Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

od czego zalezy dobor elementow filtra??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

od czego zalezy dobor elementow filtra??

witam

mam pytanie czy dobor elementów filtra do glosnika wysokotonowego zalezy tylko od jego impedancji?? (pomijajac jego mozliwosci)

pytam poniewaz musze polaczyc 8 ohmowego tweetera z 4 ohmowym wooferem a nie umiem jeszcze obliczac filtrow

CZY MOGE PRZY POMOCY REZYSTOROW ZMIENIC WYPADKOWA REZYSTANCJE GLOSNIKA WYSOKOTONOWEGO I URZYC ZWROTNICY DO GLOSNIKOW 4 OHMOWYCH??

dobor elementów filtra zalezy od częstotliwości podziału impedancji głośnika charakterystyki częstotliwościowej sposobu tłumienia głośnika zakładanej dobroci filtracji, i konieczności zgrania z filtrem współpracującego z nim głośnika (w tym przypadku midwoofera)
    widze że masz znikomą wiedze w temacie zwrotnic więc albo kup jakiegoś gotowca albo powiedz co to za głośniki to moze coś ci doradzimy.

Skomentuj

jak masz zwrotnice do glosnikow 4omowych a wysokotonowka jest 8omowa to w miare poprawnym jest dodanie rownolegle do wysokotonowki rezystora 8om o mocy 5-10W.

Skomentuj

Dziekuje Irku - o to mi chodzilo

SW moja wiedza na temat filtrow jest niewielka (jedyny element z ktorym mam klopoty przy projektowaniu) wiec moze dalbys jakiegos linka do stronki z ktorej moglbym sie czegos nauczyc - glownie jak obliczac

jak jestes chetny do pomocy to potrzebuje przerobic zwrotnice z kolumn Yoshiego (z GDWK 11/100) na Vife DT27TG-05 oczywiscie w towarzystwie z 2* ARN 150

za pomoc z gory dziekuje

Skomentuj

teorie to mozesz poczytac z mojego www, jak jeszcze chodzi bo nawet nie wiem :)
          Zwrotnice moge Ci zaprojektowac jak chcesz pozadna ale wiaze sie to z koniecznoscia wyslania mi tych glosnikow. No i troche to potrwa 2-3tyg. Usluga gratis.
          ARN150/3 8o, to mam wiec jesli o te chodzi to wystarczyla by mi tylko ta kopulka.

Skomentuj

irek, i znowu będzie jak od linijki?

Skomentuj

to zalezy czy uda mi sie znalezc ta linijke co rysowalem od niej poprzednie wykresy :)

Moge wykonac kilka pomiarow katowych wtedy juz nie bedzie jak od linijku. Dodatkowo mam mozliwosc wykonania pomiaru znieksztalcen z rozbiciem na 2 i 3 harmoniczna.

Skomentuj

irek, jeśli już to zostaw tą linijke w spokoju i zrób w osi bez zbędnych pieszczot.Ostatni Twój pomiar wprowadził więcej zamętu niż pożytku.Obaj wiemy o czym mówie.I wygładzanie tez stonuj.Niech będzie naprawde.

Skomentuj

tak troche tą vifke poprawiłeś na końcu pasma :P ma ona tam dość nieładne podbicie czego u ciebie praktycznie nie widać <lol>

Skomentuj

bardzo chetnie bym podeslal vifke ale niestety nie nalezy do mnie
                    pogadam z kumplem i sprobuje go namowic

[ Dodano: 2005-11-10, 21:36 ]
                    pogadalem z kumplem
                    dam mu w zastaw moje glosniczki i wysylam vife
                    napisz IRKU pod jaki adres mam wyslac, najlepiej na maila

Skomentuj

jak mierzylem sama vifke to tez nie sadzilem ze bedzie z niej cos dobrego. Ale koncowe pomiary w obudowie daly bardzo ladne wyniki. Pomiar wykonany samego glosnika jest zazwyczaj na jego osi a pomiar kolumny jest pomiedzy glosnikami co oznacza pewien niewielki kat w stosunku do osi a to skutecznie obniza najwyzsza gore i bardzo czesto wyrownuje pasmo. Bardzo duza ilosc glosnikow ma nadmiar najwyzszech tonow a potem przy pomiarach katowych czy calej kolumny zupelnie to znika. Sporo tez zalezy od przedniej scianki kolumny i jak juz bawimy sie w pojedyncze decybele to czesto zmiana skrzynki potrafi popsuc efekt dobranej zwrotnice. Zreszta od dawna w AUDIO mierza wplyw maskownicy i w niektorych przypadkach bardzo wiele ona zmienia.

Skomentuj

jak ida pomiary?

Skomentuj

Czaruję...
                        X