Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ekonomiczny sub:)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ekonomiczny sub:)

szukam jakiegos glosnika 8" do 10m2 co wybrac? lw800, dw80k czy jakis stx?
    który głosnik by najnizej schodzil przy jako takim brzmieniu?
    wiem ze takie konstrukcje byly kiedys popularne.... wiem ze wiele osob moze sie wypowiedziec na ten temat bo mialo kiedys podobne konstrukcje.
    Trzeba od czegos zacząć przygode z diy

ja proponuje 18 120 6 sw + tda ...
    ew 20 120 4 aw
    powiedz dokładnie ila masz kasy ...

Skomentuj

Tak sie ostatnio zastanawiam czemu robi sie takie "suby".
      Subwoofer powinien przenosic tam gdzie normalne kolumny sobie nie radza, a wiec w przypadku wiekszosci "subow" na bardzo ekonomicznych glosnikach przenoszacych skutecznie co najwyzej do 50Hz, ich zastosowaniem sa bardzo male monitorki pracujace do 100Hz, takie jak malenkie kinka czy PCspeakery.
      Uzywanie bardzo ekonomicznych glosnikow zatem jako uzupelnienia zestawow normalno-pasmowych przenoszacych spokojnie do 50Hz wiaze sie z powstawaniem dudnienia a nie uzupelnia pasma.
      Widze tu tendencje takze do uzywania obudow zamknietych do subow, bez podstaw gdyz glosnik z takiej obudowie powinien byc bardzo dobry, albo uzywanie namietnie malych objetosci przy BR, niby dla "dobrego impulsu" co wlasnie ogranicza te pasmo, powoduje podbicia itd. Czasem warto zainwestowac w lepsze glosniki nisko srednio, a uzywanie Wooferow (nie sub) jest uzasadnioine jak mowilem wyzej, np do PCtow.
      Jak ktos nie ma kasy na glosniki lepsze, nisko-srednie, to skad ma kase na osobny naped i obudowe itd.......
      Czasem warto sobie pozwolic na wieksza obudowe lub lepszy glosnik i nie bedzie to bardziej negatywne niz pseudosub schodzacy tak samo nisko jak normalna kolumna.
      Dziwne.

Skomentuj

Mozna tez spojrzec na to z drugiej strony: Ja osobiscie nie moge sobie pozwolic na podlogowki ktore radzily by sobie bez suba w moim 12mkw pokoju, nie moge sobie pozwolic nie ze wzgledu na kase tylko ze wzgledu na miejsce ktore zajmowaly by w pokoju- do tego dziele pokoj z bratem. Male monitorki ktore ustawiam sobie na szafie (wys165-170cm) + dotego sub ktory stoi obok szafy lub gdzie kolwiek gdzie moge go ulokowac i na tym sie konczy zabawa w audio w malym pokoju niestety. W duzym pokoju mozna sobie pozwolic na piekne stereo bez suba bo jest miejsce na podlogowki np 80L.

Takie sa tylko moje dumania, moja opinia

Skomentuj

Jesli zakladasz ze Twoje monitorki przenosza do 100Hz (najlepiej zamkniete wtedy) to taki "woofer" (nie sub) jest ok.

Skomentuj

niech przenosza nawet 70Hz to i tak troche malo zeby muzyka wywolywala jakiekolwiek emocje

Skomentuj

no fundusze byl by tak do 300zl w sumie mozna bylo by kupic np bsw 104II, ale drugie tyle trzeba miec na wzmacniacz. Obudowa mnie nic prawie nie wyniesie jedynie br i port-ojciec stolarz:) Irek powiedział ze gotowy panel 500zl to troche przerasta fundusze, ostanio na allegro widzialem panel 300w przy 4R za 300zl tylko nie wiem czy to taki dobry panel byl...

Skomentuj

Keczub2, looknij na moj podpis, mozesz miec cos takiego za taka kase, chyba nic pelszego nie da sie zrobic i to juz jest subwoofer;p

Skomentuj

Czaruję...
                X