Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Membrana aluminiowa a polipropylenowa.I kilka pytan.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Membrana aluminiowa a polipropylenowa.I kilka pytan.

Witam, jestem zielony jesli chodzi o glosniki i zestawy poprostu chce ozywic swoje stare pudla tonsila 18,24 Litra.Na allegro sa aukcje glosnikow niskotonowych z membrana aluminiowa i polipropylenowa chodzi dokladniej o glosniki GDN 16 100[W], 8[Ohm] efektownosc ~89[dB] Qts 0.36,Vas 18.89 [L] z membrana polipropylenowa . a glosniki GDN 16 90[W], 8 [Ohm] efektywnosc 91[dB],Qts 0.33, Vas 25 [L] z membrana aluminiowa ktore beda lepsze i wytrzymalsze do tak malej obudowy?Dodam ze obudowa nie ma bass reflexu i nie usmiecha mi sie go robic(wiem ze do zamknietej obudowy powinny miec Qts powyzej 0.5), czy w ogole jest sens kupic takie glosniki do obudowy zamknietej czy beda sie tam marnowac lub spala sie?(wzmacniacz marniutki na wyjsciu 10[VA] 8[Ohm] ale planuje kupic cos mocniejszego) I jakie glosniki wysokotonowe do nich kupic ile [w] i jaka efektywnosc zeby cykacze nie byly "glosniejsze" od GDN dodam ze na wysokotonowe mam otwory na dziewiatki[cm], slyszalem ze musza miec podobna efektywnosc do GDN zeby wspolgraly znalazlem 93[dB] 60[W] 8[Ohm] czy takie nadawaly by sie ?Zaznaczam ze jestem zielony w tym temacie a wybor glosnikow ograniczaja kwestie finansowe.Czy zamontowanie piezzoelektrycznych wysokotonowych bedzie dobrym pomyslem,czy wszystkie wysokotonowe sa piezoelektryczne?

ladnie zadanie pytanie!!

popierwsze pomieedzy glosnikiem alu i polipropylenowym niema wiekszej roznicy stereotypowo patrzac glosnik aluminiowy gra ostrzej jest trudniejszy w plikacji ale za to jest szybszy
    w budzie zamknietej nie spala sie glosniki to tak nei dziala kazdy glosnik mzoe grac w budzie closed inaczej jest z BR

moja propozycja jest takak zapomnij o tjuninku tej kolumny napiosz iloma plnami dysponujesz ktos ci zaproponuje napewno gotowa pozadna konstrukcje!!!

Skomentuj

Moja rada skoro jestes zielony:
      alumioniowe glosniki maja rezonans w nietypowych miejscach (drugi rezonans) i w wiekszosci przypadkow zwrotnica musi zawierac pulapke.
      Wybierz zatem tradycyjniejsza membrane.
      Podgladnij konstrukcje z Alcone, skapniesz o co mi chodzi.
      PZDR

Skomentuj

Mala poprawka glosnik wysokotonowy to 8[cm].Co do sumy jaka aktualnie mam przeznaczona 150zl, na stronie stx znalazlem glosniki GDN 16-50-8-SC ktore idealnie pasuja do pudla maja Qts 0.98 koszt-18zl, Parametry glosnikow ktore podalem wczesniej to odradzany extreme devil rx-602 (90 [W])-29zl . oraz jakis Medisound (100[W])-30zl pewnie niewiele lepszy, chyba jedynie opakowanie maja ladne i nic poza tym,to nie maja byc jakies super wypasione monitorki, najzwyklejsze glosniki na ktorych mozna posluchac muzyki z przyzwoitym basem jak na amatora audio.Stare kolumny tonsila musze budowac zaczynajac od ich obudowy bo 1 z kolumn bardzo dawno temu przestala dzialac.A w drugiej kolumnie zostal tylko GDN 16 20[W] 8[Ohm] GDW nie dziala, a GDN ma lekko peknieta membrane na calej dlugosci z jednej strony(pewnie efekt tego ze podlaczam ich wzmacniacz do odtwarzacza audio przez wejscie sluchawkowe podglaszam odtwarzacz na 80% i samego wzmacniacza tez nie oszczedzam, nie wiem czy dzieki takim kombinacja moc na wyjsciu wzmacniacza jest wieksza ale gra zdecydowanie glosniej niz podlaczony out-in sprzetu audio-wzmacniacza).Czy GDN 16-50-8-SC z firmy STX beda odpowiedniesze od w/w ?No i przy okazji znalazlem wysokotonowe GDWT 8-150-8-PJ czy moga byc za mocne dla GDN 16-50-8-SC ?No i kolumny nie maja zwrotnicy jest tylko na jednym przewodzie z 2 polaczonych rownolegle do GDN kondensatorek 2,2[uF] 63[V] a orginalny GDW to 8-15-8 8[cm] 15[W] 8[Ohm]

Skomentuj

Jak jesteś zielony... to nie kupuj nic na allegro. Chciesz coś fajnego, zakupuj na www.visaton.pl. Stroń od polipropylenu i aluminium za 5 złotych. Wszystko to niestety się do niczego nie nadaje.

Zrób sobie sam jakąś konstrukcję. Nie chcesz wydać fortuny to zapraszam kupić głośniki TVM-Valmez. Bardzo fajne, ciepłe brzmienie, 2xARN188 w BR + wysokotonowy. Pomijam konstrukcję 2,5 drożną, albo trójdrożną. Chyba, że chcesz mieć już coś super. A i tak można zrobić i nie wydać za dużo.

Jak modernizować starą Polską kolumnę, to tylko na oryginalnych głośnikach, przez szacunek...

Skomentuj

Zrób sobie sam jakąś konstrukcję. Nie chcesz wydać fortuny to zapraszam kupić głośniki TVM-Valmez. Bardzo fajne, ciepłe brzmienie, 2xARN188 w BR + wysokotonowy. Pomijam konstrukcję 2,5 drożną, albo trójdrożną. Chyba, że chcesz mieć już coś super. A i tak można zrobić i nie wydać za dużo.
            ja zamiast tego polecam stx 18 120 6 sw + tvm arv 104.
            jak dla mnie ma to duuuzło lepsze średnie,
            bas też jest lepszy - nie muli, jest szybki...
            a jak chcesz coś większego to daj druga 18 ;]

Skomentuj

GDN-18-120-6-SW to 6 Ohm, czy to nie bedzie negatywnie wplywalo na moc/efektywnosc/odbior gdy wzmacniacz jest 8 Ohm?, W sumie glosnik po przypilowniu 3mm otworu bedzie lezal jakby byl stworzony do tej obudowy ;-) A co do ARV-104-04/8
              jest o 20mm za duzy, w jakim sklepie mozna dostac ten wysokotonowy w Polsce?Znalazlem go na czeskiej stronie ale na polskiej nie za bardzo, swoja droga fajne ceny maja tych glosnikow o wiele tansze niz u nas.Czy GDN-18-120-6-SW jest zaprojektowany do montowania przed przednia scianka kolumny? Wolal bym zamontowac go za, w srodku zeby ograniczyc zanieczyszczenie membrany, pudlo nie ma zdejmowanej maskownicy tylko na stale naciagniety czarny cienki material jak go raz 'zdejme' juz nie zaloze.

Skomentuj

arv znajdziesz na www.empire.com.pl tudzież na www.allegro.pl albo troche drożej na akuusie zresztą w offtopic jest temat z linkami do sklepów internetowych

Skomentuj

Czy GDN-18-120-6-SW jest zaprojektowany do montowania przed przednia scianka kolumny? Wolal bym zamontowac go za, w srodku zeby ograniczyc zanieczyszczenie membrany, pudlo nie ma zdejmowanej maskownicy tylko na stale naciagniety czarny cienki material jak go raz 'zdejme' juz nie zaloze.
                  możesz go zamontować jak chcesz :)
                  GDN-18-120-6-SW to 6 Ohm, czy to nie bedzie negatywnie wplywalo na moc/efektywnosc/odbior gdy wzmacniacz jest 8 Ohm?,
                  wzmacniacz może wytrzymać lub nie :/
                  lepiej byłoby gdybyś miał wzmacniacz 4R...
                  jednak prawdopodobnie będzie się tylko mocniej grzał,
                  choć pewnym być nie można...

Skomentuj

a ja chciałbym zapytać MarekW, oco chodzi z tymi 2 rezonansami w głośnikach z aluminiową membraną ?? Bo zamierzam kupić (kiedyś ) AL 200 Visatonów... ich też sie to dotyczy?

Skomentuj

Kazdy aluminiowy jesli nie ma specjalnej konstrukcji niwelujacych takie efekty ma wiekszy lub mniejszy drugi rezonans w wyzszej czescoi pasma. Poprostu trzeba zobaczyc ch-ke. Producent w parametrach podaje rezonans podstawowy sluzacy do projektowania obudowy a inne "piki" widac na ch-kach. Zresztz nie tylko aluminiowe glosniki takmaja, poprostu akurat w nich jest bardziej charakterystyczny.

Zobacz na ch-ke AL170 Visatona tu dobrze widac gdzie jest drugi.
                      http://www.visaton.com/english/bildg...quenzgang.html
                      Pulapka na okolice 6KHz bo inaczej bedzie toslyszalne lekko, ale bedzie.

Skomentuj

MarekW, Nawet jak ciachniemy takiego AL-a na np. 2kHz?
                        Powiedzmy 6dB/okt.

Skomentuj

MarekW, aha no fakt jest i w 20 też jest ale przed 5KHz, ale to mi nie przeszkadza bo zamierzam go ciąć tak nisko jak sie da czyli ok. 2KHz... myśle ze bedzie dobrze :)

Skomentuj

Mimo niskiego ciecia pulapka wskazana.Gorka wyjdzie na ch-ce sprawdz programem ktory potrafi skladac ch-ki np BoxSim jest darmowa wersja.

Skomentuj

To i ja wtrące swoje 3 grosze:)
                              Ogólnie aluminium uważane jest za lepszy materiał na membrane. Wynika to z faktu, że teoretycznie membrana powinna być idelnie sztywna nie ulegać załamaniom itp. a jednocześnei być ultra lekka co sprzyja pasmu przenoszenia. Membrany aluminiowe, ogolnie metalowe, są sztywne i w wiekszości pasma przypominają pracę tłoka. Jednak też ulegają załamaniu. W twoim przypadku 2 khz powinny być ok. Ale tak jak powiedział Marek W wskazana jest pułapka, bo mozę wyjść górka na ch-ce. W "zabawie" z takimi głośnikami najważniejsze są pomiary, pomiary i jeszcze raz pomiary. Bo rezonanse są mocno zaznaczone i często mają wpływ na charakterystykę. Ale ogólnie jest to bardzo wdzięczny materiał, bardzo ładna średnica, energiczny bas:)
                              Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                              X