Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Na ile Hz zestroic 32/150/4/SC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na ile Hz zestroic 32/150/4/SC

Witam!

Zaczynam robic suba na gosniku STXa 32/150/4/SC.
    Obudowa 65,5 litra netto, + Bass Reflexs
    Wymiary zewnetrzne skrzyni to 57x43x36,5

Chcialem zapytac kogos, kto sie lepiej odemnie zna, na ile Hz najlepiej zestroic ten glosnik?
    Mam mozliwosc od 26,5 Hz (gdy BR skierowany w podloge), wiec pytam przy ilu Hz najlepiej zagra i gdzie bedzie najlepiej umiescic BR
    Ma sluzyc glownie do muzyki techo, + ogladanie filmow
    Pokoj 20m2

PS. Jest gdzies jakis tutorial do fornirowania? :) bo z fornirem to bedzie moj pierwszy raz i zabardzo nie wiem nawet od czego zaczac :> wczesniej mialem stycznosc tylko z "kocykiem"

THX za wszystkie odpowiedzi

pozdro 600

poszukaj gdzies EZO robil tutka na przykladzie centrala, tylko nie pamietam czy tu czy na audiomaniiiiiiii

Skomentuj

http://audiomania.info/articles.php?id=31
      http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=5352

Skomentuj

Super! wielkie dzieki za wskazania tutka i wielkie dzieki EZO za stworzenie tutka :)

Jeszcze tylko jakis maniak STXowy (np. SW :) )by mi pomogl z tym strojeniem, bo sam nie zabardzo sie na tym znam.
        Czy 33 Hz bedzie ok?

Skomentuj

najlepiej jakbys wycial sobie kilka rurek dopasowanych do kilku strojen np 30,40,50Hz. Potem tylko testy odsluchowe. Bardzo niskei strojenie da ci mulowaty bas ale niskie zejscie, obudowa jest dosc duza wiec pewnie nisko to zagra ale beda problemy z dynamika dlatego wysokie strojenie moze pomoc.

Skomentuj

Tez o tym myslalem, ale problem w tym iz, najnizsze strojenie uzyskam gdy bede mial BR skierowany w podloge (26.5Hz) a chcialbym miec BR nad glosnikiem.
            A zebym mogl miec BR nad glosnikiem strojenie musi wynosic od 34.5Hz poniewaz na tyle tylko pozwala mi dlugosc scianki. (chyba ze mozna jakos wyginac tunes)

Dlatego chcac sprawdzic to "na sluch" musialbym wyciac gdzies otwor aby to sprawdzic poniewaz mam juz slozone pudlo, a niechce niepotrzebnie wycinac otworu skierowanego w podloge gdyby lepiej gralo na ok 34.5Hz wtedy bym mial otwor tak jak chce czyli nad glosnikiem.

Dlatego chcialem sie zapytac kogos ktos sie na tym zna ( bo ja jeszcze jestem amatorem), a ze nie mam jeszcze glosnika, bo bede go zamawial po 20stym, chcialem sie za wczasu dowiedziec, jak bedzie najlepiej.
            pozdro

Skomentuj

ponizej tych 35Hz to i tak nie ma sensu stroic bass-reflexu, wiec otwor nie musi byc w podloge.

Skomentuj

Zamieszczone przez TeeJey
                (...) wielkie dzieki EZO za stworzenie tutka (...)
                A myslalem ze nikomu sie nie przydal :)

Skomentuj

EZO, spoko,ja tez se skopiowałem.Wartosciowy dokument,powaga.

Skomentuj

Czaruję...
                  X