Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dwie drogi na tonsilu gdn 20/80/2wstępne założenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dwie drogi na tonsilu gdn 20/80/2wstępne założenia

co myślicie o dwudrożnej kolumie zbudowanej na tonsilu gdn 20/80/2. wg. danych ze strony producenta przenosi on do 4 kHz, co umozliwia danie ciecie kopółki tak gdzieś od 3 Khz. (jakis visaton? wstępne założenia)
    czekam na sugestie

przenosi, ale z dużymi zniekształceniami ...
    możesz dać 2 way ale wysoki musi być cięty ok 2khz pewnie :/
    BTW chyba visaton nie ma zbyt mocnych kopułek ...

[ Dodano: 2005-12-22, 23:31 ]
    tj co by można było nisko ciąć ...

Skomentuj

Szczerze to ten tonsil to do dwóch dróg się nie nadaje, jednak jak się uprzesz to nikt ci nie zabroni. Najlepszą opcją dla 20/80/2 jest 3-way. Jeżeli chcesz moge ci podrzucić schemat zwrotki dla niego, dla gdm10/80/2 i gdwk10/80/7.

Ja tego tonsila sie tyle nasłuchałem i zawsze mi go mało, miałem go w subie teraz w kolumnach a słuchałem go w różnych obudowach (o róznych pojemnościach i róznych materiałach z jakich były zbudowane) o róznych strojeniach na różnych wzmacniaczach i zawsze się bede nim podniecał :)

Skomentuj

GDN 20/80-2 nie ma w tej cenie zadnego rywala pod wzgledem jakosci, mialem naprawde bardzo duzo wooferow i za ta cene jest naprawde swietny do kolumn ale do suba wziolbym CW1002C jezleli wchodzi w gre dobry wzmak a jak nie to ten GDN i mostek TdA 7294

Skomentuj

sls8, w200s odpadają jakościowo ?

Skomentuj

no nie sls 8" to jest wejscie w prawdziwy swiat wooferow, w200s nie slyszalem wiec nie mowie, ale za 129zl naprawde warto

Skomentuj

wisnia, ja nie mialem 20 80 2, ponadto niesłyszałem go nigdy niestety i nawet nosiłem sie z zakupem tego przetwornika. Jednak kiedyś jak Sound Wave w topicu 'relacja na zywo' opisywał 22-120-8-ss i napisał że gra podobnie ( chyba bo nie jestem pewien ) a nawet jak sie dostarczy wiecej wat to głosniej to zwątpiłem w tonsila. Jak to jest wkońcu?

Skomentuj

ten STX chocby sie zesral na zadko to nie zagra tak muzykalnie jak tonsil

ale taka jest teraz prawda ze nie warto kupowac tego tonsila bo dolozysz pare goszy i masz Peerless'a SLS 8" a to juz jest powazny glosniczek ktory, naprawde slicznie gra w malej budzie
                kiedys nie bylo zamowien a audiocommponents wiec trza bylo placic za tonsila gdn 20/80-2 a teraz w zyciu nie kupil bym go, bo po co jak za naprawde niewiele wiecej mam SLS 8"

jezeli uda sie pomysl z 2way na tym tonsilu to git bo na sls nigdy to sie nie powiedzie on moze grac tylko w 3way lub w fajnym subie do pokoju <20m kw

Skomentuj

stx 22 prawde mowiac zbyt dobry nie jest, taki monotonny, chpciaz jak za te kase to nie ma nic lepszego, ale do 2-way na 20tce pomyslalbym jeszcze o 8br40, to chyba najlepszy kompromis

Skomentuj

generalnie ten tonsil zdecydowanie mi się nie podoba jako głośnik do subwoofera - on tam się poprostu męczy - to tak jak brać na hol 4 tonową ciezarówke - na prostej jakoś się pojedzie ale jak zaczynają się górki to się robi problem :P - czytaj ten tonsil ma za mały X-max za mała wytrzymałość mocową do subwoofera - to głośnik typowo do kolumn! w kinie domowym STX sprawdza się lepiej od niego bo przynajmniej słychać jak coś wybucha a nie jak membrana lata jak szmata.

Skomentuj

W200S sa lepsze do 2 drog niz 20/80/2 z powodu sztywniejszej membrany.
                      Mialem okazje porownac. Do tego chyba Visatony obecnie tansze od Tonsili sa.
                      Nie zastanawialbym sie nawet.
                      Ogolnie przyjmuje sie ze 20cm glosniki do 2 droznych kolumn to nie za bardzo, sa wyjatki owszem, chocby konstrukcja Visatonu VIB ta starsza.

Skomentuj

wiemy że na 20stce mozna zrobić 1way to 2way tez mapewno się da :)

Skomentuj

Co do 2way to akurat przejsciowo gralo u mnie takie cos wlasnie z gdnem i musze powiedziec ze jak ktos nie ma zbyt wygórowanych oczekowan odnosnie srednicy to bedzie zadowolony w przeciwnym wypadku lepiej sobie dac spokoj. A co do napedzania tego gdna pojedynczym tda to juz kiedys mowilem ze to lipa glosnik udaje ze gra. Ja uslyszalem tego gdna po raz pierwszy mimo ze gralem na nim juz z rok czasu dopiero jak dostał kopa z mostka tda i naprawde glosnik nie wymięka tylko pokazuje jak potrafi zagrać. Niezla rakieta sie z niego robi wtedy zero porownania co do pojedynczego tda.

Skomentuj

Czaruję...
                          X