Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nie myślałem że kiedyś to kupię, a jednak...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie myślałem że kiedyś to kupię, a jednak...

...STX :)
    4 sztuki za 80 złotych w sumie - 2x 14-50-4-SS i 2x 14-50-8-SS. Cena zrzuca z fotela :)
    Cel - tyły i centralny w kinie domowym. Fronty już są - B&W 601 z kewlarowymi membranami. A te STXy pod kolor - no i cóż, podłączyłem na pająka ze standardową zwrotnicą Janbo - ma być tanio nadal i wysokotonówką - no tu przyznam zaeksperymentowałem i zakupiłem 3 sztuki Visatona SC10N - i to zagrało. I powiem wam, na przekór wszystkiemu co piszą o STXach - zagrało czysto i ciepło. Na tyle czysto i ciepło na ile pozwala kilkulitrowa obudowa satelitek i kilkunastolitrowa centrala. Chwilowo odpuściłem wyrównywanie efektywności - ale to z czasem. Traktując rzecz w ramach daleko idącego eksperymentu - obudowy dostaną fornir bukowy i niech wyglądają ślicznie. Wysokotonówka i żółte membrany STXów bardzo ładnie się zgrywają z jasnym fornirem. Sztuka dla sztuki. Sesja zdjęciowa z budowy - jak zwykle będzie. Hurtem z gotowymi konstrukcjami. Ja wiem, czy po XLSsie wypada robić STXy? Jakoś wyszło, że wypada :) Co mi tam

Ja wiem, czy po XLSsie wypada robić STXy?
    Jak Ci sie podoba brzmienie to czemu nie ?

Fotki zapodaj to zobaczymy chociaz jak to wyglada

Skomentuj

Mozesz coś wiecej napisac o wysokotonówce ?? Moze jakies porownania...

Skomentuj

Na szybko - mogę porównać do Tesli ARV104 - którą mam w swoich kolumnach - Visaton gra ładniej. Opisać jest trudno, ale ładniej. Biorąc pod uwagę cenę porównywalną do Tesli - uważam że Visaton jest ciekawszy. Fakt, że wygląda sto razy ładniej - to też jego plus. Minus - plastikowa konstrukcja - Tesla jest cała metalowa, a Visaton - zewnętrzna konstrukcja jest z plastiku. Z boku widać, że plastik jest lekko wygiety, na szczęście po przykręceniu imbusami wszystko przylega idealnie do obudowy. Minus wizualny Tesli - gruba, wypadałoby podfrezowywać, Visaton jest cieniutki, frez nie jest konieczny. Interesująca wysokotonówka za 50 złotych.

Skomentuj

to fakt ten visatonek gra lepiej od reszty w tym przedziale cenowym bije vife TC20 ARVki 11-100 i 11-200 a roznica w cenie niewielka więc myśle że to najlepsza tania sopranówka.

co do tych STX'ów to warto im dać poządną zwrotke - te głośniki (chodzi mi o serie SS) dość mocno nietypowo reagują na zwrotke - fakt że zwrotka moze kosztować więcej od głośników ale efekt będzie naprawde bez porównania lepszy

Skomentuj

Re: Nie myślałem że kiedyś to kupię, a jednak...

Zamieszczone przez Przemek
            4 sztuki za 80 złotych w sumie - 2x 14-50-4-SS i 2x 14-50-8-SS. Cena zrzuca z fotela :)
            Ja tydzień temu kupiłem dokładnie tak samo 2x14-50-8-ss i 2x 4 Ohmowe I zapłaciłem z wysyłką 40 zł. Oczywiście nówki z gwarancją. Jeszcze jednemu użytkownikowi naszego forum udało sie tanio wyhaczyć 2x14-50-8-ss. Allegro rządzi :)

Skomentuj

mam pytanie a jak z efektywnascia tych stx"ow ? bo jak by dac po dwa takie na kolumne :)
              takie tanie podlogowki, lko odstrasza mnie ta efektywnosc :/

Skomentuj

Ja aktualnie na test włożyłem wersje 8ohmowe po jednej na kolumienke od miniwierzy ajoły :). W pokoju 17m^2 cicho nie jest. Aplikacja to 12L strojenie jakoś koło 60hz, napęd zaledwie 15 waciszy a sąsiad sie już czepia :|. Jak na taką cene gra to przyzwoicie. Myśle nad docelową aplikacją ale nie moge nic sensownego wymyśleć poza pomysłem GRZESIA jednak nie chce mi sie powielać sprawdzonej konstrukcji.

Skomentuj

Daniel, o ile dobrze pamietam ktoś mnie o 50gr przelicytował

ja zamiast dwóch 14 wole jedną 18

Skomentuj

takero, raczej chodziło o tą aukcje
                    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70180397 Ja to ten co licytuje za dyche.

Kurde te stxy 14 mają inaczej rozstawione otwory montażowe niż arny 150 :/ Bym je wstawił do mojich niedoszłych podłogówek i zobaczył co to potrafii z Arvką i stxem 22-120-sc.

Skomentuj

one praktycznie się pokrywają - da się wkręcić.

Skomentuj

Daniel, było pare aukcji ...

Skomentuj

tu pierwsze etapy budowy: docięte płyty, wycięte wyrzynarką otwory, położony fornir na frontach i tyłach z 3 warstwami lakieru, zamocowane terminale i bass reflexy, gotowe otwory pod imbusy i na końcu wygłuszenie centralnego 26 płatami gabki...
                          http://www.tlumacz.robi.to/scbp/index.html

Skomentuj

jak zawsze u Przemka pelen porzadek i super robota

Skomentuj

Czaruję...
                            X