Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kłopot z wymianą głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kłopot z wymianą głośników

Przede wszystkim witam wszystkich serdecznie , bo jestem nowy na Waszym Forum.
    Mam problem , a po lekturze tematów liczę , że pomożecie radą . Mam stare kolumny głośnikowe , które przez wiele lat spisywały się całkiem nieźle , potem długo stały zapomniane , aż wreszcie wpadłem na pomysł żeby je odrestaurować . Zbudowane są całkiem solidnie , bo ze sklejki sosnowej 12mm na drewn. ruszcie z listew 50x50mm . Są trójdrożne zamkniete z wydzieloną komorą średniotonową . Wymiary wewn. : szer. 35cm , wys. 62cm , gł. 28cm . Schemat zwrotnicy poniżej . Problem w tym , że głośniki średniotonowe są tak sterane , że trzeba je wymienić . Są niestety 4 ohm i trudno o zamienniki , tym bardziej , że mają średnicę 165mm i ustawione są poziomo obok siebie prawie na styk . I teraz co będzie najepsze :
    - w miejsce dwóch jeden 8 ohm (jaki ?) ,
    - dwa mniejsze np 130mm (jakie ?) ,
    - dwa 4 ohmowe różnych średnic z uwagi na dość szeroki przedział częstotliwości 400- 6000 ? . Łatwiej wtedy pokryć cały zakres np. niskośredniotonowym i średniotonowym . Wtedy też mieści się np. 178mm i 150 mm ,

Myślę też o wymnianie niskotonowych na STX 27/300/8 lub 27/150/8 - warto ?
    Co o tym sądzicie ?

uprosze ci zycie
    http://diyaudio.pl/forum/viewforum.php?f=5
    ew. winISD
    zobacz jaka maja ojetosc netto same skrzynki...
    od tego zacznij ...pozniej sie pomysli

Skomentuj

Zamiast tego kiepskiego 25/40 oczywiscie jakis nowy, zamiast dwoch srednich oczywiscie jeden, kopulka jesli gra to gra ale tez juz najnowsza technologia nie jest. Solidna konstrukcja obudowy to tez nie jest bo lite drewno ma slabe wlasciwosci pochlaniania drgan wewnetrznych, no ale trudno.

Skomentuj

ja napisze tak

wie ze latwo pisac ale z takich odgrzewanych konstrukcji nic nie wyjdzie

albo kup orginalne glosniki wsadz w orginalne miejsca i ciesz sie dzwiekiem

albo pomysl nad zbudowaniem nowej kolumny z nowa obudowa wykonczeniem zwrotnica itd zrob cos nowego bo wg mnie nie warto inwestowac w takie kolumny nie ten poziom i nie ta technologia

Skomentuj

Czaruję...
        X