Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX i TONSIL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX i TONSIL

Witam szukam glosnika bassowego do Altusow 75, tonsilow nie mam :/ patrze tak sobie na wykresy w WinISD i porownuje wykresy glosnika STX I TONSILA

A wiec

STX GDN-25-100-8-SC
    i
    TONSIL GND 25/40/3

Wszystkie glosniki sprawdzalem z jednym otworem BR i skrzynia 40 L

Jestem zdziwiony ze ten STX schodzi przy 300 Hz w dol :/ - przy zamknietej tez.

na wykresach SPL i dodaniu impulsu dla STX 100W dla Tonsila 40W Tonsil nadal jest glosniejszy, prawi 10 db wiecej.

Dla Tonsila ustawilem BR srednica 7cm dlugosc 4cm
    dla STX Srednica 6cm dlugosc 12cm

Przypominam obudowa 40L

Robilem takie wykresy bo chcialem sprawdzic jaka jest roznica miedzy Standardowym Tonsilem a STX w obudowie Altus 75.

Teraz sie zastanawiem czy warto kupic te STX
    Kurcze nie mam Tonsilowskich glosnikow w Altusach dostalem bez za darmo.
    Popatrzcie sobie na wykres i powiedzcie co myslicie :P

STX GDN-25-100-8-SC sa to głośniki które nie cieszą sie najlkepszym zdaniem urzytkowników. Są to typowe budrzetówki, które powstały aby zapewnić dziure właśnie po tonsilach, w ktorych posypały sie zawieszenia badź coś innego, a żeby klijent mogł tanio kupic zamiennik.
    Do takiej budy porównaj sobie choćby 27/150, powinno byc już troche lepiej...

Skomentuj

polecał bym Tonsila drozszy ale solidniejszy no i lepszy moim zdaniem.
      pozdro

Skomentuj

dokładnie tonsil mimo zawodnego piankowego zawieszenia, bije na głowe tego stx efektywnością, pozatym w altusach zwrotka robiona pod tonsila, zastosowanie stx'a wymagałoby przerobienia zwrotki (przede wszystkim mocne stłumienie średniaka i wysokiego)

Skomentuj

a ja myśle że jak by zaszaleć i dać tam 27-300 to pobił by tego tonsila pod karzdym względem - miałem tego tonsila i niejest to rewelacja - nawet niema co porównywać z ich nowymi produktami (20-80-2 16-50-6 13-40-4) to zupełnie inna bajka - konstrukcja głośnika powstała jakieś prawie 20lat temu kiedy w polsce brakowało wszystkiego - wiec i materiały uzyte do jego produkcji a także sam sposób wykonania (mizeny układ magnetyczny, kiepskie lakiery cewki czy choćby to rozpadające się zawieszenie)

Skomentuj

STX schodzi kilkanaście Hz niżej od Tonsila, więc nie wiem czemu narzekasz. Ten Tonsil to jest naprawdę kiepska konstrukcja jak na dzisiejsze czasy, STX również jest kiepski (budżetówka) ale przebija tego 25/40/3 we wszystkim oprócz efektywności.

[ Dodano: 15-11-2005, 16:44 ]
            Tak na marginesie to z tańszych głośników też proponuję 27-300.

Skomentuj

przebija tego 25/40/3 we wszystkim oprócz efektywności
              Oprócz??? To chyba dość ważny argument biorąc pod uwage ze to ma byc do Altusów. Przecież cała rodzina tych kolumn ma charakter bardziej estradowy niż domowy, a wówczas spl jest wazne.

Zreszta jak to ma zagrac na jakims wzmaku Unitry to chyba bez porownania lepszy bedzie ten tonsil, trzeba bedzie wpompowac w niego duzo mniej niz w tego stx-a. To ze schodzi nizej to akurat przy tej konstrukcji jak dla mnie to mało ważne...

Skomentuj

ta roznica ogromna cały 1dB :P żeczywiście baardzo wazny argument :P

Skomentuj

Stx 25/100/8 sc - dBSPL 86,4668
                  Tonsil 25/40/3 - 92 [dB]

To chyba nie jest 1 dB....

Skomentuj

27-300-4SC 91dB
                    25-40-3 92dB

to chyba jednak jeden dB....

co do dawania 25-100 to zgadzam się że chybiony pomysł :) to taki zubozony model 27-150 któremu ktoś dał magnesik 120mm natomiast 27-300 to 27-150 na sterydach :P mages z 140mm dojrzał do 2x 160mm

Skomentuj

Czaruję...
                    X