Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wooferowy dylemat - konkretnie glosnik...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wooferowy dylemat - konkretnie glosnik...

Witam,
    Jest to moj pierwszy post i od razu prosze o porade.
    Mam pewna koncepcje dotyczącą głośników w zestawie stereo i prezentuje sie ona następująco.
    Podstawkowe monitorki juz sa i sa oparte na 18cm weglowce scanspeaka i 28mm kopulce D9500 rowniez tego producenta. Glosniczki beda robione tak aby nie schodzily za nisko, za to zeby byly szybki i mialy ten wykop.

I tu zaczyna sie wielki problem - subwoofer.

Założenia są takie - 35-40Hz w dole do ok. 80-100Hz.
    Obudowa - hm.. bardziej bymi pasowała zamknięta, ale trzeba by wtedy duuuzego glosnika, dlatego jestem skazany na BR.

I teraz najgorsze w tego wszystkiego....pojemność skrzynki - myślę ze max to 30l !!! a najchetniej jak najmniej - dlaczego? hm. bo wieksza to bede mogl sobie na korytarzu postawic (miedzy innymi dlatego maja być monitory, zeby optycznie wygladaly na mniejsze...)

Nie wiem jakiego glosnika użyć, wpadl mi w oko ten peerless sls 8 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79385975

Jak sądzicie, czy takiej klasy głośnik wypada zastosować jako woofer do scanspeakowych monitorow, czy jego brzmienie bedzie raczej psuc niz uzupelniac ogolny dzwiek?

Czy wogole przy takim glosniczku mozna zrobic woofer, ktory bedzie odpowiednio mocno i szybko odtwarzal uderzenie perkucji, kontrabas czy gitare basowa w 20m2 ?

Jakiej innej alternatywy mozna poszukac w cenie do 350pln za glosnik? (wazne zeby dobrze gralo w malej obudowie !!!)

Pomozcie, bo nie chce zle ulokowac gotowki, ktorej ciagle brak

es250 kosztuje 339zł z przesyłką ...
    w 30l spokojnie wchodzi,
    ew możesz dać popularnego ostatnio bsw 104II...

Skomentuj

a wlasnie takero, jakie wyniki konfrontacji!?

Skomentuj

temat bardzo ladnie opisany ale .......

powinienes napisac jaki wzmacniacz chcesz uzyc bo w przypadku takiego glosnika to jest dosyc wazne

ja zaproponowal bym ci glosnik sls 253 w obudowie kolo 35 l mozesz zrobic malutki kubik o boku kolo 33 cm BR hmm i tu pojawia sie problem w pokoju 20 m kw w zasadzie 20 to srednio sie sprawdzi a do tak malej skrzynkinie dobierzesz odpowiedniego wymiaru
        ja dal bym 25 cm obudowa 35 l closed ale wzmacniacz musi byc bardzo mocny!!!!
        osiagniesz potwornie szybki basik w granicach 40 hz a i wykop bedzie calkiem calkiem spory to moja propozycja jak bys pokusil sie jeszcze o jakas korekcje np linkwitza lub jakis porsty filtr mozna by zmniejszyc obudowe do nawet 20 l

Skomentuj

A ja bym olał subwoofer i przerobiłm te monitory na wolnostojące ! Marnujesz tą 18'tke SS, to głośnik stworzony do przetwarzania basu, ma duzy Xmax , małe fs i Qts. Nic tylko wykorzystać jego potencjał. Rezulataty beądą lepsze niz sub na sls8 czy 10. Kto to widział monitory na 18'tkach.

Skomentuj

dokładnie jak mówi yoshi. jak kupiłeś duzy głośnik to nierob z niego na siłe monitorków. i tak rakiety z tego nie zrobisz (trzeba było wcześniej wybrać inny głośnik) a tak to się on tylko marnuje

Skomentuj

Obecnie mam jako wolnostojacy, ale... tak jak juz napisalem, duzy woofer lub wolnostojace glosniki = korytarz

Poprostu takie zalozenia wystoju wnetrza zostaly przyjete i na wolnostojace nie ma szans ("podstawkowe zajmuja optycznie duzo mniej miejsca" - bo w praktyce nie ma rożnicy )

Co do napedzania wooferka to dla mnie juz kosmetyka. Dlaczego? Bo jesli bedzie trzeba koncowki 0,5kW o dobrej wydajnosci pradowej, to sie taka zlozy (moj znajomy ma ten temat w malym palcu i sam na wlasnym uchu sie przekonalem, ze marnuje swoj talent nie wchodzac w komercyjna produkcje)
              Dlatego nie ma tu zadnego problemu co do napedu.

Co do propozycji Hertza - mi sie jednoznacznie kojarzy ze skrzynia w samochodzie, nie jestem przekonany czy to dobry pomysl (nie chce miec umcyk, umcyk).

Dodatkowo jeszcze raz zaznaczam ze obudowa moze miec max 30l ale na prawde wolalbym zeby bylo do 25l.

Aha jeszcze jedna kwestia - pokoj 20m2 - owszem ma taka powierzchnie, ale "czesc odsluchowa" bedzie zajmowac moze połowe tego pokoju (konkretnie sprzet bedzie na scianie o dlugosci 3,35m, odległość od tylnej bedzie ok. 0,5m, miedzy glosnikami ok. 2,2m a ja bede siedziec w odległości ok. 2,5m od głosników. Dlatego wbrew pozorom cisnienie z woofera nie straci na mocy tak bardzo w miejscu, w ktorym dokonuje odsluchow.

Kolejna kwestia jest stosowanie filtrow np.: linkwitza nie spowoduja znacznego spadku jakości odtwarzanego basu

Skomentuj

mozesz uzasadnic dlaczego uwazasz ze jak kupisz hertza to bedziesz mial umcyk umcyk i co to tak walsciwie jest to umcyk umcyk :>

Skomentuj

sluchalem w samochodach skrzynie na glosnikach hertz i kojarzyly mi sie jednoznacznie z "bezbarwnym" basem. Byc moze prawda jest inna, ale ja mam zle doswiadczenia. (sluchalem tez skrzyn na JL i DLS - graly niebo lepiej).

Skomentuj

Czaruję...
                  X