Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ktory to tani sprzęt a ktory drogi?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam wszystkich.Jest to moj pierwszy wpis na forum -jestem kompletnym amatorem wiec przepraszam za brak profesjonalizmu i bardzo prosze o pisanie prostym językiem.
    Moje pytania dotycza sprzętu audio.Chciałbym zdobyć jakaś wiedze na temat wzmacniaczy ,kolum estradowych i kinowych oraz cd'ków.Nieraz na giełdzie sprzedawcy ,ktorzy za wiele sie na sprzecie nie znają sprzedaja dobre rzeczy za małe pieniadze zeby sie pozbyc towaru przywiezionego z niemieckich wystawek.Moje pytanie brzmi -jak odroznic kolumne estradową dobrej jakosci od takiej zwykłej nie drogiej i szajsowatek i to samo ze wzmacniaczem kolumnami estradowymi oraz jak odróznic cd'k dobrej jakosci od takiego zwyklego(chodzi mi tu np o taki za 100 od takiego za 1000zl) z reszta to samo .na co trzeba patrzyc ,na moc na opcje?jakie paramerty powinien mieć taki tani a jakie taki drogi(wzmacniacz ,cd'k,kolumny)prosze sie liczyc ze jestem amatorem i na parametrach się nie znam wiec proszę o szególowe wyjaśnienie.Moja przygoda z akustyką dopiero się zaczyna.Mam jeszcze pytanie jak rozpoznać po wyglądzie obudowe labiryntową(nie patrząc do środka)-chodzi tylko o wygląd zewnetrzny o w jakich cenach wachąja sie kolumny labiryntrowe(chodzi mi to o cene minimalna takich kolumn i max).Pozdrawiam

[ Dodano: 2005-12-13, 16:01 ]
    chciałbym zebyscie napisali parametry wzmacniacza cd'ka i kolumn takich za grosze i takich wyzszej jakosci .wtedy ja spobie porównam.prosze opiszcie t5ez co to sa za parametry (co określaja)

[ Dodano: 2005-12-13, 16:15 ]
    bardzo prosiłbym o napisanie jak odroznic sprzet hi-endowy od zwyklego patrzac tylko na wyglad(na tym mi bardzo zalezy np. skad wiemy ze to hi-end? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=75060757
    czy stwierdzamy to po obudowie labiryntowej ,czy tylko hi-endy mają obudowe labiryntowa?

bardzo prosze o napisanie rowniez czołowych niemieckich firm ktore produkuja sprzet audio

sprzęt wysokiej klasy powinien mieć dobre parametry a przede wszystkim prawdziwe. gdybyś poczytał troche artykułów na stronie to wiedzial byś jakie to są dobre a jakie to zle parametry....

Skomentuj

tani to taki na jaki Cię stać , a drogi to taki o którym możesz pomażyć
      pozatym prawda jest taka że każdy ma to na co go stać ....
      a co do tego co zawarłeś w tekście - poczytaj forum :P

Skomentuj

forum czytam ale te wiadomosci mnie nie nasycaja wiec prosze piszcie co wiecie.
        jak mozecie podajcie link do tych parametrów

Skomentuj

zroum odroznianai sie nie nauczysz nie ma jakichs list z punktami co sprzawdzac to jest doswiadczenie doswiadczenie i jeszcze osluchanie wielu forumowiczow potrafi widzac juz tylko sam glosnik cos o nim powiedziec chodzby z grubsza tego sie nie nauczysz trzba miec za soba kilka albo kilkanascie konstrukcji lub osluchac sie

Skomentuj

Czytajac forum jednak natknołem sie drogi panie lukaszu na takie punkty np:
            -wzmacniacz hi endowy mozna odroznic od zwylkego po tym ze we wnatrz(po srodku) ma migająca zielona diode
            -hi-end poznaje sie po obudowie im grubsza tym lepszy hi-end
            -im grubszy magnes glosnika tym lepszy głosnik
            -najlepsze głosniki to z aluminiowymi skieletami
            -hi end musi miec złote gałki i przełączniki
            -omijć kolumn z duzą moca np 300 w 16cm(kinowych) poniewaz to buble
            -we wzmacniaczach trezba patrzec na wielkosc radiatora (tzn zeby byl prpoporcjonlny do mocy)-mala blaszka nie odprwadzi ciepła duzego wzmacniacza
            -nie wolno kupowac wzmacniacza jesli sa luzy ,kazda gałka i przyciski chodza inaczej a szpary sa innej wilkosci
            -im ciezsza kolumna tym lepsza(poniewaz pewnie ma duzy magnes i dobra płyte )
            -obudowa labiryntowa ma dwa kwadratowe wyloty na gorze i na dole

Otakie właśnie (jak najwiecej)rady mi chodzi!!

bardzo prosze o podanie parametrów cdka zwmacniacza i kolum lipnych i dobrej jakosci zebym mogl porównac.prosze napiszcie tez co te parametry znacza.

Skomentuj

tu to samo. bez komentarza...

Skomentuj

i uwazasz ze te punkty sa prawdziwe hmm

mnie polowa przyprawila o atak smiechu szczegolnie z dioda po srodku
                albo to o radiatorze a co jezeli wzmak pracuje w innnej klasie? albo ma wentylator hmmm

zosatw te rady i wez sie lepiej za budowanei czegos

Skomentuj

to pokaze ci najlepsze głośniki na świecie :P

masz ogromny magnes i co hi end ??

a moze jednak nie :P

a kosz tez z alu więc kryteria spełnia :P

w ten sam sposob mozna obalić wszystkie opinie.... znam kilka głośników mające magnes wielkości łepka od szpilki a zaliczane do Hi-endu

wzmacniacz - mój wazy 40kG i co tez Hi-end?? pewnie nie bo wazy 40kG bo wyciąga 600wat - obudowe tez ma solidną 2,5mm blachy nieznajdziesz w zadnym firmowym domowym wzmaku wiec moze ci go sprzedam za 100 000zł ??
                  Załączone pliki

Skomentuj

kurde zagieliscie mnie!!!
                    To co mam zrobic rozgladając sie na giledzie za sprzetem ktory jest dobrej jakosci ktory nie?
                    jakie kroki poczynic?
                    ale nie chcidzi mi tu zebyscie mi polecali -idz najlepiej na studia elektroniczne czy co takiego.co ma czytac i gdzie i zyby bylo jak najprostszym jezykiem

Skomentuj

Czytaj dużo bedziesz wielki

Skomentuj

Tak łatwo to nie ma i nigdy nie będzie. Pytanie faktycznie trudne - czym się charakteryzuje hi-end? Ale nikt Ci na to pytanie nie odpowie, bo odpowiedzi po prostu nie ma. Nie trzeba odrazu studiować elektroniki itp. żeby odróżnić bubel od dobrego sprzętu. Podstawa to dużo czytać: forum, książki, artykuły, pisma dla elektroników (pism dla audiofilów nie polecam, bo i tak się nic użytecznego nie dowiesz, co najwyżej że kable X mają głębszy bas od kabli Y). Poza czytaniem najlepiej też uczestniczyć aktywnie w dyskusjach na forum. Ważna jest praktyka - wiele się nauczysz jak wykonasz jakiś wzmacniacz lub kolumny samodzielnie i się do tego naprawdę przyłożysz. I najlepiej żebyś to zrobił dla przyjemności, a nie z konieczności lub dla pieniędzy (z tego co widzę, to chcesz tylko wiedzieć jaki hi-end kupywać z giełdy, żeby go potem sprzedawać z zyskiem na allegro).

Hi-end to coś, na widok czego audiofile sikają w majtki.

Skomentuj

a co do gieldy to nie polecam... raczej nie znajdziesz tam w ogole jakiegos znosnego sprzetu...
                          moja rada jest taka jak przedmowcy: czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj a do czegos dojedziesz jak juz dojdziesz pozostaje praktyka
                          wiec ogolnie mowiac jak sie postarasz to za 2 lata bedziesz cos wiedzial
                          ja w tym temacie siedze (moze nie bardzo aktywnie) od ok 4-5lat i i tak glupi jestem )
                          pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                          X