Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

strojenie br

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

strojenie br

czesc

czym sie kierowac przy dobore rury br majac charakterystyke impedancji, zauwazylem zeprzewaznie pierwszy pik jest wyzszy od drugiego w firmowych kolumnach, ale nie mam pojecia dlaczego jest na ok 20Hz, punkt strojenia to minimum pomiedzy gorkami, wyzej strojenie-> krutsza rura, ale jak optymalnie wyglda charakterystka dla nie niezamulonego nie przebarwionego basu?

pierwszy pik ma 16,3 ohma przy 19Hz
    drugi pik ma 15,9ohma przy 70Hz
    strojenie wychodzi 35Hz

i czy zmiana rury np z 12 do 6 cm powinna widocznie wplynac na charakterystyke?

pozdrawiam serdecznie
    Załączone pliki

Moze napisz przy jakim glosniku zuyskales taki wykres i przy jakiej obudowie, jaka zakladales dobroc i co chcesz uzyskac.jesli masz dobry glosnik z niskim rezonansem to moze zamknieta warto, bo zbyt niskie strojenie br po to tylko zeby wyrownac impedancje nie ma sensu gdyz byc moze nie uslyszysz tego bardzo niskiego basy ktorego moze w materiale nie byc, mozesz tez wyprowadzic z rownowagi glosnik sygnalami subsonicznymi bo po rezonansie glosnik promieniuje nadal z tym ze slabiej i w przeciwfazie co moze doprowadzic do wielkich wychylen i spadku wytrzymalosci.

Skomentuj

glosniki to 2xarn226-07/8 obudowa to ok 55l tlumona tylko z tylu gabka czopkowana, qts to 0,7 fs to 42Hz, zakladana QL=7

glosniki sa do br fatalne, jednak w zamknietej nie sprawuja sie najlepiej, chce uporac sie ze spadkiem wytrzymalosci mocowej w zamknietej obudowie i mala iloscia basu w dodatku w obudowie zamknietej graja bardzo cicho (wysoki tlumilem 5dB a sredni 4dB) wiec musze stroic dosc nisko zeby nie podbic charakterystki, moge rozszerzyc obudowe do 70l... ale to zniszczy poprzednie 55l

jedna kolumne mam zrobiona w zamknietej obudowie, a na drugiej eksperymentuje

a tak co do SW to nie mam pojecia jak czytac wykres cone excursion, bo jest w to dB w funkcji czestotliwosci anie mm w funkcji czestotliwosci..

pozdrawiam

Skomentuj

masz źle zrobioną zwrotnice to po 1 takie spadki impedancji jak przy 2500-3000Hz są niedopuszczalne !! przy 900Hz tez jest kiepsko.... myśle że i charakterystyka wypada "nie wzorowo....."
        po 2 charakterystyka fazy elektrycznej wygląda paskudnie....
        po 3 w kolumnie mozesz dać strojenie na jakieś 40Hz i małe podbicie zrekompensuje spadek efektywności tesli w dole pasma

Skomentuj

Spadki impedancji przy 1khz i 3khz wynikaja ze zlej zwrotnicy ktorej filtry maja za duza dobroc. Oczywiscie tak nie powinno byc.
          B-R najlepiej nastroic na rowne wierzcholki impedancji a potem odsluchowo dobrac ostatecznie tunel dajac nieco krotszy lud dluzszy. Nie jest to ideal strojenia ale zawsze zawsze cos. Jesli wierzcholki impedancji sa bardzo rozsuniete to mamy doczynienie z wysokim Qtc.

Skomentuj

Przy niższym strojeniu moze się okazać ,ze bas nie będzie grać tak paskudnie bo działanie br bedzie mniej efektywne. Spróbuj podążać w kierunku niskiego a nawet bardzo niskiego strojenia. Mozesz wykożystać br tylko do zwiekszenia wytrzymałości mocowej ale ogólnie to odsłuch przede wszystkim. Lepiej mieć mniej basu niż dużo dziadowskiego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
              masz źle zrobioną zwrotnice to po 1 takie spadki impedancji jak przy 2500-3000Hz są niedopuszczalne !! przy 900Hz tez jest kiepsko.... myśle że i charakterystyka wypada "nie wzorowo....."
              :> zwrotnica to janbo j3a/4 6/12/6/12 podobno jeden z ich lepszych modeli, korektor impedancji na niskotonowym, a te dolki to sa, ale raczej dlatego ze to byla charakterystyka z podlaczonymi tylko niskotonowymi

po 2 charakterystyka fazy elektrycznej wygląda paskudnie....
              pewnie masz racje, zaleta kupowanych zwrotek

po 3 w kolumnie mozesz dać strojenie na jakieś 40Hz i małe podbicie zrekompensuje spadek efektywności tesli w dole pasma
              40Hz to za wysoko, zrobilby sie nieprzyjemne ( i tak robi) wyeksponowanie tego pasna, pisalem maila do tesli, robia tez kolumny bodajze ars350 na wlasnie tych glosnikach i jest jak pisal yoshi, stroja bardzo nisko bo na 30Hz, pewnie sklonie sie do tego, jednak czy takie strojenie bez filtra subsonicznego bedzie mialo szanse sie sprawdzic?

charakterystyka przy wszystkich glosnikach w obudowie zamknietej wyglada troszeczke lepiej jako chodzi o impedancje, fazowa nie wiem, trudno mi ocenic, nie mam odniesienia, w miejscach podzialu jest przesunieta w 800Hz o 7 i w 4K o 4 stopnie, wydaje mi sie niewiele

pozdrawiam
              Załączone pliki

Skomentuj

jak dla mnie to dla tego arn-a 55 litrow zamknieta to wymarzona buda u mnie jest super jak bede mial chwilke czasu zrobie opis mojej konstrukcji .teraz dam jedno zdjecie .pozdrowka
                Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez dj scream
                  jak dla mnie to dla tego arn-a 55 litrow zamknieta to wymarzona buda u mnie jest super jak bede mial chwilke czasu zrobie opis mojej konstrukcji .teraz dam jedno zdjecie .pozdrowka
                  jaka dales zwrotnice?
                  no ja mam takie jak z obrazka:) tylko moje na kolcach stoja.. :)

Skomentuj

teraz dam jedno zdjecie .pozdrowka
                    ja pierdziele jakie kolosy :)

Skomentuj

A jak TV w poblizu takich magnesow?

Skomentuj

do xxx jak znalazl ..pewnie bo wszystko rozowe hehehehhehe :)

Skomentuj

odziwo telewizor nie ma przebarwien ale to tylko chwilowe ustawienie kolumn.co do zwrotki to zastosowalem firmy janbo i spisuje sie super .pozostaje jeszcze polozenie forniru i bedzie lux bo te obicie mi sie nie podoba wygladaja jak estradowe

Skomentuj

Te rozstawienie kolumn ... to prawie mono .

Skomentuj

i te super zwrotki janbo..... gigantomania.....

Skomentuj

Co chcecie od Janbo ???
                                Znam dużo gorszych " producentów "...
                                A pod Tesle Janbo po prostu się sprawdza... Oczywiście to też zależy która ze zwrotnic bo mają ich w ofercie chyba ze 20 plus specjalne na zamówienie... Ale takie to lepiej podłubać samemu...

Skomentuj

Czaruję...
                                X