Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na STX GDN 17-80-4 SS - pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub na STX GDN 17-80-4 SS - pytanie

Witam wszystkich

Zastanawiam się nad budową niewielkiego suba do niewielkiego pokoju (10m2), który współpracował będzie z czterema niewielkimi satelitami na 13 cm głośnikach (kino dom.). Postawiłem głównie na zejście ale w granicach przyzwoitości (do słuchania muzyki mam inne kolumny).
    Interesujący wydaje się głośnik STX-a GDN 17-80-4 SS w 16-litrowej obudowie b-r, strojenie 35-40 Hz, tylko nie wiem czy wierzyć symulacjom. Przy -3 dB WinISD pokazuje przy impulsie 15ms 31 Hz - strojenie 35 Hz!!! To bardzo nisko jak na 17 cm głośnik, dlatego mam pytanie czy ktoś z Was coś takiego robił i czy usłyszał ten bas bo mi ciężko w to uwierzyć. Tak nisko nie schodzi 22-120-4 SS, przynajmniej w symulacjach, co do których jestem dość ostrożny. Napiszcie, proszę, co o tym myślicie, czy mieliście coś wspólnego z tym głośnikiem. Najlepiej gdyby to były jakieś konkrety.
    Zasilanie suba to moduł wzmaka 100W na Mosfetach z Altronu.

weź lepiej stx 18 120 6 sw ...
    napewno zagra lepiej...

Skomentuj

Witam,

i po co Ci takie zejscie ? ten glosnik straci membrane szybciej niz zagra Ci te 30hz to po 1. Po 2 takie niskie strojenie jeszcze zwiekszy i tak duze opznienie. Jak chcesz an takim malym glosniku to tak jak takero mowi 18 i nie ma co debatowac

Skomentuj

mialem kiedys stara wersje tej 17tki, wogole mialem duzo roznych 17tek i jak na moj gust to to sub nie bedzie, kup ktoregos 22, tez nie wymaga zbyt duzej budy, a roznica bedzie kolosalna

Skomentuj

Najbardziej dziwi mnie takie zejście! Chodzi o to czy ta 17 tak zagra. Z takiego głośnikia szczęśliwy bym był z 40 Hz, przy znośnej szybkości. Wiem, że lepiej zbudować sub na 20 albo i 30 cm tylko zależy mi na stosunkowo dobrych osiągach, małych wymiarach i niewielkiej cenie, dlatego ta 17 tak mnie zastanowiła. A może lepsza by była wersja SC tej serii???

Skomentuj

ja mam po 2 takie w podlogowkach tyle ze strojone na 50hz no i bas jest elegancki,mam maly pokoj wiec suba do tego nie potrzebuje..nie wiem czy ci cos to pomorze ale tak napisalem..mam wersje 8 ohm i wersje sc..podobno ss ma cieplejsze brzemienie ale jakie to ma znaczenie w subie? nie wiem...aa i zagadaj do DJ KAMIL'a on ma suba na tym glosniku i podobno jest zadowolony

Skomentuj

Chodzi o to czy ta 17 tak zagra.
              nie... pamiętam że był pewien alphard 8' który w budzie chyba 30l przy odpowiednim strojeniu schodził chyba do 20 paru hz :)
              tj tak pokazywał winisd
              Z takiego głośnikia szczęśliwy bym był z 40 Hz, przy znośnej szybkości.
              <hahaha>
              zależy mi na stosunkowo dobrych osiągach, małych wymiarach i niewielkiej cenie,
              jak każdemu :)
              żeby dobrze grał w małej budzie, nie wymagał dużego wzmaka, miał ogromny spl i przy okazji był tani jak barszcz...
              nie ma tak :/
              A może lepsza by była wersja SC tej serii???
              Wiem, że lepiej zbudować sub na 20 albo i 30 cm
              właśnie , sam dochodzisz do prawidłowych wniosków...
              sub na tej 17 to żaden sub...

Skomentuj

Tylko po co na 10m2 30cm... Poza tym nie musi to głośno grać.

Skomentuj

nie mówie o 12'...
                  ale choćby 8'...
                  a jeśli nie to proponuje 18 120 6 sw ...

Skomentuj

Symulowałem 18-120-6 SW i cosik dziwnie mi to wychodzi. Parametry głośnika sprawdzałem dwukrotnie. Objętość obudowy wychodzi w WinISD 4.6 l, strojenie 67 Hz a f3=86 Hz... Troche dziwne jak na sub . Wam też coś takiego wychodzi czy ja coś nie tak robie ???

Skomentuj

wstaw go do 15L strojenie na jakieś 50Hz

Skomentuj

winisd trochę się gubi przy małych qts :)
                        ja wsadziłem do 14l strojonych na jakieś 47hz i nie sądze aby to co słyszę pokrywało się z tym co widziałem w programie :)

Skomentuj

I jakoś fajnie Ci to gra w tych 14 litrach?

Skomentuj

mi się podoba :)
                            jak na taki mały głośnik w takiej budzie gra bardzo porządnie
                            tylko jest jedno "ale", głośnik potrzebuje sporego br-a...
                            ja dałem 6cm ładnie wyprofilowany i nie daje rady

Skomentuj

A czy podstawiając w WinISD objętość 14 litrów zamiast wyliczonych 4,5 l można brać pod uwagę wyliczenia WinISD dotyczące średnicy i długości b-r? Czy trzeba sobie "na ucho" dostrajać ?

Skomentuj

Mala obudowa wiec moze byc przy tanich glosnikach tandem.
                                Tez bedzie ciekawie.
                                Ponadto jesli satelitki sa male to sub nie musi przenosic do 30Hz tylko wystarczy zeby byl efektywny do 45ciu, a zatem mozna troche pojsc z podbicie w malej obudowie, strojonej w zwiazku z tym niecow yzej. A co do ufania w zupelnosci symulacjom wiadomo jak jest.
                                Do 17cm zakladasz 15-18 litrow i dopiero z minimum 4,5cm srednica kanalu kazesz obliczyc jego dlugosc.
                                Na ucho mozesz eksperymentowac z iloscia wytlumienia, zeby byc moze zniwelowac jakies rezonanse pomieszczenia (dajesz wiecej i BR jest mniej efektywny, szczegolnie im wyzej siega zakres jego pracy).

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekW
                                  Do 17cm zakladasz 15-18 litrow i dopiero z minimum 4,5cm srednica kanalu kazesz obliczyc jego dlugosc.
                                  ja mam 30l bude dla dwoch tych stx i kanal 7cm srednicy a slychac swisty wiec chyba tego nie zmienie :]

Skomentuj

Zle zestrojone, nie powinno byc swistow przy dwoch 17stkach w tak duzej obudowie i przy Twojej srednicy portu.

Skomentuj

zestrojone dobrze - ten głośnik dziala jak pompka :)

Skomentuj

wedlug win isd 50hz przy tej rurce i dlugosci ok 10cm..wiadome sa podbicia ale niekoniecznie slyszalne,przynajmniej ja nie slysze...kumpel powiedzial ze jakby br byl u gory to kolumna by mogla sluzyc jako suszarka :]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X