Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Średniotonowe - proszę o porade

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Średniotonowe - proszę o porade

Witam.
    Przymierzam się do zrobienia kolumn na:
    2 x GDN 25/40/3 - bas oraz góra na: GDWT 9/80/5F.
    Do tego chciałbym jeszcze średniotonowy, tylko... nie wiem jaki !?
    Bardzo proszę o jakieś propzycje.
    Jeszcze raz zaznaczam, że są dwa głośniki basowe.
    Pozdrawiam wszystkich.

skoro niski i wysoki to tonsile to czemu średnie też nie miały by być tej samej firmy, więc zależy od podziału jeżeli średni ma grać od około 1000Hz to możesz dać śmiało gdm10/60 lub inną 10 jednak jeżeli będziesz chciał ciąć niżej np 600Hz to potrzeba większej średniawki np gdm16/.....

Skomentuj

Jeśli chodzi o cięcie to nie jest to jeszcze ściśle określone, ponieważ nie posiadam jeszcze zwrotnicy. Też się zastsnawiałem nad tonsilem GDM 10/... ale czy on nie jest za mały do tych dwóch 25 centymetrowych basów i czy ma wystarczającą efektrywność ??
      Pozdr.

Skomentuj

czy bedzie miał odpowiednią efektywność ?? www.tonsil.com.pl

Skomentuj

Widze, że chyba będzie nadrabiał. BEdzie spadek dla środka o jakieś 2 dB ale za to uzyskam zysk na bas i góre (a chyba o to też troche chodzi).
          Kolumny dostały by zwrotnice z podziałem między środkiem a basem na 1100 Hz i by wytrzymał bez problemu (przynajmniej tak wynika z wyliczeń).

======================================

Do Zjaranyy:
          Robiłeś kolumny na tych średniakach, - jak się sprawują (GDM 10/60/2 lub 10/60) ??

Skomentuj

gdm 10/80/2 jest bardzo naturalny i mnie odpowiada, tobie bardziej by pasował gdm 10/60/2 ponieważ jego membrana bardziej będzie pasować do gdn, choć chyba wszystkie 10/.... potrzebują metalowych obręczy.

Skomentuj

10-60-2 to najlepszy średniak tonsila (a napewno z najlepszym pasmem z zakresu 1000-do nawet 10 000Hz!!

Skomentuj

Dziekuję za zainteresowanie.
                Już wiem, że ten GDM 10/60/2 będzie najbardziej odpowiedni.

Skomentuj

Witam,
                  Moim zdaniem fp1:1-1,1k dla głośnika GDN25/..., to grubo za dużo (oczywiście zależy od rzędu filtra, a potem rzędu filtra akustycznie). Ja sugeruję fp1:300-400 (i delikatny drugi rząd) z Peerless HDS134 jako średnim. Ponieważ zakładasz użycie GDN25/40, to dopuszczalne jest fp1:500 (też drugi rząd) z Vifą M10MD. Średnie tony są raczej ważne. Ewentualne zakupy, niestety tylko nie w Polsce.
                  To tylko (tania) sugestia.
                  Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Peerless lub vifa to dobre głośniki, ale... cena? Nie ma sensu zakładać głośników średniotonowych, które są dwa razy droższe niż basy.
                    Pozdr.

Skomentuj

Witam,
                      Sądzę, błąd. Raczej Gdn25/40/3, to wydatek co najmniej 100pln/szt. Według moich pewnych danych M10MD, to na dzisiaj 185pln/szt. (max), a Hds134, to 235pln/szt.(max). Więc, nie 2x.
                      Myslę, spokojnie się zastanów. Chyba nie musisz się tak bardzo śpieszyć. Może też zamiast tych dwóch Gdn25 znajdziesz jeden naprawdę przyzwoity głośnik, zwłaszcza dla niskich częstotliwości.
                      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Myślałem kiedyśo Beymie 12br70 ale miałem okazje kupić te cztery GDN-y za 190 zł. Teraz coś chce z nich zrobić.
                        Wiem, że to już troche stare głośniki, ale napewno coś da się z nich jeszcze wyciągnąć.
                        Nie wiedziałem jaki średniotonowiec im dobrać, dlatego właśnie zapytałem.
                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Witam,
                          "Kto pyta nie błądzi", a przynajmniej ma szansę.
                          Oficjalnie te Gdn`y producent oferuje za 120pln/szt.. Jesteś więc "do przodu". Oczywiście, da się przy ich użyciu coś zrobić. Poza tym, powiedzmy za 10 lat będziesz miał okazję znowu się wykazać, jak przestaną istnieć piankowe zawieszenia membran.
                          Dobrego rozwiązania.
                          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Jak wyjdzie z tego coś godnego uwagi to zamieszcze projekt w dziale "własne konstrukcje elektroakustyczne" :) .
                            Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                            X