Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

glosniki w obudowie zamknietej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

glosniki w obudowie zamknietej

czesc,

zamknalem glosnik szerokopasmowy w obudowie zamknietej.
    Membrana ma okolo 11 cm srednicy.
    Wymiary obudowy to 28x18x15 (wys, szer, gl).
    Wypelniona gabka o przekroju plaska (od strony obudowy), ksztalt sinus*3 (okolo) od strony glosnika (obrazowo taka "fala").

uzyskalem bardzo stlumione wysokie i srednie czestotliwosci i dominujacy dudniacy bas.

Poprosze o pomoc, czy powinienem zmniejszyc objetosc obudowy?
    Wydaje sie byc szczelna, bo membrana wraca wyraznie wolniej do pierwotnej pozycji po wcisnieciu

z gory dzieki za pomoc.

Za mało danych. Nie wiemy czy to są wymiary zewnętrzne czy wewnętrzne obudowy, co to za głośnik, jakie w ogóle ma wymiary: 11 cm to średnica stożka membrany, membrany z zawieszeniem, a może całkowita zewnętrzna? Co ze zwrotnicą?

Skomentuj

inf

czesc,

1. chyba troche postow z serwera zniknelo.

2. Zauwazylem ze bardzo duze znaczenie ma sposob wypelnienia kolumn.
      Bylo:
      Glosnik -> Gabka falowana , inna gabka, gabka falowana, inna gabka -> obudowa.

teraz jest:
      Glosnik: gabka u gory i dolu obudowy, gabka falowana tuz za glosnikiem, duzo strzepow papieru z niszczarki, gabka falowana - wszystko upchane tak ze zostaje jakies 5cm miejsca do obudowy (warstwa powietrza). Glosnik zaczal grac o wiele bardziej przyjemnie. Zniknelo wiekszosc meczacych dzwiekow i echo.

Czy istnieje jakies dobre opracowanie mowiace tylko o wypelnianiu kolumn glosnikowych?

Skomentuj

Czy istnieje jakies dobre opracowanie mowiace tylko o wypelnianiu kolumn glosnikowych?
        tak, i jest bardzo krótkie - trzeba eksperymentować

[ Dodano: 2005-11-25, 16:17 ]
        1. chyba troche postow z serwera zniknelo.
        rzeczywiście - moich ok 20....

Skomentuj

ja bym jeszcze pobawil sie wata, wiem ze klopotliwa bo sie wszystkiego czepia, ale kiedys na samochodowych tonsilach w closed efekt byl duzo lepszy niz przy samej gabce i wyraznie nizej schodzily, lepsze od gabki sa tez tzw. koce poliestrowe, do kupienia, niezbyt tanio w sklepach z czesciami do zestawow, lub duzo taniej w sklepach z tkaninami jako ocieplina chyba, poeksperymentowac mozna czasem daje ciekawe efekty

Skomentuj

warszawa - sklepy

czesc ponownie,

czy w warszawie sa sklepy typu DIY dla ludzi robiacych kolumny glosnikowe?
            (dla ludzi robiacych wzmacniacze takie np. kupienie gotowej obudowy jest prawie niemozliwe)

Skomentuj

czy w warszawie sa sklepy typu DIY dla ludzi robiacych kolumny glosnikowe?
              (dla ludzi robiacych wzmacniacze takie np. kupienie gotowej obudowy jest prawie niemozliwe)
              <hahaha>
              jedyne co mogę polecić to wolumen...
              jak czegoś tam nie ma to ... to nie możliwe :)

ja bym jeszcze pobawil sie wata,
              ja zamiast waty kupuje w makro takie kołdry najtańsze,
              nie wiem czy lepsze od waty ale napewno wygodniejsze itp...
              Koszt za std kołdre to już nawet 10zł
              a starcza na dłuuugo :)

Skomentuj

wypelniacze

ok,

ale problem w tym ze jak juz sie znajdzie "wypelniacz" to trzeba go jeszcze logicznie upchac wewnatrz.
                w ksiazkach widzialem dwa pomysly, prosty: rownomiernego wypchania calosci jedna substancja, wyszukany: jakis walec z roznych rzeczy tuz za niskotonowym i i reszta kolumny rownomiernia na scianach. Czy sa jakies reguly?

Skomentuj

jest jedna - musisz poeksperymentować ...
                  i masz 100% gwarancje że Ci podpasuje :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X