Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak obliczyć moc końcową głośnika?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak obliczyć moc końcową głośnika?

Witam, tak jak w temacie!! jak się oblicza moc końcową np. monitorka gdzie jest niskotonowy i tweeter a jak np. w przypadku kolumny gdzie są 2* niskotonowe jeden średni i tweeter. Z góry dzięki za wyjaśnienia.

p.s. Tak żeby nie otwierać nowego topicu to spytam się czy można zwrotnice zrobić na jakiejs deseczce a części odpowiednio polączyć (polutować) kabelkiem??? pytam sie bo poprostu nie chce mi sie wytrawiać płytki

mozesz tak zrobic zwortnice

zazwyczaj moca znamionowa systemu jest moc glosnika nisko tonowego nie dodaje sie mocy poszczegolnych przetwornikow

Skomentuj

poszukaj w necie według jakich norm wyznacza się moc zestawu. Chyba podaje się szum różowy o danej mocy na kolumne i patrzy ile wytrzyma przez dany okres czasu.
      z resztą taki parametr jak moc wcale nie jest do niczego potrzebny. Co z tego, że przyjmiesz moc niskotonowca za znamionową kolumny, jeśli w pierwszej kolejności zjarają się kopułki...

a zwrotkę chyba lepiej robić w pająku, do tego połączenia robić jakimś grubym przewodem.

Skomentuj

Zwrotke zrob byle dobrze polaczona i zeby nie wibrowalo a na czym to juz Twoja broszka (np za 3 zl plytke uniwesralna lub kawalek laminatu poprzecinac) a pewnie chodzilo w pytaniu na jaka moc wykonac zwrotnice... wiec na taka w przyblizeniu jaka znamionowo ma basowiec.

Skomentuj

ja to jestem niedouczony z elektronikiki- nigdy sobie tym nie zaprzątałem głowy.... Własciwie jak sie uwzglednia moc w zwrotnicy?

Skomentuj

Czaruję...