Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica, potrzebna porada.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica, potrzebna porada.

mam małe pytanie jaką zwrotnicę zastosować do głośników:
    Tonsil GDWT 12-19/150 8 omów
    STX-GDN-30-300-4-AE - (to chyba dobry pomysł do kolumny estradowej ZA MAŁE PIENIĄDZE!)
    Dobrze by było gdyby był to jakis gotowa zwrotnica lub ewentualnie dokładny opis i schemat
    za każda pomoc będe wdzięczny, wszystkie półsrodki mi nie pomogą chociaż pewnie wiele wniosa do mojej wiedzy
    Ale się nie znam kompletnie gdzie i jak to wymyśleć żeby częstotliwośc podziału była odpowiednia, jakieś cewki jeszcze mają być kondensatory, tłumiki( a co to jest?)
    Wiec pr0śba jak macie jakieś pomysły to pisac łopatologicznie zebym coś zrozumiał!
    I JESZCZE JAK TO ZESTROIC ŻEBY ŁADNIE GRAŁO
    (kolumna ma 66 litrów)

Każdy wpis mile widziany.
    dziekuje

Zmienilem tresc tematu, chcesz uzyskac pomoc, odpowiedni temat moze przyciagnac wiecej zainteresowanych. "Ludzie pomocy" powoduje odwrotne skutki
    Pozdro
    Dexter

No mala obudowa. Do takiego zestawu jeden kondensator wystarczy.
    Estradowki musza spore obciazenia wytrzymywac dlatego koszt elementow ew wypasionej zwrotnicy do takich celow jest duzy. W warunkach estradowych jednak nie trzeba plaskiej idealnie ch-ki miec a niedobory zalatwia konsoleta gdzie skorygujesz rozne sprawy.

Skomentuj

tweeter 8 ohm a bas 4 ohm to nie przeszkadza ??

Skomentuj

Jeden kondensator może nie wystarczyć na estradzie. Głośnik wysokotonowy będzie narażony na spalenie, chyba że dasz bardzo wysoki podział.

Profilaktycznie lepiej zrobić 3 rząd - dla konstrukcji niskobudżetowej wystarczy parę elementów z stxa (powinieneś się zmieścić w 20 zł na kolumnę). Na estradzie nawet taka zwrotka 18dB/okt policzona według wzorów będzie lepsza niż najprostszy 1 rząd. Bo chyba nie chciałbyś, żeby wysokotonowy wysiadł w najmniej oczekiwanym momencie?

Skomentuj

Przyda się też szergowo z głośnikiem zarówka zabezpieczająca go przed spaleniem. Trzeba tylko ją odpowiednio dobrać do mocy głośnika. Filtr pierwszego i drugiego rzędu to tu zdecydowanie za mało.

Skomentuj

Czy mógłby mi to policzyć jakie to maja być elementy takiej zwrotnicy?
            i szczegółowo je wymienić najlepiej ze schematem?
            ja niestety nie znam się na tym wcale, nie mam też pojęcia o jakich wzorach mówi Zip.
            A może ktoś wie gdzie kupić taką zwrotnicę a sprzedawca dobierze mi elementy.
            Z moim doświadczeniem nie polutuję dobrze zwrotnicy bo wszelakie cewki, kondensatory, itp. ustroistwa zawszę pakuję do jednego worka z napisem elektronika i chowam głęboko do szuflady.
            Pozdrawiam
            i licze na Waszą pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
            X