Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

!!!Pomocy pierwsza konstukcja!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

!!!Pomocy pierwsza konstukcja!!!

Kupilem swego czasu glosnik stx gdn 32-150-8ss i porwalem sie od razu na budowe skrzyni Obliczylem sobie objetosc skrzyni (zamknietej bo tak doradzacie na trej stronie) wyszlo 120 l z malem hakiem. Taka wlasnie obudowe skonstuowalem. Poczym doszly do mnie opinie ze obudowa ta jest duza zaduza i bedzie marnie grac. Narazie mam podpiety do tego subwoofera wzmacniacz samochodowy jakiejś nieznanej mi firmy o mocy 50W. Kiedy daje glosniej glosnik zaczyna sie dlawic tak jakby niewydalał tych 50w aniby ma wytrzymac 150w. powiedzcie mi czy moze byc to wina braku zwrotnicy, czy moze tego ze niewiciszylem niczym w srodku skrzyni(zrobilem tak poniewarz wyczytalem na necie ze niskich czestotliwosci i tak nieda sie na tak malej powirzchni wyciszyc i mata bitumiczna uzywana jest tylko jako usztywnienie scianek, a jako ze moje scianki to 4cm sklejka to stwirdzilem ze i tak wiekszej sztywnosci nie osiagne. chcial bym abyscie mi odpowiedzieli na pytania:
    1. czy ta skrzynia jest dobra?
    2. dlaczego glosnik rwie przy wiekszej mocy?
    3. czy jest mi potrzebne wewnetrzne wyciszenie?
    4. co sie stanie gdy podepne do subwoofera wzmacniacz matronix WST200TP?

Po pierwsze duzo za duza obudowa!!!! Do takiej to bys mogl sobie 2 wasdzic:)
    Po drugie za slaby wzmak.

Skomentuj

1.skrzynia za duza,poszukaj na forum bylo jaka ma byc do tego glosnika edit: znalazlem 60-65l zamknieta polecaja
      2.bo ma za duza bude i lata jak szalony bo wzmak go nie umie skontrolowac
      3.tlumienie robi sie eksperymentalnie,nie ma na to reguł(jesli zamknieta to na ogol nie mocno tlumi,poczytaj arty
      4.nic sie nie stanie poprostu bedzie gralo :]

Skomentuj

jest kilka wyjsc.
        1. dokupic jeszcze jednego stxa,ale takze bardzo mocny wzmacniacz!
        2. jesli jeszcze niewykonczyles obudowy to wziac i zmniejszyc obudowe...
        Pozdrawiam

Skomentuj

Nokturn,

1 i 2 właściwie wszystkie odpowiedzi padły mniejsz obudowe do 60 litrów i w tedy możesz wycisnąć z niego najwięcej, poztym potrzebujesz 120-150W żeby go rozbujać, głośnik ma cewkę która wytrzymuje 300W (można to znależć na forum) słaby wzmacniacz wpada pewnie w przesterowanie a przez dużą bude jeszcze szybciej

3. Dużo dużo dużo (ale bez przesady) wytłumienie zmniejszy dobroć głośnika, pozornie wziększy obudoweę (pojemność widzianą przez głośnik) obniży strojenie. Oczywiście "z gówna tbki nie ukręcisz)
          4. Jeżeli popełnisz jakiś błąd wybuchnie!!

Skomentuj

Dzieki za pomoc juz sie zabieram do poprawek.
            Mam jeszcze jedno pytanko na koniec. Czy sklejka 4cm grubosci nie jest za gruba jako material na scianki??? Czy grubosc scianek ma jakiekolwiek znaczenie? oczywiscie oprucz sztywnosci konstrukcji.

Skomentuj

Na to pytanie znajdziesz odpowiedz na stronie głównej w artykułach :)
              np. http://www.diyaudio.pl/articles.php?id=13

Skomentuj

lepiej weś płyte wiórową lub MDF sklejka zabrdzo siem nienadaje
                błędów typu "siem", "weś" nie będe tolerował i następnym razem post zostanie usunięty, tym bardziej że to nie pierwszy raz... [takero]

Skomentuj

zguba, sklejka się nadaje i to jak najbardziej, sęk w tym że głównie na estrade. Do zastosowań domowych jest poprostu zaciężka i droga... Jak masz opcje to niezmieniaj materiału, chyba ze nic juz z tej budy nie wystrugasz to kup MDF

Skomentuj

Ja bym na twoim miejscu poprostu rozciął to wyrzynarką na 45l i tylko jedną ściankę dokleił.
                    Co do tego charczenia, to jest oznaka, ze wzmak nie daje sobie rady, gdybyś tak bliżej posłuchał to byś usłszał z głośnika "daj mi 200WATT":) A głośnik wytrzyma 300 ale chyba z większym magnesem.

Skomentuj

Czaruję...
                    X