Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sredniotonowy problem przy 3 Drożnej kolumnie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sredniotonowy problem przy 3 Drożnej kolumnie

Witam chcę zrobić kolumny 3 drożne , to już będzie moja 2 konstrukcja , gdyż na poprzednei moje kolumny znalazłem żyda .. za 600 zł ... chce zrobić coś podobnego troche lepszego mocnijeszego i bardziej przemyślanego ... max to 900 zł ile moge włożyć w ten interes ...

Kolumny , słupy mającego niezłego kopa wymiary ok . 900x240x310 mm

Mam problem , nie moge znaleźć odpowiedniego głośnika średniotonowego ... tonsile serii 12/XX/X odpadają mają staroświecki wygląd i te kształty :( .. Myślełem nad ARP 150 . jednak nie ma on najlepszych opinii ... Może GDN 13/40/10 jest to głośnik niskotonowy , ale czy mógł by posłużyć jako średniak ... ?? trzeba by nisko ciąc wysoki coś ok 3.5 , 4 KHZ

Reszta :

Niski GDN 20/80/2
    Wysoki GDWK 10/80/19 ( myślałem nad 10/80/T ale przy dużym natężeniu dżwięku mogł by ulec spaleniu a nie uśmiecha mi się później kupować nowego za ok 90 zł )

GDM 10/80/2
    skopiuj konstrukcje zajaranego i bedziesz mial super zwrotke i super kolumny

Skomentuj

Witam,
      Pewną zminimalizowaną alternatywe może stanowić podejrzewam Vifa M10MD. "Podejrzewam", bo konkretnie w konfiguracji z pozostałymi Twoimi głosnikami w zespole, go lub ich razem, nie przerabiałem. M10MD nie jest stosunkowo też drogi.
      Myslę, warto spokojnie rozpatrzeć sprawę.
      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

http://www.visaton.de/english/artikel/art_867_1_3.html

Skomentuj

a ja ci proponuje tonsila GDN 16-50-6 już go raz na forum zaproponowałem i osoba była zadowolona mi go zaproponował lukasz i ja jestem zadwolony:) Plusem jest doskonala srednia duża wytrzymałośc mocowa i cena 50zł.

Skomentuj

dj_zibi, rzeczywiście 16-50-6 gra extra jednak minusem jest ogromny kosz prawie jak w 20-tce (może troche przesadziłem), do sls12 pasuje bardzo, jednak w 3 drogach przy niskotonowej 20-tce może dziwnie wygladzać :)

Skomentuj

zajarany masz rację:) tylko że jednak jak napisąłes do sls pasuje ale jego dzwięk jest duzo lepszy niz te tesle a bodajże B&W stosuje takie duże średniotonowe:)

Skomentuj

Jednak zmieniam koncepcję wysoki to będzie
                http://www.visaton.de/english/artikel/art_380_1_8.html

jaką on ma kopułkę .. ??

A co myślicie na średni ton o tym
                http://www.visaton.de/english/artikel/art_453_1_18.html

A może w ogóle zrezygnować z mojego tonsila 20\20\2 i średniego i kupić po 2 sztuki na kolumne tych
                http://www.visaton.de/english/artikel/art_460_1_19.html
                nie uzyskam w takim wypadku tak niskiego basu jak z Tonsila ., ale i budowa zwrotnicy łatwiejsza i mniej kosztowna ..

Visaton to chyba już klasa lepiej niż Tonsil

Skomentuj

wywal z tej ostatniej koncepcji sredniego i bedzie dobrze(czyli 2 way bedzie).

Skomentuj

zamist dwóch w 170 dwa w200s to juz zagra naprawde ładnie.

Skomentuj

Witam,
                      Na twoim miejscu pozostałbym przy konstrukcji 3-drożnej.
                      GDN 20/80/2 i GDWK 10/80/19 uzupełniłbym GDN 13/40/2. Taka konfiguracja powinna być optymalna zwłaszcza że niskotonowy i sredniak mają membrany z tego samego tworzywa - polipropylen. Dodatkowo można pomyśleć o przeniesieniu niskotonowego na boczną ściankę co zmniejszy szerokość przedniej ścianki.

Skomentuj

ale bedzie trzeba droga zwrotke robic...a z tym tonsilem mozna zrobic bardzo zgrabne kolmienki z basowcem na froncie...

Skomentuj

Nie moge przenieść niskotonowego na boczną scianke ..... musiał bym wtedy ciąc średniaka na ok 100 Hz .... duze cewki potrzebne .... co i sie wiąze koszty spore ...:]

Skomentuj

Ja bym jeszce polecił jako średnika gdm10/80/2 który naprawdę potrafi się zgrać z 20/80/2 jednak ze względu na to, że jest to typowo średniotonowy głośnik; potrzebuje wyższego cięcia właśnie około 1k Hz co wyklucza niskotonowy z boku, czyli wszyskie głośniki będą musiały znajdować się na frontowej ściance.

Jeżeli jednak upierasz się nad niskotonowym z boku to jako średniawke wyżej wspomniany gdn 16/50/6

Skomentuj

Czaruję...
                            X