Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głosniki do kina i muzyki :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głosniki do kina i muzyki :)

Witam serdecznie.
    Chcialbym zaczerpnąć kilku rad.
    Otóz chce zbudowac zestaw kolumn do kina ale również bede słychac na nich muzyki. (Kwiestie suba narazie pomijam bo jezeli beda powazne podlogowe to go nie bedzie a jak coś to mam Tonsila 20/80/2 mi to wystarcza).
    Calość bedzie napedzana Yamahą RXV-450 w 12 m2. Zakupione juz mam głosniki wysokotonowe Vify D27 5 szt (w tym 1 szt ekranowana). Jak dla mnie graja bardzo dobrze - zadowalająco.
    Mam jednak kłopot z doborem głosników niesko-średniotonowych.

Zastanawiam sie nad :
    - ARN150 przyzwoite niskie, gorzej ze średnicą ale dobra cena. Nie wiem czy jednak warto łaczyc z D27
    - Vifa PL18 i PL14 droga ponoc ostra średnica, w centralnym musialbym jeszcze wlasnorecznie ekranowac głosniki, ale czy to nie bedzie przerost formy nad trescia (do Yamahy RXV-450)
    - Vifa TC14 coś ala ESA Vivace, ciekawe czy gra lepiej od tonsila i czy cena jest adekwatna do oferowanej jakosci dżwieku.
    - Peerless HDS PPB 164, 134 (centralny 106 ekranowany) troche taniej niz Vifa PL ciekawe jak z dzwiekim ?
    - Tonsil hmmm ale jekie głosniki dobrze aby mialy wersje ekranowane ???

Mam nadzieje że mi pomożecie.

ja bym brał Peerlesy - mam jakoś większe zaufanie do nich niż do tych Vif

Skomentuj

Myśle że nie ... Perleesy HDS są bez średnicy. Brałbym Vify. Sam mam TC14 i jestem bardzo zadowolony. Z resztą ... gadaliśmy na gg BORO :)

Skomentuj

taaa HDS miema średnicy ?? to moze ty przygłuchy jesteś ?? właśnie HDSy 14stki mają bardzo ładną średnice i wyjątkowo wysoko idą - mam na warsztacie je i pl 11 i jeśli chodzi o średnie to vifa tylko nieznacznie go wyprzeda - a po zaprojektowaniu odpowiednich zwrotek myśle że to właśnie HDS moze mieć lekką przewage

Skomentuj

"Perleesy HDS są bez średnicy" to chyba nieco przesadnie ujęte. SW ma w takim razie rację. Mam HDS164 i na brak średnicy nie narzekam.

Skomentuj

Peerlsy HDS to przestarzała konstrukcja z dobrym basem i fatalną średnicą . Głośniki nie szczególne a biorąc pod uwage ich wysoką cene - są poprostu beznadziejne. Proponuje Panowie posłuchać m18wh -> głośnik w tej samej cenie a jest o dobre 2 klasy lepszy. Podobnie sie przedstawiają wynalazki typu WO z vif (glośniki tylko do basu,raczej na pół drogi) oraz cała seria midwoferów PL (poza pl18 4ohm która ze Scan speakiem 9700 potrafi nieźle zagrać). Do kina masz w sam raz vify z serii MG,ale niestety wiem że Ci sie niepodobają,a szkoda ... popełnisz znów gafę tak jak z zakupem d27,które są również przeciętne za za kilka zł wiecej miałbyś DX'y,które są znów przeskokiem (jakościowym,brzmieniowym i nieco technologicznym). Zostaje jeszcze seria TC z vify,względnie tania i jakoś gra. Osobiście pchałbym się w serie MG lub XT lub M18 (tylko z czego pamietam te 2 ostatnie serie nie mają 14stek czy 15stek).Swoją drogą myśle że do tego ampli zastosować cos lepiej z seri TC,bo szkoda wywalać kasy na lepsze głośniki jak niebędą miały się jak pokazać. Podsumowując: jestes skazany na TC :P

[ Dodano: 2005-12-26, 02:47 ]
            aaa,zerknij na strone monacor.pl ,moze tam cos znajdziesz dla siebie

Skomentuj

no prosze odpowiedniki Tesli w stajni Monacora

http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=512

Skomentuj

Czaruję...
              X