Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Impedancja. Jak zmierzyć??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Impedancja. Jak zmierzyć??

oki mam jakies tam głośniczki, były z wieżą sony, potrzebna jest mi info na temat ich impedancji, jak to zmierzyć?? dodam że nie mam zadnego miernika
    (coś dało by sie załatwić)

--------------------------------------------------------------------------------

czy może być np taki miernik ??
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=75479928
    mało się znam na takich rzeczach

-------------------------------------------------------------------------------

chodzi o to ze ostatnio moja wieża przestała grać
    poszła do naprawy i tam zapłciłem 70 zł za wymiane koncówki
    pytałem sie jaki może byc powód tego ze sie zepsuła, powiedzieli że możę być zla impedancja, ale chodziło tak długo i dalej chodzi.... ale szkoda kasy jak jeszcze raz cos sie zepsuje

pozdro
    dzięki z góry

po 1 - JIG
    po 2 miernikiem to rezystancje zmierzysz :)
    po 3 skoro to firmowe głośniki do tej wieży to nie wina impedancji raczej...

Skomentuj

Jak masz ta wieze od nowsci i nic w niej nie bylo zmieniane, to tak jak takero pisze nie jest to wina impedancji... moze zrobilo sie jakies zwarcie itp.

Skomentuj

www.kolumny.prv.pl i tam jest dzial zwrotnice i znajdz JIG wsumie z 5 elementow i speakerworhshop ze 2,5 MB www.google.pl.
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Miernikiem rezystancji w przyblizeniu cos tam dla pradu stalego zmierzysz, a biorac pod uwage niedokladnosc tego co pokazales na linku to juz wogole.
          Ponizej uklad ze starej ksiazki pana Witorta, jadac generatorem wyzejmozna zaobserwowac zmiany jednak wyniki nie beda bardzo dokladne.Nalzey tez uwazac z poziomem sygnalu

Skomentuj

Dodam ze generator mozesz dac programik z komputera np. FUNCGEN czy jakos tak. www.kolumn.prv.pl dział zwrotnica -->pomiary to samo masz ale troszke wiecej tekstu.

[ Dodano: 2005-12-15, 12:07 ]
            A mnie to jeszcze wygloda tak ze jak wieza SONY to pewnie STK jakis jak u mnie i on jaest na glosniki o impedacji 8 ohm i takie same daja dlosniki sony a jak podepniesz 4 ohm to moe sie cos dziac ale nie musi, moze sie spalic np. to zalezy tez od mocy jaka podasz.
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Czaruję...
            X