Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co lepsze do ARN 5618: GDWK 8/50/1 czy Visaton DTW 72-8 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co lepsze do ARN 5618: GDWK 8/50/1 czy Visaton DTW 72-8 ?

Który z wymienionych wysokotonowców zagra lepiej w otwartej 12,5 l z w/w arn ? Cena jest praktycznie taka sama.

na forum visaton-a ten dtw nie ma za dobrej opinii, chociaz oni wiadomo oczekuja wiecej i czepiaja sie nawet mojego ulubionego dt-94, ktory jest niby zbyt krzykliwy, a w porownaniu do wielu gdwk gra duzo delikatniej, ale wracajac do pytania to zaden jak na moj gust, arn-y graja dosc miekko i gubia szczegoly, wiekszosc gdwk jest za to ostrych takich rockowych mozna powiedziec, sluchalem arn188 z paroma gdwk i dobrych wspomnien nie mam, z visatonem moze byc lepiej, chociaz ten, ktory wymieniles wymaga wysokiego ciecia, a srednica arn-a jaka jest kazdy wie...
    Mimo, ze nie slyszalem tej konfiguracji to z opisu ludzi wynika, ze najlepsza kopulka do arn to vifa tc, ktora podobno pozbawiona jest ostrosci i jak na moj gust z miekkim arn-em zagra to powiedzmy kompatybilnie.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź, vifka, którą podałeś kosztuje chyba ok 100 zł, a to podroży w istotny sposób koszt. Problemem jest tutaj również 54 mm otwór montażowy w paczce. Visatona dtw 72 można wg ich pracowników ciąć od 3000 i spowoduje to tylko spadek spl do 89 db.

Skomentuj

vifa tc gra właśnie bardzo ostro ze względu na podbicie na końcu pasma... to taka troche drozsza ARVka

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
          vifa tc gra właśnie bardzo ostro
          Ehm... w takim razie albo ja mam jakieś dwie dziwne tc'ki, albo pora zrobić badanie słuchu...

Skomentuj

no u mnie tez graja delikatnie...

Skomentuj

hmm moze chcecie zobaczyć charke :P

problem dodatkowo jest w tym że zwrotka wyrównuje charke do tego dołka co jesrt przy 8kHz i z nieznacznego podbicia robi się juz powazny problem.... z raptem 3-5 dB względem średniej wartości SPL robi nam się nagle 9dB......

Skomentuj

Witam wszystkich, dopiero teraz wróciłem z pracy i mogłem przeczytać wasze posty. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to ta vifka też będzie miała taki " miękki" dźwięk jak tesle - czyli będzie ładnie współbrzmiała. Te kolumienki będą grały jako druga para podłączona do wyjścia B wzmaka 2x80 w lub 4x 40 w. Samą paczkę wyhaczyłem ostatnio za free, jest to uher referenz 2000 i są tam zniszczone kompletnie westry (czyli ta właśnie arn i gwizdek taki jak gdwk 8/10 (?). Gdwk ten ma wg mnie za małą moc do tego zestawu (oryginalny WDT-13-138 miał 60/100 w mocy). Dlatego też zdecydowałem się podmienić go na pasujący wymiarami i parametrami głośnik vify. Jestem jednak otwarty na wszelkie sugestie. Pozdrawiam
                ps. a co sądzicie o visatonie dtw w tym zestawieniu ?

Skomentuj

Sound Wave, ale ta TC20 naprawdę gra dość delikatnie...

Skomentuj

go SW: tą vifkę mogę kupić np. w SERTVIS-ie, czy gdzieś jeszcze ? Tam jej cena to ok 60 zł. Przejrzałem właśnie wymiary tc (Średnica zewnętrzna / otworu [mm] 94 / 68) i jest dla mnie trochę za duża - paczka ma ładnie wykończony przód (chyba welurem) i szkoda byłoby ją pruć.

Skomentuj

Opisywana przez SW vifa gra w moim zestawie z visatonami w130 i w100. I faktycznie czuje się podbicie w tym paśmie, można się coprawda przyzwyczaić ale jednak. Kopułka moim zdaniem gra poprawnie ale nie rewelacyjnie. Nie można jej zarzuccić jakichś dużych wpadek, ale rewelacji nie ma. Nie wiem jak grają arvki ani gdwk więc nie mam jak porównać. Wiecej o tym zestawie mógł by powiedzieć SW, który ma znacznie większe doświadczenie. Takie zestawienie visatona z tą tc20 daje bardzo ładne średnie tony, ale niedomaga bas i bez suba się nie obejdzie.
                      Ja swoją vife kupowałe właśnie w sertvisie.

Skomentuj

generalnie ta vifka niegra źle - troche ostro - moze z tą arvką przesadziłem ale jednak w porównaniu visatona SC10N gra ostro - nawet STX 11-200 gra delikatniej. jej zaletą jest to że dzięki temu podbiciu wydaje się super szczegółowa. Choć bardziej podoba mi się visaton SC 10 N -a cena podobna.

Skomentuj

O ciekawe. Masz może charkę tego scna? Zgadza się ona z tym co znajduje się na stronie visatona?

Skomentuj

nie niezgadza się ale do tego juz zdązyłem się przyzwyczaić :P

ps vifa jest wygładzona - visaton wogóle bez wygładzania.

Skomentuj

Też ma podbicie, to chyba jakaś plaga w budżetowych kopułkach żeby załatać niedoskonałość przetwornika to się podgłaśnia górę pasma i się wydaje że jest super szczegółowy wtedy.

Skomentuj

A może te podbicia są po to, żeby skompensować spadek 'efektwyności' ucha ludzkiego w tamtych rejonach?

Ale teorię wymyśliłem

Skomentuj

coś moze w tym jest. nawet miałem teorie że to mój system pomiarowy odwala dziwne akcje ale....

ARVka ma charkaterystyke identyczną jak ta z akkusa
                                  STX-11-200 ma prawie identyczną charke jak ta STX'
                                  jedna z 11-100 ma niemal identyczną charke jak Yoshiego.

3 rozne systemy i zblizone wyniki to juz raczej nie przypadek.

co zauwazyłem to to że pomiary wykonywane metodą MLS (clio SW) wyglądają duzo gozej niz te przeprowadzane w komorze bezechowej bądź metodą sinusoidy modulowanej - duzo lepej uwidaczniają wszelkie podbicia i zafalowania na charkaterystyce - pytanie czy MLS "przesadza" czy inne metody niedoceniają problemu :P

Skomentuj

Witam wszystkich, ARN 5618 już grają w paczkach Uhera, na wysokotonowy kupiłem jakieś śmieszne Olimpiki a'16 zł (nie mogłem się doczekać na jakieś lepsze pasujące do otworu i kupiłem je razem z teslą) i w jednej paczce gra oryginalna westra wdt-13-138, a w drugiej ten "wynalazek". I muszę powiedzieć, że dużej różnicy nie widzę. Możliwe, że jest to spowodowane lekko już przytępionym słuchem, ale na razie jest ok. Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc i sugestie.

Skomentuj

Witam
                                      odnawiam temat

Mam ARN5618 w obudowie po starych Tonsilach (takie trochę dziwne kolumny z dwoma głośnikami GDW i jednym GD) obudowy już nie miały GD (poprzedni właściciel wyrzucił je zamiast regenerować...).
                                      Wracając do ARNów grają bez filtracji a górne pasmo odtwarza jeden z GDW podłączony przez rezystor 10ohm i kondensator - czyli aplikacja słaba i na pałę. Ale całe kolumny brzmią nieźle.
                                      Ale mogły by lepiej.
                                      na czeskiej stronie znalazłem zwrotnice do tego głośnika (tutaj) (trzeba wejść na arn188)
                                      Ale chciałbym zastosować GDWK-10-200-8-PJ .
                                      no i teraz pytania:
                                      którą zwrotkę wybrać i jaki tłumik dać na STXa?

Skomentuj

Czaruję...
                                      X