Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klon ESA Vivace 2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klon ESA Vivace 2

Tak jak w temacie, chciałbym zrobić klony tych oto kolumn http://www.esa.com.pl/index1.htm tylko skąd wziąść parametry obudowy i schemat zwrotki.

Jak liczyłem to cena tych klonów nie powinna przekroczyć 1500zł

Głośniki to:
    Vifa TC18WG-69-04/08 150zł szt.
    Vifa DX25TG-05-04 150zł szt.

więc za same przetworniki zapłacił bym 900zł + ok 600zł na obudowe zwrotke i wykończenie, a katalogowa cena tych kolumn to 2900zł za pare.
    Co wy na to??

Prosiłbym o pomoc w szukaniu schematów zwrotki i konstrukcji obudowy.

Z góry bardzo dziękuje.

więc tak ... słuchałem Vivace 1... kolumny na TC18 + DX w ilości po jednym na sztuke.
    Grało tak sobie ... powiem więcej ... zrobiłem Vivace 1 i grało jeszcze bardziej tak sobie ... z kondinąd wiem, że TC18 to nie tylko w moim mniemaniu głośnik zły i nie warty swojej ceny.
    Za to ... mam kolumny na 2x TC14 + TC26 w ukąłdzie symetrycznym. Bardzo ładnie to gra, i pomijając to że TC26 to shit i że wkrótce będzie zmieniona na PL27 lub KT27 lub D105 to TC14 bardzo dobrze się spisują. Maniakom basu polecam ten układ w linii transmisyjnej ... bo w BR kolumny bardzo marudzą jeśli chodzi o akustyke pokoju.

Reasumując ... TC18 to zły głośnik, za to TC14 bardzo fajny. Jak koniecznie chcesz mieć 16stke a nie 2 14stki to skołuj sobie takie HECO z niebieskawymi membramami. O niebo lepsze od TC18, ale tez nie rewelacja. Za to zamiast DXa zastanów sięchociażby nad DT105 Peerlessa. Bardzo wychwalany przez ludzi głośnik. No i 28mm membramka potrafi zagrać od dosyć niskich rejestrów, co w przypadki zastosowania 16sto cm. midibasa jest kluczowe.

Skomentuj

Muflon
      Rzuć okiem na audiostereo.pl . Bardzo popularny jest tam klon Esa Ostinato 2000 na znacznie lepszych przetwornikach niż te które wymieniłes. Wiele osób robiło modyfikacje tego projektu zarówno co do użytego tweeter jak i wielkości obudowy. Ja sam zrobiłem sobie taki zestawik z nieco zmodyfikowaną zwrotnicą pod vifa D25AG oraz mniejszą (24 litry) obudową. Dodatkowo forumowicze organizują zamówienie głośników w audiocomponents. Calkowity koszt mojego klona wyniosl ok 1000 zł (obudowa fornirowana) to nieco więcej niż gotów jestes dać za same głośniki. Gra warta świeczki jak widać.

Skomentuj

dla M18WO bo chyba taki siedzi w tych ostinato 24 litry to dużo za dużo ... 16 litrów i bas miazdży ... sam słuchałem tego u jednego z forumowiczów na audiostereo.pl przed AS jak bylem w Wawie. Ale nie powiem ... dzwięk przyjemny, miły, miękki, wpajał sięw słucha i zmysły ... ale ta Vifka grała właśnei z KT27 i było wyśmienicie. Morel dawał rade zdecydowanie. Nie wiem jak gra D25, z opinei wiem że D26, PL27 to jeden kit, natomiast PL27 (która chyba tez w jakiś Ostinato została użyta) gra bardzo ładnie. Jak to Vify :)

Skomentuj

hmmmmm najlepiej było by jakbym mógł gdzieś posłuchać tych kolumn. Jak narazie to jestem otwarty na propozycje i rady. Jak ktoś ma jakieś ciekawe plany kolumn będe wdzięczny o przysłanie na tego meila muflon85@op.pl

Skomentuj

wovo
            w Ostinato 2000 jest M18WH a nie M18WO a 24 litry to i tak o 20% mniej niz jest w oryginale

Skomentuj

Po pierwsze dt 105 jest gorsze od DX'a
              po drugie sa diweszkoly jesli chodzi om18wh 16 i 22 L ja bede robic 22.
              Zamiast TC 18 w polsce sciagnij sobie z holandii m18wh niewiele drozej Cie wyniesie

Skomentuj

Dzięi wszystkim za wypowiedzi, no i mam nadzieje że będzie ich więcej, za i przeciw.
                Pozdro 4all

Skomentuj

co z tego że o 20% mniej ... ale Ostinato to muły a nie kolumny. Co do przewagi DX nad DT105 to się nie wypowiem ... DXa słuchałem i bez rewelki, a DT105 nie ...

EZO dobrze radzi ... doba Vifke z Holandii ściagnąć i gra ... a Może by tak AL170 + G25FFL ?? :> Visatonika ?

Skomentuj

Tylko wiesz zakldajac ze m18wh sciagnie z holandii to al170 wyjda go znacznie drozej. Co do jakosci sie nie wypowiem bo "al ek"nie mialem nigdy.
                    Z reszta mowi sie ze m18wh to najlepszy glosnik w swojej klasie

Skomentuj

wovo
                      w jakiej wg Ciebie objetosci powinny grac M18WH?

Skomentuj

ok 16,5 litra.

Co to tego czy najlepszy czy nie ... to zależy kto co lubi ... Vifa w porównaniu z tym Visatonem to ciepła klucha. Ja lubie dzwięk detaliczny, prawie że sterylmy. Jak ktoś takie coś lubi to Vifa nie jest głośnikiem dla niego. Vify są miękkie, ciepłe, równe, ale bez fajerwerków.

Skomentuj

Czaruję...
                        X