Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny podlogowe na stx proszę o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny podlogowe na stx proszę o pomoc

Witam
    Jestem początkujący w tej dziedzinie więc prosiłbym o pomoc.
    Pragne sprawić sobie kolumny ,narazie zestaw ma być napedzany z wieży sharpa ( takie tańsze badziewie ) w przyszłośći niedalekiej chce zakupic coś lepszego do kina domowego ( yamaha, onkyo , denom do 1100 zł ). Narazie zestaw ma pracować jako stereo , planuję w póżniejszym czasie przeżucić go do tyłu,oraz zrobić następny zestaw trójdrożny
    ,centralny i sub.Od jakiegoś czasu czytam , czytam i jeszcze raz czytam
    i ogólnie mam chaos w głowie ,zainspirowały mnie kolumny Yoshi'ego (Kolumny FPPfan'a v1.1 także mi się podobały ale forumowicze źle się wypowiadali na temat głośników ze stajni Alphard'a),
    czyli zestaw dwudrożny(chyba mniej skomplikowany),
    tani, i w miare dobrze grający.Chciałbym coś sam zaprojektować więc po rozeznaniu rynku ,
    przy pomocy WinISD Pro Alpha ,doświadczeń forumowiczów,przeczytaniu masy artykułów i kartki papieru postanowiłem stworzyć projekt.Powinien mieć 8 ohm (czytałem że jest bardziej przyjazny do wzmacniacza),
    pokój w którym bede grać to to koło 19m2, 2,7m wysoki
    Założenia słuchowe: bas szybki nie za głęboki ale wyraźny, soprany wyraźne, może nawet bardzo wyraźne (takie cykające ;]). Ma mieć koło 1m wysokości.

moja propozycja:
    - 2x STX GDN-17-80-4 SC połączony szeregowo
    - 1x STX GDWT-9-150-8-PJ (przemawia cena)ewentualnie (GDWK 9/120 8 ohm , ARW-104-03/8 ohm)
    - obudowa 40l strojenie 40 hz
    - rurka 8,2cm dł 18cm lub 2x4,7cm dł 13cm
    - jeżeli to bedzie STX GDWT-9-150-8-PJ to zwrotnice również kupie STX 2D-12
    (ewentualnie coś poeksperymentuje-kolega jest nawijaczem zresztą pracowałem kiedyś na nawijalni)

Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuje
    PS: z płytami i srzętem stolarskim nie mam problemów mam garaż piłe stołową,wiertarke itp.
    oraz dwie meblościanki do pocięcia (2c grubość płyty)

z tych stxów niebędzie szybkiego basu, raczej ich duża ilosc i niezbyt dobra kontrola
    ten stx GDWT nienadaje sie do kolumn do domu bo to jest tuba, zaden stx niejest godny polecenia, no chyba ze ta najdroższa kopułka ale trzeba wiedziec poco i dlaczego.
    Arv104 to najtansze "normalne" rozwiązanie, jak chcesz lepszey wysokotonowiec to visaotn sc10n za 50 pln jest a jesli tyle niemasz i pozostałbys przy arv to moge ci polecic lepszy głosniczek od arv mianowicie tonsil Gdwk 9/80/1
    http://www.e-tonsil.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=84
    jak widac cena jest wyższa niż arv ale mam dwie takie kopułki (jak nówki) na sprzedaż za 50 pln za dwie sztuki wiec taniej i lepiej niż arv

Skomentuj

ja mam te stx-y o ktorych tutaj piszesz,wersja sc ale 8 ohm x 2 i do tego kopulke tesla arv 104/04/8.zwrotnica projektu wlasnie wyzej opisujacego kolegi mianowicie Budzika..buda to 30l br,rurka 7cm x 10cm.. lekko wytlumione na tylnej sciance gąbką 2cm(kombinowalem z roznym wytlumieniem)..a wiec tak...basu jest duzo,nie ma o czym mowic w moim pokoju ok 10-11m^2 ,uwazam ze nie trzeba do tego suba...nie przymula ,lecz napewno mogloby byc lepiej ale co chciec od glosnika za 21zł...wysokie tony w wykonaniu arv sa dosyc dobre choc potrafia sie wybic ponad reszte pasma,lecz mi to osobiscie nie przeszkadza..jesli bys sie zdecydowal na te tonsile o ktorych pisze Budzik to moge ci pomoc w dobraniu elementow zwrotnicy gdyz ona wlasnie jest pod tego stx i tonsila/arv.jesli masz jakies pytania ,pisz pw badz na gg chetnie odpowiem

Skomentuj

Ja zaproponuje stx 18 120 6 sw...
        jedyne 2 problemy które się z nim wiążą to:
        -ten głośnik to prawdziewa pompa - potrzebuje ogromnego br-a, danie 10cm na 2 sztuki to nie przesada :)
        -kłopotliwa impedancjia...
        albo 3R albo 12R :/
        Ale tylko przy parze głośników, a głośnik ma spory SPL więc spokojnie można dać po jednym na kolumne tym bardziej że w przyszłości ma to grać na tyle...
        Do tego arv i powinno być ok...

Skomentuj

Witam
          Dziękuje za rzeczowe odpowiedzi. Co do sugestii Budzika i doświadczeń D@nielo ,to zdecydyje się sie chyba na ARW-104-03/8 ohm. Jeżeli chodzi o niskosredniotonowy to chciałbym pozostać przy tych stx-ach i ze względu na cene jako że jest to moja pierwsza konstrukcja (mozna na niej poeksperymentować). Widze że kolega D@nielo do podobnych głośników ma mniejsze skrzynie jeżeli chodzi o objętość. Jako że jak już wspomniałem jestem laikiem w tej dziedzinie zapytam czy pojemność którą podałem jest ok ? czy może ją zmniejszyć (z rurką można poeksperymentowac) , oraz czemu do domu mam się wystrzegać wysokotonowych tub? Czy zwrotnica na tej stronie http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTI...v-104-03-8.htm bedzie pasowac do mojego zestawu? Co do głośników stx 18 120 6 sw które zaproponował Takero to przeaża mnie głównie impedancja.
          Pozdrawiam

Skomentuj

te stx-y ktore zaproponowal takero sa ciekawe jak ludzie mowia a mnie juz przypadly do gustu ze wzgledu na wyglad.no ale jesli chcesz pozostac przy tych co ja mam to ci troche podpowiem.litraż ok 30l jest najlepszy dla 2 tych glosnikow mianowicie 17/80.40l to bedzie troche za duzo,kurde siedze na linuxie i nie moge zasymulowac bo tu nie ma jakze swietnego programu WinISD...te 30 l z ta rurka jest chyba najlepiej,strojone na 50Hz..wiecej nie chcialem z nich wyciskac bo u mnie w pokoju i tak jest masa podbic pozatym br na tych glosnikach tez daje podbicie wiec jkest idealnie...tubowe wysokotonowce nadaja sie tylko na estrade bo maja duza efektywnosc a niekoniecznie ladny dźwiek ktory jest bardziej porzadany w domu....jesli sie zdecydujesz na arv 104 i stx 17/80 to mozemy sie oprzec na mojej zwrotnicy ktora jest juz sprawdzona i nadaje sie do tego zestawu idealnie ,choc napewno gdyby glosniki byly mierzone to napewno mogloby byc lepiej ,ale ze zwrotki byly projektowane w oparciu o inne projekty spelnia swoje zadanie doskonale przy czym nie ejst droga wychodzi 30zł za sztuke...pozdraawiam :)

Skomentuj

Ja robiłem kolumienki na GDN-17-80-8 SS i musze powiedzieć, że bas jest dość fajny jak na głośnik za taką kase, ale średnicy to one nie mają.No chyba, że byś je bardzo nisko ucioł. Więc proponuje kupic tą 18'stke, tym bardziej, że jak sam mówisz chcesz do tego kupić wzmacniacz za 1100 zł. A wogóle na Twoim miejscu bym się zainteresował czymś np. z Visatona.

Skomentuj

albo 18 sw albo 2x17stx

Skomentuj

Dziękuje wszystkim za pomoc , dzis zamowilem te stx-y , na drugi tydzień zamowie arv 104 myśle że po świętach zaczne coś składać . Znając życie to i tak nie raz bedze sięgał po Waszą pomoc. Jak coś stworze i bedzie się nadawać do publikacji to wstawie parę fotek.
                  Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                  X