Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AURUM CANTUS AC-180F1 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AURUM CANTUS AC-180F1 ?

Witam.

Jestem w trakcie projektowania kolumny podłogowej 2-drożnej. Kolumna w 1 fazie miała opierać się na AL 200 i G 25 FFL, ale po konsultacji z SoundWave doszedłem do wniosku, że mogą być trudności w ich "zgraniu" - kopułkę trzeba bardzo nisko ciąć bo AL ma drugi rezonans koło 5KHz ( to główny mankament), oprócz tego G 25 FFL ma podbicie najwyższych częstotliwości, które ponoć są słyszalne.

Przeglądając inne głośniki z "wyższej" (ale nie najwyższej ) półki natrafiłem na AC-180F1 firmy AURUM CANTUS

http://akkus.com.pl/index.php?grupa=...&lang=pl&dh=dt

Cena jest podobna, srednica mniejsza ale za to mamy lepszą charakterystyke! W najniższych częstotliwościach wydaje się aż nieprawdopodobna... 30Hz@83dB !!! W dodatku moze ona w miarę spokojnie grać do 4KHz.

Prosze o opinie i wszystko co wiecie na temat tego głosnika, bo bardzo mnie zaciakawił...

Pozdrawiam

Jak dla mnie to ten głosnik moze spokojnie grać do 2kHz , 16 g mms - litości

Skomentuj

Yoshi_80, teoretycznie tak, ale przecież powyżej tych 2KHz można to jakoś wyprostować (chyba) pozatym to tylko +2dB (jedni powiedzą AŻ).

A oco chodzi z tym 16g???

Skomentuj

MIałem do czynienia z pomiarami 130 mm auruma , uwe300 robił. I powiem ci ze skraj pasma nie wygladał tak różowo jak u produceta dlatego wiem co można sie posdziewać po tym modelu.

16g to masa drgajaca. Głosniki tej wiekości mają zwykle ok 12g wiec o 1/4 mniej a to się przekłąda za pasmo przenoszenia, niestety .

Skomentuj

No niekoniecznie dobrze mówisz o tej masie... porównałem z innymi głosnikami i niektóre mają nawet 20g !!! przy tej samej srednicy...

No są rózne modele, nie każdy jest taki sam. Fakt jest jeden, charakterystyke ma niezłą (mozliwe ze naciąganą) ale nie dowiem sie póki nie będe miał...

Jeżeli macie coś w tej cenie co będzie na bank lepsze to słucham propozycji!!!

Skomentuj

glownie chyba psujac jego gorna czesc... bas bedzie nizszy ale tez wolniejszy niz w przypadku lekkich membran no i spada spl...ale glosnik posiada calkiem silny naped jak na swoj rozmiar co troche poprawia sytuacje...i poza tym ma wikesza powierzchnie mebrany od innych 18...wiec te 4g to chyba nie tak duzo..jak sie myle to mnie poprawcie...

Skomentuj

Witam,
              Podejrzewam, że nie odkryję ..., a tylko chciałbym zwrócić Waszą uwagę, że ch-ka producenta jest dla głośnika niewbudowanego. To może szczegół, a akurat dotyczy możliwości przenoszenia niskich.
              Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

ponadto trzeba jeszcze wziac poprawke na to przy jakim napieciu jest podawane spl..

Skomentuj

Kudłaty, 90.0 dB/2.83V/m (tak podają)

Piotr01, To znaczy w zabudowie będzie lepiej czy gorzej? I wszystkie ch-ki są podawane free-air?

Skomentuj

Witam,
                    Po wbudowaniu będzie niestety gorzej lub nawet dużo gorzej. Zależy jaka jest zastosowana obudowa.
                    Raczej nie są to warunki free-air. Zazwyczaj głośnik jest badany w płaszczyźnie 2pi, a z tyłu jest "zamknięty" w przedziale/komorze o dość dużej objętości na przykład 100-200-300 litrów. Czasami ch-ka jest zdejmowana po wbudowaniu głośnika do pewnej obudowy, zazwyczaj zamkniętej, a i o pewnej objętości "standardowej" u/dla danego producenta. Powiedzmy, solidni producenci podają opis warunków przy pomiarze. Większość jednak (moim zdaniem) z wszystkich producentów nie podaje żadnych opisów. W większości przypadków po informacjach standardowych o głośniku i wykresie ch-ki, z dość dużym prawdopodobieństwem można zorientować się o pewnych możliwych warunkach przy pomiarze.
                    Jeśli chodzi o określenie wartości Spl, jedną liczbą przez producentów, to też jest "wiele szkół". Zazwyczaj zapominają podać, którą "ukończyli". Podstawa, to ch-ka i pewien (możliwie dokładny) opis warunków.
                    Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Piotr01, to mam rozumieć ze odradzasz ten głośnik? Jeżeli tak to czekam na propozycje "jego następców"

Aha i że te wszystkie wykresy chrakterystyk itp to można o kant dupy potłuc bo nie są nic warte??? Nic juz z tego nie wiem...

Skomentuj

chodzi chyba o to ze nie ma do czego odniesc tej charakterystyki bo producent nie podal warnukow pomiaru...

Skomentuj

Kudłaty, a który producent podaje?

Skomentuj

tonsil

Skomentuj

to że charka jest free air to niejest problem dla pasma powyzej 1k niewiele to zmieni. (pojawią się tylko rezonanse obudowy które będą inna dla kazdej aplikacji)

niezmienia to faktu że głośnik raczej niczym specjalnym się nie popisuje jak za te kase.

Skomentuj

Witam,
                                Ja nie odradzam tego głośnika. Nic takiego przecież nie napisałem.
                                Możesz być prekursorem i przy okazji "sprawdzisz" go (i te jego ch-ki).
                                Inne moje sugestie, to Seas H1217; H1215. Sprawdź lub i weź pod uwagę.
                                Między innymi Seas i Duńczycy z Dst są solidni w kwestii ch-k (i opisów) itp.. Visaton także.
                                Nie wszystkie ch-ki "nie są nic warte". Czasem są nieprzydatne, bo nieprawdziwe lub i oszukane (czasem nieprawdopodobne).
                                Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Może w zamian Monacor SPH-135C http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=512
                                  Głośnik z Phonarów P40S (podobno).

Skomentuj

Czaruję...
                                  X