Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt kolumn (klepsydra)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt kolumn (klepsydra)

Znowu naszla mnie ochota na troche zabawy w DIY. Ogolnie moj zestawik 5.1 gra dobrze ale tylne kolumny szau nie robia. Szerokopasmowki tonsila to nie hi-end. Temat monitorkow na teslach itp juz jest tak oklepany ze nie mam ochoty zbytnio powielac tego schematu... ...dlatego wymyslilem takie cos. Mysle ze rysunek wszystko wyjasni.

Niskiego basu z tego sie nie wycisnie ale przy odpowiednim zgraniu wszystkiego (zwrotnicy, stozkow rozpraszajacych)itp powinno to dac dosc ciekawy efekt.
    ....i tutaj pojawia sie maly / wielki problem.
    Ulozenie glosnikow w takiej konfiguracji zmniejsza bardzo ich obudowe. 2 glosniki beda mialy cos okolo 5-6l max... ..i tutaj pojawia sie do was pytanie:
    Czy ktos zetknal sie z glosnikami z przedzialu 10-15cm, w cenie stx/tesla max tonsil ktore by dobrze zagraly w tak malej obudowie?

Dzieki za pomoc i pozdrawiam

To nie zbyt ciekawe rozwiazanie wg. mnie.Bedzie brak lokalizacji dźwięków,wsio sie po pomieszczeniu rozjedzie.Ale może jest takie Twoje założenie.

Skomentuj

1. Kolumny najprawdopodobniej beda graly jako tylne efektowe. No chyba ze dzwiek z nich mi sie na tyle spodoba zeby zastapily przednie.
      2. Kierunkowosc ucierpi tylko minilanie. Glosnik wysokotonowy nadal jest ustawiony w kierunku skuchacza. Glosniki basowo teoretycznie powinny grac we wszystki strony dzieki czemu ulegnie rozszerzeniu scena dzwiekowa.
      3. http://www.visaton.com/english/artik..._571_6_20.html
      4. Pozostaje nadal problem z glosnikami. Jedyne co udalo mi sie znalezc i co chyba bedzie najlepszym rozwiazaniem to tesla ARN 150-5/8 w obudowie zamknietej. Brak wiekszych podbic ale za to f3 tylko 80-90Hz... ...no ale cos za cos. Jezeli ktos mial do czynienia z innymi glosnikami lubiacymi male przestrzenie to niech da znac. Wszelkie propozycje beda mile widziane :)

Skomentuj

moce heco?

Skomentuj

Zamieszczone przez wektor
          2. Kierunkowosc ucierpi tylko minilanie. Glosnik wysokotonowy nadal jest ustawiony w kierunku skuchacza. Glosniki basowo teoretycznie powinny grac we wszystki strony dzieki czemu ulegnie rozszerzeniu scena dzwiekowa.
          że jak?? chcesz poszerzać scenę dźwiękową przez rosproszenie niskich częstotliwości?? i że niby za kierunkowość odpowiadają tylko najwyższe częstotliwości??

sorry, ale nie rozumiem założeń tej teorii...

Skomentuj

Jestem za tym zeby rozpraszac raczej wyzsze czestotliwosci, albo robic cale kolumny wszechkierunkowe.
            Sa firmy ktore robia takie cuda.
            Wlasnie jestem w trakcie opracowywania wysokotonowca promieniujacego prawie dookolnie , podobnie jak wskazane wyzej Fontany Visatona, do glosnikow efektowych ktorych nie jestem w stanie umiescic prawidlowo w moim malym mieszkaniu.

Skomentuj

podobne HIEND robi JAMO tylko ze maja 2m wysokosci 2x20cm sredni +wysoki
              i to gra wiec te tez beda :P

chyba ze jamo zrobilo bubla w co watpie :P

Skomentuj

Niskobudzetowki Jamo czesto sa takie samo dobre/zle jak reszta.
                BangOlufsen czy Bosse tez robili takie eksperymenty.
                Zawsze wiaze sie to ze ograniczeniami jak i korzysciami, ale do takich promiennikow trzeba dostosowac pomieszczenie podobnie jak w przypadku stereolitow.

Skomentuj

moim zdaniem to rozwiązanie z basówkami to nonsens. zero racjonalnego uzasadnienia a tym bardziej akustycznego....

Skomentuj

A ja znalazlem jedno, glosniki pracujace na przeciwleglych scianach obudowy to niwelacja pewnych roznic miedzy nimi i mniejsze drgania obudowy, to powszechnie znane.

Skomentuj

Sound Wave, możesz wpaść do salonu B&O na pięknej to może zmienisz zdanie

Skomentuj

nad tamta konstrukcja jeszcze pomysle. Tymczasem chcialbym poznac wasze opinie o tego typu konstrukcji:

Konstrukcja dipol / free air. Glosniki basowe 20-27cm, sredniotonowe 10-15cm + wysokotonowy.

Skomentuj

wszystko pięknie - tyle że te firmy specjalnie do tych kolumn produkują odpowiednie głośniki i mają sztab ludzi który przeprowadza modyfikacje konstrukcji zanim produkt wejdzie na rynek (mówie o tych naprawde dobrych konstrukcjach a nie tanich imitacjach....)

wektor ten ostatni projekt co zamiściłeś potencjalnie moze zagrać rewelacyjnie ale projekt zwrotki to horror - myśle że kilkanaście dni cięzkiej pracy żeby to zgrać jest niezbędne... z tego co czytałem to te kolumny pracowały w 3+2way... tylko tak moge to określić.... generalnie było to coś takiego że jedna basówka była odcinana na 150Hz kolejna coś koło 400 potem jeden średniak leciał od 400 do 4kHz a drogi od 400 do 1200...... jak to czytałem to włosy mi na głowe demba stawały jak ta zwrotka jest odjechana :)

Skomentuj

mam gdzies w gazecie kolumny ktore wlasnie sa wykonane wedlug takiego projektu

zwrotnica na oko to ma 50x30cm ;]

Skomentuj

wszystko pięknie - tyle że te firmy specjalnie do tych kolumn produkują odpowiednie głośniki i mają sztab ludzi który przeprowadza modyfikacje konstrukcji zanim produkt wejdzie na rynek (mówie o tych naprawde dobrych konstrukcjach a nie tanich imitacjach....)
                              wiem ,ale chodzi o idee takiego rozwiązania

Skomentuj

No coz... ...nie ma rozy bez kolcow. Oprocz zrotnicy pojawia sie tez jeszcze jeden problem... ...z tego co wyczytalem dla konstrukcji dipolowych glosniki musza miec bardzo duzy Qts (nawet bliski 2). Konstrukcje chcialbym zrobic na tanszych glosnikach stx/tesla a srednio one maja 0,4/0,8Qts.

SoundWave: Czy ta zwrotka o ktorej mowiles byla do kolumny dipolowej? Az nie chce mi sie wierzyc ze tak trudno zgrac glosniki ktorych charakterystyki nie sa zmienione przez obudowe.
                                Zreszta.... ....nwet jezeli beda problemy z zwrotnica to wkoncu na tym polega zabawa w diy.

Mnie bardziej interesuje dzwiek takich kolumn. Czy dobrze graja tylko w wielkich pomieszczeniach? co sie dzieje z dzwiekiem gdy sa ustaione pod sciana? Jezeli ktos slyszal takie konstrukcje to bede wdzieczny za wszelkie info.

Skomentuj

zwrotka jest tak odjechana żeby zmniejszyć choć troche spadek SPL w dole pasma (gdy długość fali jest mniejsza od szerokości ścianki) to jeden dwa zniwelować baffle step trzy zgrać charki głośników w tak takim układzie.

ps głośnik baoswy powinien mieć wysoki SPL wysoki Qts bardzo duze X-max i pare innych cech...... z tanich głośników nieznajdziesz niczego co by spełniało te wymagania.... gdyż: żeby głośnik miał wysoki SPL i duze Qts musi mieć ultralekką membrane!! (tak gdzieś 3-4 razy lzejszą od typowego STX'a tesli tonsila....)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X