Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe na drogich przetwornikach.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe na drogich przetwornikach.

mysle nad zrobieniem ładnie grających kolumn podłogowych. interesujące mnie głosniki dla sekcji nisko średniotonowej to po jednym ze względu na cenę M18WH-08/08 koszt 38.96euro, MG18WK-09/08 36.18 euro, HDS-164 36.28euro, lub dwa visatony w170s. Wydaje mi się że jeżeli chodzi o natrezęnie dzwieku to najlepsze będzie na visatonach. Głosnik wysokotonowy to morel MDT-29 lub vifa dx25. prosze o pomoc w wyborze przetworników. Aha pokój 20mkw. Muzyka metal. czy te głosniki nadaja się do tego typu muzyki, Wg mnie najlepszym chyba rozwiązaeniem będzeie para visatonów.

tu widze ze muszisz sie skierac do kolegi esh0 :) bo tez ma zamiar zrobic cos takiego samego ! zamiast dx polece tobie xt19

Skomentuj

Może esh0 wpadnie na ten temat słyszałem dobre opinie o tym morelu. Mi cos podpowiada że chyba lepiej visatony może strace na jakości ale nateżenie dzwięku będzie większe:)

Skomentuj

A gdzie można kupić tego morel'a?

Skomentuj

Ja podaje ceny jak się zamawia głośniki w audiocomponents mozna tam kupic tzn uczestniczyć w jakimś zamówieniu np na forum lukara.

Skomentuj

Ja tylko mogę napisać to co sam wyczytałem. Z serii M18 brać tylko i wyłącznie M18WH, reszta jest podobno trudna w aplikacji i wcale nie jest taka dobra w odtwarzaniu średnicy, mimo iż bas maja lepszy.

XT25 jest równiez małociekawym głośnikiem ze względu na harmoniczne, którymi sieje niemiłosiernie podobnież, dużo lepszy od niego jest XT19.

Jak masz mniej kasy, to wtedy możesz pomyśleć nad DX25. Do tej samej klasy można by zaliczyć Morela MDT29. Wszystkie te głośniki grają podobno na tyle podobnie że można je do jednego worka wrzucić, tzn grają dość detalicznie, ale są miłe w słuchu, trącają delikatnością.

Mozna iść w drugą stronę i pokusić się o D25AG, która jest niesamowicie szczegółową kopułką, wręcz za bardzo. Z tego co czytałem to bardziej nadaje się do studia, niż normalnego sluchania muzyki Chociaż metal jest ostrą muzyką, to to mołoby Ci się podobać...

Polecam porozmawiać też z Gipsy2 albo McGyverem.

Skomentuj

czekałem na ciebie esh0. do obu wyslałem juz wcześniej maile. Czytałem o tych m18wo to chyba gipsy2 napisałe że niemają średnicy. ale esh0 czy jeżeli zależy mi na jakosc ale też natęzenie nielepiej moze visatony za jedną vife mam 2 visatony.? Mam możliwość kupienia w polsce pl18 chyba takie za 240zł sztuka i tak mysle za dwa visatony dam 200zł ale będą dwa będzie większe natężenie dzwieku. Czasem słucham jeszce techna:P

Skomentuj

to zrob sobie jakies monitory i 2 estrady postawisz w pokoju i jak bedziesz chcial sie delektowac muzyka to sobie zapuscisz dobre stero a jak bedziesz chcial dac w p... to wlaczysz sobie estrady

[ Dodano: 2005-12-30, 19:20 ]
                powiem ci tak szczerze ze moj csx ma 86 db db i jak go zasile 80rms to w 12m2 przy jednej kolumnie jest naprawde glosno! chyba ze ty robisz z sasiadami db drag racing ... :)

Skomentuj

"chyba ze ty robisz z sasiadami db drag racing" o tym to moga powiedziec tylko sasiedzi.

apropo głosnosci to lubie czasem dac głośnikom w dupe lecz lubie tez jak gra jakościowo. Moje kolumny sls12" + gdn16-50-6 + dt100 czasem są czerwone:)) ale chyba kaażdy lubio tak dac czady. I dlatego boje sie o te vify:0

Skomentuj

pl ma slaba srednice tak samo jak hds oczywiscie wp orownaniu do m18wh. Natomiast basa bedzie lepszy z hds'a i pl'ki.
                    Co do morela so ciezsze w aplikacji od np. vify dx25.
                    Co do tego co jest lepsze d25 ,26 , 27 czy dx zdania sa podzielone. Jesli chodzi o gipsego poleci dx25

Skomentuj

Zamieszczone przez EZO
                      Co do tego co jest lepsze d25 ,26 , 27 czy dx zdania sa podzielone. Jesli chodzi o gipsego poleci dx25
                      Poleci XT19

Skomentuj

Mogę tylko powiedzieć, żebyście wystrzegali się dawania dwóch głośników odtwarzających średnicę, bo zrobicie sobie źródła interferujące. Zdecydowanie bierzcie źródło pojedyncze, o dobrej efektywności.

Na bas polecam węglówki ScanSpeak`a[pewnie dałbym 25cm na boczną ściankę], na średnicę Vifę do 18cm przekroju [może pl18wo09-08], koniecznie pojedyncza, a na górę G20SC Visaton. Pewnie tak wyglądałaby moja kolumna 'marzeń'.

Skomentuj

moze i tak tylko to nie te pieniązki na 3 drogi :) a jak to jest z tymi weglowymi? podobno nie sa wcale takie dobre? tak mowia ludzie co zrobili klony proakow

Skomentuj

Ja nawet spotkałem się z opiniami, że SSy to są strasznie przewartościowane głośniki...

Skomentuj

Bardzo ciężko mi powiedzieć aż tyle o ich brzmieniu. Po prostu chciałbym ich spróbować, bo moje Visatony są bardzo przejrzyste i szybkie, ale czasem brakuje mi tych najniższych rejestrów, które węglówki ScanSpeaka potrafiłyby zagrać. Nie widzę ich co prawda w przetwarzaniu średnicy, troszkę martwiłbym się o podział w związku z rezonansami, ale na bas odpowiednie. Z pewnością ciepłe, głębokie i dojrzałe brzmienie. Nie jestem fanem basu, ale dla mnie to taki fundament.

Skomentuj

Cos mi się wydaje że na nisko srednio tonowych vifach to hałasu sie nienarobi. Co myslicie o firmie monacor jaka jest róznica w jakości między vifą monacorem a visatonem??
                                Gdl jakie masz visatony?

Np tych głosniczkach.

http://www.monacor.pl/photos/glosniki/SPH-200KE.pdf

http://www.monacor.pl/photos/glosniki/SPH-170AL.pdf

Skomentuj

Moje kolumienki : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic371769.html

Jestem zadowolony z dźwięku, ale jak powiadam, powinno być troszkę więcej najniżeszego basiska. Dokucza mi troszkę jego brak w kilku utworach z plyty R.Milesa 23AM, bo jeśli słuchasz czegoś szybszego, ewentualnie bez muzyki elektronicznej, to nie powinieneś tego odczuć bardzo dotkliwie.

Skomentuj

Ukasz

Popierwsze głosniczków troszkę słysząłem napewno duuuużo mniej jak niektórzy tutaj na forum. Podrugie kolumny nie są dla mnie tylko jak już z Ezem gadałem dla mojego stryjka chce bym mu coś dobrego jakościowo i by dość głośno grało zrobił.(Teraz ma kolumny bodajże jakies JAMO). CHce (stryjek) by jego nowe kolumny graly lepiej jakościowo i przedewszystkim głośniej. a wiem czego chce. A wczoraj na imprezce słyszałem wkoncu vife m18wh i SS 9700. I powiem tak ta Vifa nie dlamnie ale scean jest super duzo lepszy niż moj DT 100.

A monacory dałem dlatego bo mają większe spl niz vify. dlatego też są tam visatony.

Skomentuj

kosztuje siedem razy wiecej to i duzo lepszy.

Skomentuj

Czaruję...