Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tuning ZG 30 C 111 - jaki BR?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tuning ZG 30 C 111 - jaki BR?

Witam!
    Otoz, jestem szczesliwym posiadaczem kolumn ZG 30 C 111. Ladnie graja, ale cos brak im niskiego basu. Glosnik niskotonowy to GDN 25/40/3. Objetosc obudowy okolo 70 l. Ogolnie ksztalt budy to cos na wzor altusow i to samo z rozmieszczeniem glosnikow, ale jak na moje ucho graja duzo lepiej od altusow 140 - tam nieprzyjemna tuba i buczacy bas. WinISD poleca do mojego niskotonowca obudowe BR. Porownujac obydwa wykresy - zamknieta to bas tylko do 70hz ze spadkiem -3dB, a przy strojeniu BR na 38hz bas schodzi do 40hz ze spadkiem -3dB, co by prawdopodobnie znacznie polepszylo wrazenia sluchowe (mocniejsza stopka oraz gitara basowa). Boje sie o charakterystyki impulsowe - jak na razie w calym pasmie sa one ponizej 5ms, a przy zastosowaniu BR ponizej 50hz mam ponad 9ms. Poza tym planuje wymienic przewody na 4mm dla basu i 1.5 dla sredniotonowca, i 1.5 dla wysokotonowca, poniewaz fabrycznie sa tam kabelki przekroju chyba 0.5mm... BTW. warto inwestowac troche wiecej kasy w przewody kierunkowe, czy to strata pieniedzy? Przyznam, ze wymiana chincha laczacego CD z wzmacniaczem z takiego za 2zl, na taki za 20zl bardzo polepszylo gore. Wracajac do BR mam pytanie: zastosowanie BR o srednicy 7-8cm powinno nie powodowac zadnych swistow badz znieksztalcen? Jak daleko powinien byc tunel od scianek kolumny i innych glosnikow, aby jak wyeliminowac nieporzadane dzwieki? Czy w ogole warto sie bawic w tuning, czy lepiej zostawic jak jest z basem do 70hz?

Głośnik kiepski. Ale jeżeli uda Ci się jakoś wcisnąć BR - to próbuj. Za dużo z tego nie uzyskasz - to archaiczna konstrukcja z czasów PRL-u. Oczywiście zakładam, że głośniki oryginalne, nie naprawiane.
    Sygnał audio to prąd zmienny. A przewody kierunkowe - bez komentarza. Ale nawet gdyby..., czemu miałyby one służyć?

Skomentuj

przewody kierunkowe - maja wieksza czystosc OFC i po prostu lepiej graja... Pytam was tutaj, bo wole zebrac wiecej opini na ten temat. Mam rozumiec, ze zwykly kabel OFC niekierunkowy wystarczy? Nie ma sie co pchac w kierunkowe o lepszej czystosci?

Skomentuj

Wystarczy, tak jak okablowanie wewnętrzne 1.5mm2. Bo nie wiem jak chcesz lutować grubsze żyły do głośników, zresztą podłączenie wzmacniacza przy długości do 3m też wystarczy wykonać takim przewodem.
        Nie wiem czy ten głośnik może grać w B-R i czy będzie miał wtedy dość wytrzymalości mocowej, jaki jest jego Qts?

Skomentuj

25/40/3 bardzo niskiego basu nie ma. Oryginaly maja dosc sztywne zawieszenie dlatego daje sie je do zamknietych, choc wyprobowalem takze ze w BR zagra , podobnie jak z dedykowana MB. Jesli chodzi o przewody to spokojnie 1,5mm2.

Skomentuj

Zamieszczone przez Molibden
            Nie wiem zy ten głosnik maoże grać w B-R i czy będzie miał wtedy dośc wytrzymalości mocowej, jaki jest jego Qts?
            0.36 - tu macie parametry. Poza tym tu umieszczam wykresy robione winisdem. zolta linia to obudowa zamknieta, a zielona z BR strojonym na 39hz.

Skomentuj

Czaruję...
            X