Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica, cewka powietrzna czy rdzeniowa?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica, cewka powietrzna czy rdzeniowa?

Witam,
    jak wpływa na jakość dźwięku rodzaj cewki? Nie wiem w końcu jaką kupić, czy powietrzną czy rdzeniową? Pomocy..... dzięki

Przy malych mocach np do 60-80W rdzen dobrej cewki nie jest w stanie sie tak nasycic zeby przy tanich glosnikach uslyszec jakies kompresje czy inne nieprzyjemne efekty....

Skomentuj

Czyli np. do monitorkow na HECO 130 i GDWK nie ma potrzeby stosowania cewek z rdzeniem?

Skomentuj

Cewki powietrzne powyżej 5 mH stanowią problem ponieważ potrzebne są bardzo duże liczby zwojów. Aby ograniczyć rezystancję trzeba użyć przewodu o bardzo dużym przekroju co czyni cewkę bardzo drogą. Dlatego jako rdzeń cewki używa się ferrytu ale wadą tego rozwiązania jest to że zwiększenie indukcyjności działa tylko do określonego poziomu napięcia, potem nastepuje zjawisko nasycenia ferrytu co powoduje silne zniekształcenia.,

Skomentuj

czyli cewy z rdzeniem jednym slowem sa gorsze?

Skomentuj

Tak, lepiej używać powietrzną niż z rdzeniem ferrytowym.

Poszukałem na google o cewkach i znalazłem wypowiedź kilku z forumowiczów oto link: http://www.audiostereo.pl/Powietrzna...wym_16730.html

Mam nadzieję, że Ci sie to przyda :)

Pozdrawiam !

Skomentuj

jednym słowem można powiedzieć "tozależyodkonkretnegoprzypadku"
              na pewno zwiększą się zniekształcenia przy silniejszych sygnałach. Problem w tym jak obliczyć maksymalną dopuszczalną moc przy której nie wystąpią zjawiska nieliniowe. W przypadku cewek bez rdzenia nie ma takich dylematów, no ale cóż... za to trzeba zapłacić...

Skomentuj

http://www.fonar.com.pl/bonus/programy/

Mam nadzieję że komuś się to przyda :)

Skomentuj

w praktyce roznice nie sa az tak potezne jak pisza koledzy cewka z rdzeniem jak wiesz ma mniejsze wymiary ale zawiera rdzen co podnosi jej koszty

ja osobiscie kieruje sie zasada tam gdzie mozna szczegolnie w torze wysokotownowym i sredniotonowym stosowac powietrzne ilosci drutu nie sa duze wiec i cewki nei rosna do duzych rozmiarow
                  w torze basowym gdzie moce sa spore a ewentualne straty byly by znaczace rdzenie pamietajmy ze kazda cewka podnosci qts glosnika a znieksztalceniea w przypadku niskich podzialow i duzych srednicy glosnikow sa pomijalne (wg mnie)

Skomentuj

No ale powietrzna jest jednak leprza (oczywiście zalezy w jakich przypadkach no ale częściej jest leprza niż gorsza od rdzeniowej)

Skomentuj

Najbardziej jestem ciekawy czy na naszych ulubionych głośniakach które stosujemy stx, tesla, tonsil usłyszyny jakąkolwiek różnice w dźwieku spowodowaną użyciem cewko powietrznej lub rdzeniowej. Chyba nie. ale z drugiej strony cewki nie są aż takie drogie jak się niektórym wydaje.

Skomentuj

Tesla nie jest lepsza dla wysoko tonowek tak ale jak mamy podzial np 80 hz to lepsza jest juz rdzeniowka

Skomentuj

Ja powiem tak u mnie w zwrotkach robionych prze SW były cewki rdzeniowe wszędzie i wymieniłem je na powietrzne była roznica lecz naprawdę naprawde mała ale w torze basowym jej nie było a cewka kilkukrotnie droższa potrezbowałem cewki o indukcyjności7,4MH

Skomentuj

Tak jak napisałem powietrzna jest leprza tylko zależy "W JAKICH PRZYPADKACH". Tak jak napisałeś do wysokotonówek sie nadają rdzeniówki

Skomentuj

Witam,
                              Raczej bez sensu. Gdzie i kiedy dla drogi wysokotonowej lepsze i nadają się indukcyjności rdzeniowe. Owszem, jak ktokolwiek tylko chce, to może wszędzie użyć rdzeniowe. Aktualnie są już produkowane takie rdzenie, które bez problemu potrafią pracować poprawnie dla mocy 100[W] (i dużo więcej). Poza tym w kwestii nasycenia bardziej istotny jest prąd, a nie napięcie i wiadomo, dla Z 4[ohm] problem nasycenia ujawni się dużo szybciej.
                              W wyższych drogach wartości indukcyjności są mniejsze, więc nie ma potrzeby wspierać indukcyjności rdzeniami. Raczej tylko dla dróg niskich często wskazane jest zastosowanie rdzeniowych (duże wartości). We wszystkich wypadkach nadmierny wzrost rezystancji i tak musimy kompensować stosując grubszy drut nawojowy.
                              Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Czaruję...
                              X