Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

impuls dla laika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

impuls dla laika

mam takie laickie pytanie o charakterystykę impulsową.

Ma jakim poziomie jest ona akceptowalna, przy jakim impulsie można mówić że kolumna jest szybka a przy jakim bas już muli.

Jak się ma przebieg funkcji charakterystyki impulsowej na wrażenia odsłuchowe.
    Czy jak mamy w 80% ma poziomie 2-6ms a w 20% skok np. do 18ms to wyraźnie to słychać. Czy lepiej mieć raczej płaski przebieg na ciut wyższym poziomie czy góry doły.
    I ostatnie czy słychać mulenie gdy impuls jest wysoki ale poza pasmem przenoszenia.

Sorry za przydługie i udziwnione pytanie ale wiem co chce usłyszeć i wiem jak policzyć ale nie wiem co te wyniki oznaczają dla odsłuchu a zależy mi na dobrym kompromisem między szybkim a głębokim basem

Użyj szukaj! Był przeogromny temat o tym poruszany! Group-Delay...

Skomentuj

Temat jest przecież przyklejony na górze działu Akustyka.
      Długa odpowiedź impulsowa poza pasmem przenoszenia też jest szkodliwa, chyba że masz ostro tnący filtr subsonic.

Skomentuj

Group delay - opóźnienie grupowe, to chyba trochę coś innego niż Impulse response - odpowiedź impulsowa.
        Odpowiedź impulsowa to szybkość reakcji głosnika na skok napięcia (mocy???). I jest przedstawiana na wykresie osi mocy i czasu. Ważny jest nie tylko czas wygasania drgań ale również wysokość amplitudy pierwszch i kolejnych drgań, aż do ich wygaszenia.

Najlepszą odpowiedź impulsową mają głosniki w obudowach zamkniętych.

Odpowiedź impulsowa głosników w obudowach bass-reflex zależy od parametrów głośnika i sposobu strojenia obudowy. przykłady modelowe w symulatorach zakładają że najlepszy do obudowy b-r jest głośnik którego Qts nie przekracza 0,4 i ma taki zestaw parametrów mocy, czestotliwości rezonansowej Fs i objętosci ekwiwalentenej zawieszeń Vas, że przy modelowym strojeniu nie trzeba zmniejszać obudowy i zapewnia w miare liniowe przenoszenie mocy na basie.

Mimo tego zazwyczaj strojenie jest b-r jest kompromisem.

Kiedy zależy ci na szybkim głośniku to szukaj na oko takich o wielkich magnesach, Qts <0,4 niezbyt wysokim Vas i niezbyt niskim Fs.

Jeśli masz głośnik o Qts>0,4 i bardzo niskim Fs, powinieneś zastanowić się nad obudową zamkniętą, która daje najlepsze odpowiedzi impulsowe - niestety ma relatywnie szczuplejszy bas.

Skomentuj

Czaruję...
        X