Czyli przy niskotonowym musze dać cewke 1mH + kondesator 3.3 - 4.7 uF (jakaś róznica w częstotliwości podziału ?) a przy wysokotonowym zgodnie ze schematem - rezystory 5.6 i 3.3 oba po 2W.
                  Przy takim układzie jakia będzie częstotliwość podziału dla GDN i GDW, taka sama czy będą troche na siebie zachodzić ?

Jeszcze jedno, przejrzałem sklepy insternetowe i zauwarzyłem iż są 2 rodzaje kondensatorów: elektroniczny i foliowy, tak samo z cewkami powietrznymi przy 1mh są z drutem fi 1,25 oraz 0,8 które wybrać - czyżby te droższe elementy były lepsze jakościowo ?

Skomentuj

Witam,
                    User, kolego czytaj trochę uważniej. Odnośnie tłumika przy wysokotonowym, ostatni wpis Molibdena - trzeci wiersz.
                    Częstotliwość podziału będzie około 3k lub trochę więcej, tak "na oko" bez pomiaru. Pomiędzy GDN dla 8[ohm], a 4[ohm] będzie na pewno różnica, lecz pewnie nieznaczna. Pasma przenoszenia obu dróg zachodzą na siebie, nawet bardzo. A jak inaczej Ty sobie to wyobrażasz.
                    Kondensatorów i indukcyjności jest ogólnie dość dużo typów itd.. Foliowe powinny być lepsze od elektrolitycznych. W tym rozwiązaniu masz małe pojemności więc możesz zastosować tylko foliowe. Indukcyjności, z 1,25 dla obu wartości. Dla nisko-średnio grubszy, mile widziany.
                    Nie wiem, które elementy "zauwarzyłeś", lecz sądzę że aktualnie większość elementów jest dość dobrej jakości (bo nikt by ich nie kupił). Fakt, różne materiały, różne technologie i różne ceny. Nie zawsze korzyść idzie w parze z ceną (zależy też od żródła). Zazwyczaj droższe, to ogólnie lepsze, lecz niekoniecznie zawsze.
                    Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

OK, mam już wszystko jeszcze chciałbym dopytać odnośnie lutowania - rozumiem iż cewke przy nieskotonowym lutujemy tak iż prąd płynie od środka cewki na zewnącz czy odwrotnie ? Dróga cewka przy wysokotonowym obojętnie ?
                      Na schemacie jest podłaczony głośnik wysokotonowy (+) z linią (-) tak ma być ?

Dzięki Wielkie za Pomoc.

Skomentuj

Nie ma znaczenia jak podłączysz cewkę, bo indukcyjność nie zależy od biegunowości; co innego gdybyś chciał uzyskać pole elektromagnetyczne. Głośnik wysokotonowy jest podłączony w przeciwfazie, widocznie tak ma być ze względu na charakterystykę fazową.

Skomentuj

Czaruję...
                        X