Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Arn 150 problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Arn 150 problem

Witam,

Mam problem z głośnikami arn150. Mam zrobione kolumny w których zastosowałem 2*arn150 i arv104. Przy niskich tonach głośnik wydaje dźwięki trudne do opisania coś jakby charczenie, obcieranie. Nie jest to wina wzmacniacza. Gdy wyjmę głośniki z obudowy to zjawisko to nie ustępuje. Czy to jest normalne zjawisko? Dodam jeszcze że zastosowałem zwrotnicę z projektu Irka.

Pozdrawiam

Moze stalym pradem dostaly...

Skomentuj

Albo jak wkladasz do sie kable do srodka zawijaja i uderzaja o membrane

Skomentuj

albo masz trafny głośnik albo coś się zwiera/słabo kontakuje. oczywiście pomijam mozliwość że dajesz sbyt duzy sygnał

Skomentuj

Kable nie uderzają o membrane bo głośniki wyciągałem na zewnątrz, sygnał nie jest za duży bo sprawdzałem na różnych wzmacniaczach i z różnych źródeł dawałem dźwięk do wzmacniacza.
          Głośniki raczej nie nie jest trefny ponieważ mam to w dwóch kolumnach tzn w 4 głośnikach.
          Co to znaczy bo nierozumiem :"stalym pradem dostaly..."?

Skomentuj

a sprobuj go podlaczyc bez zwrotnicy

wyciagnij glosnik z obudowy i podlacz bezposrednio do wzmacniacza zaposc jakas piosenke lub inny sygnal i zobacz czy dalej bedzie powtarzac sie to nie chciane zjawisko

Skomentuj

Głośnik bez zwrotnicy postaram się sprawdzić jutro. Zwrotnice zrobiłem samodzielnie, jednak zastanawia mnie jesna rzecz. Zwrotnice zrobiłem na płytce którą sam wytrawiałem. Ścieszki mają ok 1mm szerokości. wszystkie elementy wlutowałem. Czy powodem charczenia może być zamała powierzchnia ścierzek?

Skomentuj

Scieżki powinny być jak najszersze (jeżeli robisz sam płytki to podaj e-mail to ci przesle PCB do tej zwrotki w PDF)

Skomentuj

sprawdz glosnik jutro bez zwrotki i wtedy bedziemy wszystko wiedziec

Skomentuj

Sprawdziłem, tzn podłączyłem głośnik bez zwrotnicy jednak efekt ten sam. Zjawisko to występuje w utworach tzn w miejscach gdzie dźwięk jest słabo słyszalny a regał i szyby się trzęsą.

Skomentuj

Dziwna sprawa. A moze masz jakies cieki wodne pod pokojem i meble nie poukladane wg feng szuji ? Zartuje oczywiscie

A patrzyles czy te kabelki ktore ida od konektorow (zawsze zapominam jak one sie nazywaja) do cewki czasem nie stukaja o siebie ?

Skomentuj

Kable napewno nie stukają gdyż głośniki wyciągnełem na zewnątrz i uruchomiłem, i było podobnie. Może to wina tych utworów na których występują zniekształcenia.

Skomentuj

A moze to wina zrodla dzwieku ?? Jakies podbicia np w winampie (niechcacy eq przestawiony)

Skomentuj

albo w sterach karty dźwiękowej ?
                            wogóle do sterów zajrzyj...

Skomentuj

no chyba ze walniesz muzyke jakas gdzie gra 30Hz i jeszcez jak go z budy wyciagniesz to napewno bedzie zle gralo. tak samo z zlej budzie. no i ten arn nie pociagnie za nisko i moze latac jak latawiec i generowac znieksztalcvenia... moze to to?

Skomentuj

Witam

źródłem dźwięku jest odtwarzacz dvd manta emperor2 wzmacniacz to tda7294. Sprawdzałem również podłączając do wieży. Komora z dwoma głośnikami arn150 4ohm połączone szeregowo objętość ok18l, Br średnica 8cm długość 16cm. Bardzo byłbym wdzięczny gdyby ktoś to ocenił.

Skomentuj

sprawdzaj kazdy glosnik odzielnie na wzmacniaczu gotowym ...nie na jakims DIY
                                  jezeli bedzie charczalo to moim zdaniem kubel poprostu sie spalily i jak nie to dostaly mocy i cewki sie poprasowaly :(

Skomentuj

Co znaczy bo nierozumiem"moim zdaniem kubel poprostu sie spalily i jak nie to dostaly mocy i cewki sie poprasowaly :(" ?

Mam również kolumny zrobione w których mam po jednym arn150. Zauważyłem że w tamtych nie występuje ten problem, zwrotnice są identyczne. W tych samych utworach na mniejszych kolumnach amplituda drgań mambrany jest znacznie wyższa niż w tych co charczą (z dwoma arn150).

Skomentuj

sooorrrry ale ja juz nie wiem o co Ci chodzi

Skomentuj

Czaruję...
                                      X