Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka obudowa dla glosnika alphard WH 651 H81

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka obudowa dla glosnika alphard WH 651 H81

Dostalem dwa glosniki alphard WH 651 H81 i niewiem jaka mam zrobic obudowe do nich????Ile ma miec litrow i czy ma byc bas reflex!!!!!!

skoro niewiesz jaka ma byc obudowa to na jakiej podstawie wybrałeś ten głosnik ??
    poczytaj strone, sprawdź symulując do jakeij obudowy on sie nadaje itp itd

Skomentuj

wchodzisz na www.audiomania.prv.pl, Tutoriale -> WinISD Pro, czytasz, sciagasz sobie parametry Twoich glosnikow z www.eltaj.pl, robisz co ztrzeba w WinISD i zdajesz nam relacje co wymodziles. Proste? Proste...

A tak btw:
      Budzik: "na jakiej podstawie wybrałeś ten głosnik ??"
      BOLEK: "Dostalem dwa glosniki"

Skomentuj

aaaa wybaczam myslałem że dostałeś czyli zamówiłeś i już je dostałeś
        noto ciesz sie ze nie są to lw650 :P tylko akurat te które sa warte dwudrożnych monitorków, pamiętaj przy wyborze wysokotonowca zapomnij o alphardzie a konstukcje i litraz obudowy itp to juz zalezy od ciebie

tak jak napisał kolega zapoznaj sie z tutorialem i wtedy przedtsaiwsz swoje propozycje które zostaną poparte lub poprawione

Skomentuj

Ktoś coś rzeźbił kiedyś na tych głośnikach ?

http://www.nowyelektronik.pl/searchs...&nazwa=Alphard

Skomentuj

a jaką ma dobroć całkowitą oraz częstotliwość rezonansową, wg. producenta ten alpierd?
            Last edited by El_liero; 27.02.2012, 14:34.

Skomentuj

Nic nie podają, pewnie należałoby 2-3 szt. sprawdzić czy wogóle sa w jakiejś sensownej tolerancji i nie różnią się zbytnio od siebie.
              Kiedyś Pogromca przysyłał link do ruskiej strony z pomiarami, jak odgrzebię to podeślę.

Skomentuj

Trochę drogi głośnik jak na 6,5 cala firmy Alphard. Nie wiem czy jest sens zawracać sobie nimi głowę...no chyba, że już je masz.
                Za 99zł można kupić Daytona DA-175 http://www.partsexpress.com/pe/pshow...TOKEN=30779422
                Myślę, że jednak lepszy sprzęt niż ten Alphard.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

albo JIG i pomiary.

Skomentuj

Z tego co ruskie pomierzyli fs 38hz ; QTS 0,4; Bl 8,2 do TL pewnie by się nadał.

http://www.alphard.ru/content/specif...-mail%2022.xls

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    Za 99zł można kupić Daytona DA-175 http://www.partsexpress.com/pe/pshow...TOKEN=30779422
                    Nawet taniej go można go dostać w polinku, jednak patrząc na tego alpierda odlewany kosz, mebrana kewlarowa sprawia wrażenie solidniejszego wykonania.
                    Zawsze pojawiasie pytanie..jako to sie przekłada na brzmienie..

Skomentuj

ten przetwornik jest nijaki.
                      Do zamkniętej jak do BR się tak samo nadaje z przewagą na BR.
                      EBP = 95
                      Qts = 4

o ile dobrze zmierzyli parametry, Ruscy

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                        Z tego co ruskie pomierzyli fs 38hz ; QTS 0,4; Bl 8,2 do TL pewnie by się nadał.
                        z tabelki:
                        #249 WH651 H81: fs 49Hz, Qts 0,61, BL 7,9
                        obudowa close jak nic

---------- Post dodany o 12:12 ---------- Poprzedni post o 12:08 ----------

oj sorki Marios podałeś parametry do H82 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          Trochę drogi głośnik jak na 6,5 cala firmy Alphard. Nie wiem czy jest sens zawracać sobie nimi głowę...no chyba, że już je masz.
                          Ciekawy ten midwoofer Alpierda. Jesli dolny resor jest dobre jakosci, tak samo kleje i w miare dobra powtarzalnosc produkcji to moze warto sprawdzic. Dayton rowniez ciekawy ale to zupelnie inny glosnik i napewno inne granie. Alu membrana, a kevlar, to calkiem inna bajka.
                          Poza tym z sama firma jest pewien klopot. Teoretycznie to krajowa marka, ktora zleca produkcje w Chinach. Z tego co sie dowiedzialem od wieloletniego sprzedawcy, to ponoc odchodza calkiem od rynku glosnikow domowych. Zostaja tylko przy Car audio i Estradzie. Z drugej strony jest mase wyrobow, ktorych na wschodzie jest zatrzesienie. Generalnie jest problem z dostepnoscia tych lepszych Alphardow.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Jesli dolny resor jest dobre jakosci, tak samo kleje i w miare dobra powtarzalnosc produkcji to moze warto sprawdzic
                            Przy alpierdzie jest to duuuże "jeśli" :)

Skomentuj

Generalnie jest problem z dostepnoscia tych lepszych Alphardow.
                              To prawda na stronie producenta nic nie ma, a produty dostępne tylko w kilku sklepach..

Z tego co sie dowiedzialem od wieloletniego sprzedawcy, to ponoc odchodza calkiem od rynku glosnikow domowych
                              Więc moze to być prawda.

Skomentuj

Bawiłem się mniejszym bratem tego głośnika WH501H81. Z wyglądu bardzo solidne, ciężkie, dobrze posklejane. Wsadziłem go na początek w 12l closed i jakoś grało, tzn średnie tony nawet niezłe, basu w cl mało ale niezłej jakości, ich główną wadą było to, że były piekielnie ciche. Sporo watów w nie pompowałem, membrany niemal wyrywało z kosza a nadal brakowało efektywności. Poza tym przy dużej mocy to już grały fatalnie. Jak je odkopię to zrobię test w b-r ale z tego co pamiętam to tunel miał chyba kilometr .

Skomentuj

Witam wszystkich i przepraszam, ze się podpinam ale nie będę nowego tematu zakładał...
                                  Jakiś czas temu dostałem od brata 2 głośniczki Alphard WH651A i jedyne co to właśnie na tej ruskiej stronie jest coś o nim. Chwilo grają u mnie w prowizorycznej budzie, ale trzeba coś z tym zrobić, bo szkoda wyrzucić Macie jakiś pomysł co z nimi zrobić? A w necie nie ma nawet żadnego zdjęcia tego "cuda", to zamieszczę swoje : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...3386a1e86.html

Pozdrawiam

Skomentuj

Masz na tej stronie pomiary, bez tego nie ruszych. Na podstawie obliczysz pojemność obudowy, ewentualnie długośc tunelu BR. Jeśli te pomiary są błędnę, co też jest prawdopodobne pozostaje je zrobić samemu jednak bez systemu pomiarowego nie ruszysz. Wybór należy jak zwykle do Ciebie.. :-)

Skomentuj

Widziałem niedawno głośniki z tej serii ale 15cm WH 501 H81. Sprzedawca mi je odradzał a w necie znalazłem wyprzedaż za 35 złotych sztuka.

Z parametrów WH 651 H81
                                      http://www.alphard.ru/content/specif...-mail%2022.xls
                                      to chyba się nadaje do TL. Jesli dane są prawdziwe bo wychodziłoby że w obudowie br 12 litrów strojonej na 50 Hz bedzie miał 5db podbicie przy 70Hz, 82db efektywności i pasmo liczone -3db od średniej przy 40Hz (???).

Skomentuj

Czaruję...
                                      X