Męczy mnie jedno ... jakie wady niesie za sobą szeregowe łączenie głośników niskotonowych .. ?? W Żadnych kolumnach firmowych nie spotakałem się z takim rozwiązaniem .. wszędzie równolegle ... czyli coś w tym musi być .. czy to tylko stary przesąd nie mający żadnego potwierdzenia w praktyce ?? chciałbym zrobić kolumny 2.5 lub 2 drożne ( czym to sie różni ) .. mając do dyspozycji 4 lub 8 omowe głosniki ... mógłbym zrobić kolumne 4 omową korzystając z głośników 8 omowych ... ale znów kopółka która mnie interesuje nie jest dostępna w wersji 4 omowej ...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Szeregowo czy Równolegle
Collapse
X
-
Uuuuu wiele razy o tym bylo.
`Na szeregowych jesli chodzi o jakosc glosnikach nie slychac roznicy przy laczeniu szeregowym czy rownoleglym bo przewaznie zwrotnica nie jest optymalizowana dla rodzaju polaczenia.
Ogolnie mozna przyjac ze laczenie szeregowe stosuje sie przy niskim sdcinaniu gdzie nie wchodzi jeszcze wzrost impedancji i dodajace sie przesuniecia fazowe na przetwornikach skladowych.
Jesli chodzi o kolumny 2 a 2,5 drozne roznica jest zasadnicza.
W kolumnach 2 droznych wiadomo sa dwie galezie filtrow zwronicy + uklady pomocnicze, w 2,5 kazdy glosnik nisko-sredni przenosi od poczatku pasma czyli nie jest to uklad 3 drozny, ale jeden z glosnikow jest odcinany nizej (wczesniej konczy prace) czyli nie przenosi srednich. Stosuje sie mieszane filtry dla uproszczenia i w 2,5 oczywiscie w gre wchodzi tylko polaczenie rownolegle.
Czasem stosuje sie inne zabiegi jak np zamykanie jednego z glosnikow ukladu 2,5 droznego w innej komorze niz jego kompan co daje inne schodzenie w dol a zatem inna wypadkowa ch-ke jak i inne zbocza akustyczne podzialu pasma.
Jesli chodzi zas o mieszane impedancje glosnikow niski-srednich i wysokich to mozna je stosowac bez przeszkod - odpowiednio projektujac poszczegolne galezie filtrow dla konkretnej impedancji i biorac pod uwage wypadkowa impedancje zestawu.
Proste.
Poczytaj troche ksiazek
PZDR
-
Hmm ... Fundusze chciałbym się zmieścić w 600 zł za wszystkie głośniki w kolumnach ..
chodzi o połączenie szeregowe głośników Visaton
http://www.visaton.de/english/artikel/art_460_1_19.html
Fp ok 3500 Khz
Czy te głośniki są warte swojej ceny ...
Skomentuj
Skomentuj