Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z SW czy z Visatonami?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z SW czy z Visatonami?

Pomierzyłem zakupione niedawno Visatony i jestem podłamany :(

Pacjentem jest Visaton W170SC 8 ohm
    wg producenta:
    fs 36Hz
    Qts 0,36
    Vas 38L

wg moich pomiarów w SW:
    fs 56Hz
    Qts 0,7
    Vas 18L

Użyłem metody masy dodanej, która podobno jest mniej dokładna, ale takie rozbieżności to raczej w błędzie pomiaru się nie mieszczą. Tym bardziej że pomiary Tonsilowskiego GDN20/60/3 dają różnice fs rzędu 2 Hz. Wygląda to tak jakby zawieszenie wyszło im "trochę" zasztywne. Co ciekawe pomierzyłem 4 zakupione egzemplaże i za każdym razem to samo. Najgorsze że głośnii z takimi parametrami nie przydadzą mi się do niczego. No chyba że ja coś robię nie tak, ale wykres impedancji jest wyraźny i gładki więc to chyba jednak głośniki są do kitu.

Macie jakiś pomysł co dalej?

PS
    Sorki że powtażam posta z innego wątku, ale chyba go tam nikt nie zauważy.

wygrzałeś je wcześniej ?
    choć i tak takie duże różnice żeby były :/
    może złą masę podałeś ?

Skomentuj

Nie wygrzewałem, ale to mogłoby tłumaczyć różnice na poziomie pojedynczych Hz.
      Masa nie ma nic do rzeczy przy pomiarze fs, ma wpływ na wyniki Vas. podałem 6.54 grama - 5 zł.

Skomentuj

Producent mierzy w komorze bezechowej, tylko jjuz nei wiem ktore zawieszone swobodnie a ktore w obudowie IEC nieznanych mi parametrow, musza sie roznic wyniki. Zaden program uwzgledniajacy chocby najdrobniejsze szczegoly otoczenia, kalibrujacy sprzet nie pomoze .
        Nie wiem skad przekonanie ze takie a nie inne pomiary sa bardziej wiarygodne, zblizone do naturalnych itd.
        Poprostu inne warunki wiec inne wyniki, fizyki nie da sie pokonac.

Skomentuj

Ale fs jest zawsze określana dla pomiarów freeair. Co do dokładności Vas i Qts to oczywiście że mogły mi wyjść bzdury, ale różnica w fs pomiędzy 36Hz a 55Hz jest conajmniej niepokojąca.

[ Dodano: 2005-11-14, 12:58 ]
          Sprawa się chyba wyjaśniła :)
          Dostałem potwierdzenie z firmy gdzie dokonałem zakupu że faktycznie głośniki wymagają wygrzania przez 100h. Pozatym Visaton dokonuje pomiarów w odgrodzie 135x165 - norma IEC jak słusznie zauważył MarekW.

Skomentuj

Dokladnie - zapusc mu 40Hz na luzie i zostaw na dwa dni - zobaczysz, ze spadnie na leb To normalne - lepiej, ze podaja dla ulozonych, co by bylo jakby po tygodniu glosnik zaczal grac gorzej, niz lepiej :)

Skomentuj

Dokładnie tak jak piszesz. Tylko nie wiedziałem że są takie wielkie różnice. Z tego co znalazłem wcześniej na forum to ludzie pisali o odchyłkach rzędu kilku Hz. Okazuje się jednak że mogą być dużo większe. Trochę mnie to zbulwersowało na początku ale już doszedłem do siebie

Skomentuj

Czaruję...
              X