Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2xARN150 + Vifa D27-TG-45

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2xARN150 + Vifa D27-TG-45

Witam
    zabieram sie do robienia zestawu z tematu ! (juz ok 1,5 roku ;-)
    Wreszcie znalazłem czas , kupiłem 6m2 MDF 22 mm ale mam jedną rozterkę
    Chciałem zamknąć głośniki w obudowę bassreflex ok 12 l zestrojona na ok 53-56 Hz
    bassreflex jak u Yoshiego w dół ! (z 10 cm rury - wyszło mi ze ma mieć ok 50 kilka cm ?? !!?? )
    Zaczałem sie zastanawiać , przejrzałem stare posty (m.inna akkusie) i przypomniałem sobie ze ludzie dawali większe obudowy i niżej stroili !!
    i nie wiem co zrobić ?

http://www.akkus.com.pl/forum/read.p...787#reply_5852

nie obraz sie ale to grzech co chcesz zrobic!!!
    vifka do tesli bleee
    ja bym chyba zamiast dwoch tesli rozejzal sie za jakims lepszym nisko srednio tonowcem polecam 16/50/6 niesamowicxie efektywny glosik a i w duzej budzie zagra calkiem ladnie

Skomentuj

masz rację - całkowitą !
      niestety na razie tak to będzie wygladac - kiedyś moze vifa dostanie lepsze towarzystwo ,albo zrobie cos całkowicie nowego !

ARN będa raczej nisko odcięte !

na razie zastanawiam sie tylko nad : ok 16L i strojenie na 40 kilka Hz
      czy 12 L i strojenie 50 kilka !
      dźwiek nei ma być mułowaty , jak najszybszy - impuls sie liczy !

chociaz moze miedzy planem nr 1 a nr 2 niema duzej róznicy !
      najlepiej niech posiadacze podobnych konfiguracji sie dowiedza !

Skomentuj

Nie rob małej obudowy z wysokim strojeniem. Impuls wcale nie bedzie taki lepszy jakby się mogło wydawać. Poza tym masz same wady : mniej basu , podbicie z uwagi na zbyt efektywnie działajacy br , słabą ch-ke mocową. Nie nacieszysz wie zbytnio głośnością bo głośniki bedą wyskakiwać ze wzgledu na zbyt wysokie strojenie br.

16L@45Hz to najlepsze strojenie dla tych głośników.

Kolumny muszą mieć troche "dołu" bo jak ci sie efektywny bas bedzie kończył na 50Hz to dzwięk jest zbyt sztuczny.

Skomentuj

Witaj Yoshi !
          Miło słychać twe słowa !
          docelowo dołączy do tych kolumienek subwoofer wiec o dół bym się nie martwił ;-)
          miło słyszeć ze 16 litrów bedzie sie dobrze spisywać
          Więc zrobię 16L !
          acha - z jakich wartości T/S korzystać - pod przez Pana Albeckiego czy gdzieś tu na forum przez Ciebie ? - co do zestawu pomiarowego - mam jig'a preampa , kabelki musze polutować , poprosić kogoś o przylutowanie wkłatki panasonica do kabla (tego sie nei podejme - brak sprzetu i takich umiejetności)
          teraz strojenie - powiadasz ze 42 Hz jest ok ! ogólnie kozystam z winisd pro alfa (nie wiem czy dobrze oblicza długości bassreflexów ?!
          docelowo myslałem o 10 cm z wylotem u spodu obudowy - gadaliśmy o tym chyba rok temu ;-D wychodzi mi jednak ze miał by ok 75 cm długości ...
          chyba ze zrobię z 7,5 cm srednicy rury kanalizacyjnej :-D

ze zwrotnicą pobawie sie potem , dobrze by tez było gdybym uruchomił zestaw pomiarowy i sciagnął parametry z głośników (musiał bym sie nauczyć ...) zeby je dobrać z jak największą dokładnością !!
          pozdrawiam i dzięki za odpowiedź !

Skomentuj

Jeżeli masz możliwość pomiarów to parametry TS nie maja znaczenia. Wsadź to do 16 L a później sobie dostroisz br na pomiar. U mnie jest zwezajaca rura o śr 60->55mm , 185 mm dł z profilowanym wylotem.
            Zawsze mozesz dać za długą , zmierzyć strojenie i sobie docinać na wymiar.
            Strój na 45 Hz to jest naprawde optymalne strojenie.
            Robilem też koledze kolumny i tam probowaliśmy z innym , niższym strojeniem. Zaczynalismy od ok 40 Hz ale to nie było to. Bas był już rachityczny. Na strojeniu 45Hz masz naprawde energiczny basik a przy tym bardzo dobrą ch-ke mocową , nie jest tak łatwo rozbujać głośnik.
            Zreszta zawsze mozesz sobie sam wypróbować.

Skomentuj

spoko - jak co to sobie potestuję !
              mam jeszcze taki problem ! a mianowicie wysokość kolumienki to będzie jakieś 95cm
              bassreflex w dół - i teraz rodzi sie problem - ze gdyby to miał być własnie taki ok 5,7cm srednicy to będzie za krótki zeby połączyć komorę głośników i "środowisko zewnętrzne"
              myślę więc nad zwiększeniem szerokości rury BR do np 7,5 cm - da to długość ok 35cm i było by ok ! jednak nie wiem czy ktos produkuje tak długie BR ; myślałem więc zeby zastosowac rure kanalizacyjną (po spreparowaniu ) - co o tym sądzisz ?

Skomentuj

Skoro musisz to daj długi ale bez przesady żeby jakieś rezonanse tam nie powstały :) .

Skomentuj

hmm rezonanse powiadasz - musze coś o tym poszukać ... :-)
                  ew zrobię wylot z tyłu i krótszą rurę !

Skomentuj

przy rurce o długości 35 cm mógłby powstać rezonans przy ok 485 Hz(rurka ma połowę długości fali), 970 Hz itd... mogą w tych miejscach powstać wzmocnienia lub osłabienia na charakterystyce. Przy krótszej rurce rezonanse występują przy częstotliwościach powyżej przetwarzania niskośredniotonowca.

Skomentuj

macie moze jakieś adresy stron z rurami !
                      z duzym wyborem i opisem
                      patrzyłem na razie na akkusie artonaudio , u Qby ciezko sie połapać
                      patrzyłem jeszcze na jakieś inne elektrolandy tridexy itp !

szukam czegoś z pozadnymopisem i zdjeciem oraz duzym wybrem - istnieje coś takeigo ?

Skomentuj

istnieje: www.allegro.pl :P

Skomentuj

Dzieki za SUPER podpowiedź :/

mam nastepne pytanie
                          objetosc netto ma wynosic 16 litrów jak rozumiem - bo brutto trzeba dodać obj głośników (arn+vifa) + obj bassreflexu ??
                          Czyli łącznie 16L + głośniki + bassreflex
                          jak źle mysle tomnie poprawcie
                          a jak wmiare ok to niech mi ktos dortadzi ile miejsca zawiera 1 x ARN 150

Skomentuj

myślisz dobrze. zauważ, że obliczając obudowę nie uwzględniasz wymiarów głośnika.
                            Wymiary ARN możesz chyba znaleźć na stronie producenta
                            http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...=74&l=1&catg=1
                            teraz lepsza odpowiedź??

Skomentuj

no wiadomo !! hehe :-]
                              czyli dodac obj arn , vify i bassreflexu !

[ Dodano: 2004-09-23, 13:50 ]
                              tylko ze chyb ani epodali objetosci - tzn ja nie widze ;-)

Skomentuj

ja chcę wsadzić w kolumnę porcelanowego słonika, na szczęście. Jak myślicie, odjąć jego objętość??
                                :P
                                na stronie producenta jest podana wysokość, szerokość, długość trąby, ale nie ma objętości, więc chyba nie poradzę sobie z obliczeniem ile on zajmuje...
                                :P :P :P

ps. w arn magnes zajmuje mało miejsca, tak na oko razem z membraną i wszystkim co wchodzi do obudowy, to głośnik nie ma więcej nić pół litra (na moje oko), to chyba i tak mieści się w graicy błędu, nie ma co się przejmować. Rura BR jeśli nie będzie wielka, to też nic drastycznie nie zmieni.

Skomentuj

objętość jaką zajmą głośniki i inne bzdety w środku można nim więcej nawet na oko policzyć;-). Najważniejsze jest żeby to wszystko uwzględnić! Pozdro

Skomentuj

Zyga - ale z ciebie upierdliwiec - to pytanie jest raczej skierowane w do ludzi ktorzy te glosniki w jakies konstrukcje pakowali i uwzgledniali ich wymiary !! obliczyc o tyle o ile to sobie moge - szczegolnie ze mam glosniki w domu ;-) teraz co prawda jestem na wakacjach ale wracam w niedziele ! (ach ten GPRS , HSCDS + Notebook + 6310i :-D )
                                    pozdro

Skomentuj

Re: 2xARN150 + Vifa D27-TG-45

Zamieszczone przez boofi
                                      Witam
                                      zabieram sie do robienia zestawu z tematu ! (juz ok 1,5 roku ;-)
                                      Wreszcie znalazłem czas , kupiłem 6m2 MDF 22 mm ale mam jedną rozterkę
                                      Chciałem zamknąć głośniki w obudowę bassreflex ok 12 l zestrojona na ok 53-56 Hz
                                      bassreflex jak u Yoshiego w dół ! (z 10 cm rury - wyszło mi ze ma mieć ok 50 kilka cm ?? !!?? )
                                      Zaczałem sie zastanawiać , przejrzałem stare posty (m.inna akkusie) i przypomniałem sobie ze ludzie dawali większe obudowy i niżej stroili !!
                                      i nie wiem co zrobić ?

http://www.akkus.com.pl/forum/read.p...787#reply_5852
                                      HOJ

Takze tyto boxy jsem navrhoval na dexon foru .....
                                      odladene a VELMI dobre hrajici box v teto konfiguraci :

2X ARN 150/04-3
                                      1x GTC 11/100 nebo 8/100

objem boxu 15 litru
                                      bassreflex 45 Hz
                                      Konfiguarce D`APPOLITO crossover 2500Hz /12 dB

Boxy stavel i kamarad link na ne :

http://www.reprobedny.wz.cz/view.php...nku=2004062101

Skomentuj

o dzięki - każde info się przyda !!

[ Dodano: 2005-02-02, 16:39 ]
                                        Witam
                                        jestem na etapie wytłumiania obudowy
                                        na ścianki przywaliłem matę bitumiczną (samochodowa)
                                        mam 2cm gąbke i taka specjalną 4-5 cm watę - czy jak to nazwać - do wytłumiania obudowy ....
                                        zwracam sie z prosba do tych co mieli styczność z ARN - zeby mi podsuneli pomysł jak można te materiały zaaplikować ...
                                        pozdrawiam

[ Dodano: 2005-02-03, 00:59 ]
                                        a czy to si odświerza ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X