Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 27/300 - nenajlepszy czy za dużo wymagam?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX 27/300 - nenajlepszy czy za dużo wymagam?

Słucham subwoofer-a na tym głośniku i jak to z każdą konstrukcją najpierw jest zachwyt, potem zaczyna się człowiek bardziej wsłuchiwać i coś tam przestaje się podobać. Początkowo było super, po przesiadce z 22/120 wykop nieziemski, zejście ok. Ale teraz gdy nieco zmieniły się fronty ( http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic390996.html ) sub jakby odstawał poziomem, owszem jest szybki, ale jakiś taki monotonny, niezależnie od tego jakiej muzyki słucham. I tu pytanie do bardziej osłuchanych, może tak ma być, w końcu suba tnę najniżej jak filtr pozwala, wiec przetwarza zakres skromnych kilkudziesięciu herców i może w tak wąskim paśmie wszystko brzmi podobnie, bo już sam nie wiem. Jeśli jednak nie, to doradźcie mi jakiegoś kodnego następce do budy 40l najlepiej. Sub w 90% do muzyki, głównie rock czyli przede wszystkim szybkość i zróźnicowanie, zejście - 40Hz to max.
    Od dawna myślałem o 10br60, ale jej delikatność - sam nie wiem, subsonic raczej nie wchodzi w grę, bo za dużo psuje, z drugiej strony nie słucham specjalnie głośno, nigdy nie wykorzystywał zbytnio pojedyńczego lm-a, a do suba mam mostek. A może BSW104-II, wymagałby nowego wzmaka - myśle, że na początek PA100 albo wzmak Irka, ale nie wiem czy warto, zejdzie niżej, ale tego zbytnio nie wykorzystam, ale wygląda solidnie i też ma duże SPL. A może macie jeszcze jakiś inny pomysł?

Sorry za przydługi topic
Czaruję...
X