Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tunel kwadratowy do ES 300.2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tunel kwadratowy do ES 300.2

Witam.
    Chce wreszcie skończyc swojego suba, brakuje mu tylko rurki BR. Chciałem dać dokładnie taką jak poleca firma Hertz 62 mm średnicy na 270 mm długości, jednak znalezc taka to ja nie potrafie:> Postanowiłem zrobić samemu z MDFu 10 mm ale w kształcie kwadratu, kazdy z programów jakie znam podaje wymiar zwykłego okrągłego tunelu i takiego w kształcie kwadratu, wiec problemu nie ma z obliczeniem :) Jednak chciałbym sie was poradzic czy to wszystko wygląda ok. Moze dla pewnosci napisze, ze chodzi o Hertza ES 300.2, kazdemu raczej znany :)
    Firma Hertz widzi to tak:
    - 34 l,28Hz - tunel 62 mm x 270 mm.
    BassBox wylicza dokładnie taki sam tunel przy tym samym litrazu i strojeniu, co mnie bardzo cieszy bo winisd cuda wyliczał :)
    F0 - 61,63 Hz
    F3 - 45,62
    Czy to wygląda dobrze ?
    BassBox sugeruje strojenie na 32 Hz i wtedy F0 -58,49 Hz, F3 - 43,66 Hz
    Tak, ze przy wyzszym strojeniu wygląda to lepiej :) Zaufac programowi czy producentowi? Różnica i tak jest mała nie wiem czy dam rade ją usłyszec:) Tunel miałby wtedy rozmiar 62x192mm, a w kształcie kwadratu 55x55x191 mm.
    Co o tym myślicie które strojenie wybrac ? Może lepiej użyc szerszego tunelu aby uniknąć tzw. świstania ? np. 60x60x237 (strojenie 32Hz)
    Dodam jeszcze, że tunel chce zrobic z MDFu 10 mm bo akurat taki mam, będzie to napewno ciekawie wygladac :) W środku tunel musi być jak najbardziej gładki mysle o jakiejs polerce, albo pomalowanie tunelu w środku jakims sprayem. Moze byc :) ?

MarekW w swoim subie miał taki br... tylko jemu to robiła jakaś firma stolarska. Moze poszukaj jakiejś i by Ci to jakoś fajniutko obrobili za niewielką ilośc kredytów. Nie wiem czemu ale te f3 mi sie wydaje ciągle za wysokie.

Skomentuj

wg mnie z br powinieneś poprostu poeksperymentować i tyle.
      Program nie obliczy czy będzie Ci się podobało...
      Pozatym wogóle w 1 kolejności sugerowałbym się producentem,
      a dopiero w 2 symulatorami...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
        wg mnie z br powinieneś poprostu poeksperymentować i tyle.
        Program nie obliczy czy będzie Ci się podobało...
        Pozatym wogóle w 1 kolejności sugerowałbym się producentem,
        a dopiero w 2 symulatorami...
        Jestem za eksperymentami, ale popartymi jakąs teoria no i nie moge za dużo eksperymentowac bo jak wytne dużą dziure w budzie a okaże sie, ze mniejsza była lepsza to nie będzie dobrze :> Jak juz wybiore szerokosc tunelu to taka będzie musiala pozostac, najwyzej długość będe mógł zmieniac i możliwe, ze zrobie odrazu dwa tunelu o różnej długosci i bede sprawdzac. Jednak tak na ucho to ciężka sprawa może byc :>

Skomentuj

wiadomo że długość zmieniać :)
          pozatym jak nie będizesz wiedział co lepsze to dasz którąkolwiek z nich, a
          po jakimś czasie zmienisz i porównasz...

Skomentuj

Czemu na ucho moze byc ciezka sprawa? Chociaz te 2 Hz to naprawde nie jest duzo ;]
            Br daj ten wiekszy 60x60, nie powinno byc z nim problemu. Tutaj masz linka do konstrukcji MarkaW z podobnym br:
            http://audiomania.info/infopage.php?...7831863d421a5d

Skomentuj

Tak własnie zauważyłem, że robiąc tunel w kształcie kwadratu o szerokosci i wysokosci 60 x60mm będe mógł stojić najniżej 30 Hz, poniżej 30 Hz tunel byłby za długo nie miescil by sie w obudowie. Chcem zdecydowac sie już na jakąs szerokośc, a pozniej eksperymentowac z długościa.
              Jakos nie pomyslałem o tym, żeby zrobic tunel płaski np. 30 x 100 mm, zastanowie sie nad takim rozwiązaniem :)

Skomentuj

chcesz rozwiazanie producenta ?? a prosze cie bardzo, poszperalem w ulubionych troche ;]

http://www.essa.com.pl/oferta/index....8&kid=&pid=653
                i reszta
                http://www.essa.com.pl/oferta/index....8&kid=&pid=651

PS ja tych cen nie ustalam

Skomentuj

Po dodaniu wychodzi skromne.... (fanfary) .... 163 zł :|:|:|:|:|
                  Chyba bym wolał w budzie closed słuchać :)

Skomentuj

wisnia, Hehe ja dziekuje :) Za ta cene to kazdy wie ile mozna zrobic :) Jezeli ten moj tunelik sprawdzi mi sie, będe takie robił do kazdej konstrukcji gdzie będzie wymagany tunel BR :) Kazdy wymiar jaki tylko chce.
                    Zastanawiam sie jeszcze nad tym czym pomalowac ten tunelik wewnątrz aby powietrze przelatujące miało jak najmniejszy opór ? W domu mam spray czarny mat, podkład do drewna biały, żywice i vikol :) Może cos z tego po zaschnieciu jest najbardziej gładkie ? Albo moze co innego ma bardzo gładką powierzchnie ?
                    Ooo jeszcze mi sie cos przypomniało. Przy długości tunelu BR brać pod uwage także grubość scianki obudoway suba ? Zastosowałem w obudowie do suba mdf o grubosci 25 mm, po włozeniu do takiej budy tunelu o długosci np. 230mm w środku tunel będzie mial 205 mm,a może zle cos mysle bo sam nie wiem.Tunel jednak dalej bedzie mial swoja dlugosc 230 mm, ale 205 mm będzie wewnatrz suba, czy to ma jakies znaczenie ?

Skomentuj

liczy sie objetosc powietrza w tunelu br

Skomentuj

W1c10, kup zwykłą kanalizacyjną rure fi 80.Będziesz sobie ją ciachał jak chciał.
                        I ja sugeruje wyższe strojenie,40Hz.A dlaczego?Wypróbuj obydwa warianty a wtedy zrozumiesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                          W1c10, kup zwykłą kanalizacyjną rure fi 80.Będziesz sobie ją ciachał jak chciał.
                          I ja sugeruje wyższe strojenie,40Hz.A dlaczego?Wypróbuj obydwa warianty a wtedy zrozumiesz.
                          Czesc Umberto :)
                          Zdecydowałem sie już na tunel kwadratowy, jak go teraz nie zrobie to zawsze będe myslał a jak by to było .... :) Szerokość i wysokość tunelu będzie 60 mm to jest jak okolo 67 mm średnicy przy tunelu standardowym. Długość jeszcze nie wiem jaka, będe eksperymentował z różnym strojeniem zaczynając od 30 Hz koncząc na 40 Hz. Jak by coś nie pasowało to będe mógł później jeszcze otwor powiekszyć. Mam nadzieje, że coś z tego wyjdzie ciekawego :)

Skomentuj

Pobawić się zawsze można,czemu nie.
                            Dodam tylko że wszystkie suby na ES 300 co wychodziły spod mojej ręki czy inicjatywy były przestrajane wyżej po jakimś czasie.Został tylko jeden ale tez gość ma przyjechać bo nie wie jak to zrobić

Skomentuj

Eksperymentować trzeba :) Wypije kawe i ide do garazu zrobie dwa tunele, jeden strojony nisko na 30 Hz a drugi na 40 Hz. Posłucham dwoch przez dłuższy czas i zdecyduje co dalej Nasłuchałem sie juz tego es 300 w skrzynce zamknietej i bardzo jestem ciekaw jak zagra w bass reflex :) Juz w zamkniętej powala dzwiękiem :)

Skomentuj

a ktos sluchal ES 300 w zamknietej okolo 20 litrow? tak zeby pasowalo do nadkola?

Skomentuj

Właśnie skończyłem zrobiłem ogólnie trzy tunele różnej długości o stojeniu 30 Hz, 40 Hz i cos pomiędzy. Na pierwszy ogien poszedł tunel najdłuższy, a wiec ten co stroji suba na okolo 30 Hz, wygląda tak:
                                  http://w1c10.skwierzyna.com/sub2/kwa...k/DSC02414.JPG
                                  Jak narazie nie słychać żadnych świstów z otwory i nie wiem czy będzie słychac bas tak daje, że chyba nie ma szans. Odezwały się za to ściany :> Wczesniej troche brzęczały sciany, sufit, szafy, wieszaki na szafach itp. teraz hałasują mocniej i głosniej :> Dodam, ze sciany mam z regipsu a sufit podwieszany, tak zeby sie ktos nie dziwił dlaczego brzęczą :)
                                  Narazie trudno mi opisac dzwięk jaki wydobywa sie z suba, za mało słuchałem. Bas napewno jest bardziej donośny, jest go więcej i chyba z większym pogłosem, jest głośniej i wiecej, ale czy lepiej ..........
                                  Filterek mam ten we wzmacniaczu:
                                  http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=508b56c1
                                  Dokrecone prawie do konca w prawo wiec mysle, ze tak okolo 60 Hz(na oko).
                                  Tunelik po prostu wcisnełem, wycinałem tak otwór aby ciasno wszedł, bez żadnego klejenia:
                                  http://w1c10.skwierzyna.com/sub2/kwa...k/DSC02418.JPG
                                  W środku wygląda to tak:
                                  http://w1c10.skwierzyna.com/sub2/kwa...k/DSC02420.JPG
                                  http://w1c10.skwierzyna.com/sub2/kwa...k/DSC02425.JPG
                                  Nie wiem czy przypadkiem koniec tunelu nie jest za blisko scianki i czy moze troche wiecej gąbki tam dac.
                                  Subik stoji sobie pod biurkiem centralnie w pokoju:
                                  http://w1c10.skwierzyna.com/sub2/kwa...k/DSC02427.JPG

Skomentuj

Co mogę zasugerować,wywal wygłuszenie.Całe.I spróbuj.Bo ja tak po trochu wyjmowałem,wyjmowałem aż wsio wyjąłem.Na przeciw wlotu nie dawaj gąbki,osłabisz działanie portu.
                                    Ale mimo wszystko czekam na relacje z odsłuchu z wyzszym strojeniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                                      Co mogę zasugerować,wywal wygłuszenie.Całe.I spróbuj.Bo ja tak po trochu wyjmowałem,wyjmowałem aż wsio wyjąłem.Na przeciw wlotu nie dawaj gąbki,osłabisz działanie portu.
                                      Ale mimo wszystko czekam na relacje z odsłuchu z wyzszym strojeniem.
                                      Z tym wygłuszeniem narazie nie będe ruszał. Gąbke która widac na fotkach przykleiłem dość mocno dużą ilością wikolu jak jeszcze sub nie był skończony i miałem łatwy dostęp. Nie widzi mi sie zrywanie tego, bo jak mi sie nie spodoba to jeszcze ciezej bedzie to pozniej wkleic :) Na przeciw wlotu nie mam gąbki i tak zostanie :)
                                      Napewno powruce do tematu za pare tygodni jak posłucham suba z tym tunelem(30Hz), a pozniej krutszym(40Hz).

Skomentuj

wiesz co ja ci moge tez powiedziec tak jak Umberto... wole suba bez wygluszenia, zmienia sie charakter brzmieia i musze przyznac ze bez wytlumiania mi si ebardziej podoba.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X