Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z kolumnami na głośnikach tesli

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z kolumnami na głośnikach tesli

Cześć.
    Mam problem z którym nie potrafie się uporać, a raczej niewiem od czego
    zacząć, by sobie nie narobić niepoczebnej robory lub czegoś nie zwalić.
    Mianowicie zrobiłem sobie dwódrożne kolumny na głośnikach: ARN-150-05/8 (8Ohm, 60W, fs 45Hz, Qts 0,43, Qms 2,35, Qes 0,53, Vas 8,52, SPL 84dB, 82 mm układ magnetyczny i 4.25 mm maksymalnego skoku membrany, 45-5000Hz f. przenoszenia), ARV-104-03/8 (8Ohm, 45W, SPL 84dB, 2500-18000Hz f. przenoszenia). Użyłem do tego celu programu WinISD beta 0.44. Zestroiłem kolumne na 42Hz przy 12,3litra(wymiary wew. 180/180/380mm) niestety otrzymałem duży impuls, co może byc moim problemem 18,32ms. Obliczyłem otwór o średnicy 40mm i długości 143mm, jedynie w sklepie dostalem 100mm i taki zastosowałem. Zastosowałem zwrotnice STX-a 2 rzędu 12/12dB przy 5000Hz (chciałem niższa częstotliwość ale w całych Katowicach i Tychach jest
    deficyt na takie 8Ohm o f. 3500 lub 4100Hz),zastosowałem tłumik dla
    wysokotonowca -7dB . Złożyłem kolumne z MDFu 16mm, pod glośniki, rury i gniazda dałem sylikonu dla uszczelnienia, także wzmacniacz sam
    sobie zrobiłem na układzie NE 078 2*50W (który działa bezproblemowo).Kolumny są podobne do kolumn Marcina ze strony Akustyka.tk, nie wytłumiałem ich wogóle. CAŁY problem w tym, że przy wybuchach basu ARN-150 zaczyna mi STRASZNIE CHARCZEĆ, także gdy występuje przeciAgły, przerywany bas i w utworach w których występuje duzo instrumentów razem z wokalem i basem równocześnie. Nie wiem jak sobie z tym poradzić, a nie chcę tego tak zostawiac bo kosztowało mnie to dużo czasu i wysiłku, a nie chciałem sobie robic kolumn zamkniętych bo zależało mi głownie na tym żeby były małe. ZA WSZELKĄ POMOC DZIĘKUJĘ!!!

Sprawdź kolumienki na innym wzmaku, najlepiej jakimś firmowym. Wydaje mi się, że to może być wina Twojego wzmaka. Pozdro

p.s. Jeżeli idzie o impuls to jest kwestia strojenia b-r. Wpływ także ma wielkość obudowy, nim mniejsza tym mniejszy impuls. Jednak nie myśle by to było przyczyną. Na tak małe przetworniki impuls 18ms to nie jest tak źle.

Z tego co czytałem na starym forum to tego ARN najkorzystniej było ciąć koło 2500Hz, a tu 5000!! Jednak czy ja wiem, czy to może być to...niech się wypowie ktoś bardziej kumaty niż ja:-) Na charakterystyce byłoby może widać, ale nie chce mi się szukać. Najlepsze byłyby pomiary...ale pewnie nie masz możliwości.

Skomentuj

Od strony kolumny to troche za duza obudowa a i strojenie za niskie ciut Tam wychodzi kolo 50hz. Impulsem sie nie przejmuj bo w rzeczywistosci jest pewnie mniejszy. Co tam jeszcze sprawdź czy ten wzmak jest dobry i czy ma 50W sinus czy moze 25 bo nie pamietam. Przy 25 moze juz tracic kontrole nad głośnikiem i bedzie membrana latała jak wsciekła nie grając za wiele. Zobacz na innym wzmaku te kolumny

Skomentuj

Po pierwsze WinISD przesadza z dlugoscia tunelu zaleznie od symulacji sprawdzilem ze jest to do 2cm.
        Na szczescie nie masz dosc nisko zestrojonej.Bez wytlumienia i nie wiem jak daleko od basowca masz wylot BR dostajesz sprzeg w podakustycznych czestotliwosciach.Tesle czesto maja duze wychylenie (i impuls) przy czest ktorych nie slychac a co dopiero wsadzajac je do BR.
        Jesli efekt bedzie wystepowal przy zatkanym BR to oznacza ze masz roztrzepane glosniki albo wzmacniacz cos pluje.
        Sprobuj.
        Sprobuj takze wykorzystac inna metode obliczeniowa BR dla potwierdzenia wynikow.

Skomentuj

dan s ... to jest ten kit ze slacakami tda2030 i tranzysotry na darlingtonie prawda ?? sam uzywam tego wzmaka do moich kolumn na alfredzie sw607 ... mam opis przed oczami i czytam ze ma 2x30 w sin dla 4 ochmów a wiec dla 8 ochmów czyli tak jak u ciebie daje 15W sin na kolumne , pod warunkiem ze zasilanie wynosi około 18V (trafko 2x12V) ... patrząc na mała efektywnośc tesli musisz podkrecac troche tego wzmaka vbo co to jest 15 W dla arn150 ... i wszystko jasne ... zniekształcenia od wzmacniacza, potem dochodzi przesterowanie itp itd

ZA SŁABY WZMACNIACZ ! powinieneś zrobic 4 ochmowe kolumny do niego, u mnie na 4 ochmowcach gra to fajnie w pokoju 8 metrów kw , daje po uszach i ta moc mi na razie starcza mówie o 2x30 W a u ciebie jest to 2x15 czyli strasznie mało jak na teselki

jeszcze jedno.

ten wzmak t ozrobiłęś z zakupionego kitu czy sam wytrawiłeś płytke a opis masz np z elektrody?? jesli gotowy kit to chyba przeczytałeś że w jendym miejscu trzeba dać zworke bo brakuje ściezki ... w opisie z elektrody tego niepisze (odcieli sobie 2 linijki tekstu) i u mnie kiedyśą po paru dniach wzmak (jedna strona) sie paliła ... aż doszedłem do tego o czym własnie napisałem

Skomentuj

ja bym stawial na przesterowanie wzmacniacza, wykonaj testy na innym wzmacniaczu, inne ustawienia glosnosci na karcie musycznej.

Skomentuj

Właśnie... Tesla lubi impuls...
              Ja podzieliłbym pasmo niżej ( 3 000 Hz ).
              A poza tym powiem Ci jedno... STX to dobra firma. Ale oni zwrotnice robią po to, by chronić swoje głośniki... To daje sporo do myślenia...
              " Pogadaj " z firmą " JANBO " ( www. janbo.com.pl ) - mnóstwo pożytecznych porad co do Tesli... POLECAM !!!
              Pozdrawiam.
              PIT

Skomentuj

głośniki stx'a są pancerne..... średniak o mocy 100 wat wytrzymuje 400, basówki 2x120 tak samo 400 i tuba GDWT tonsila z cewką stx;a tez się tego nie boi. jednym słowem stx'y moze nie grają najładniej ale spalić je to trzeba być juz niezłym agentem :P

Skomentuj

Czy przy tych "wybuchach" basu głośnik przypadkiem nie wychyla sie po pól centymetra w obie strony ?? .

Skomentuj

Czaruję...
                  X