Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

mała amplituda w jigu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mała amplituda w jigu

Witam.
    Mam mały problem, otóż złożyłem jiga, zmierzyłem wartości rezystancji pomiędzy poszczególnymi połączeniami i wszystko się na razie zgadza. Dla pewności kupiłem nawet drogie kable 1,5m z miedzi beztlenowej, łącznie z chinchami, dla jak najlepszych wyników pomiaru. Niestety po podłączniu jig'a do komputera i wykonaiu sygnałów - testowy.in.l oraz testowy.in.r, ich amplituda jest na poziomie 8K, a powinien być na poziomie ok. 16K i nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Do tego przy tych 8K jest dziwnie ścięty szczyt sinusoidy, co dzieję sie zazwyczaj po przekroczeniu 32K. Jig jest ustawiony w tryb "direct", bawiłem się sówakami głośności, karta może pracować w trybie "full duplex", więc nie mam pojęcia co robię nie tak. Dodaję załącznik z wykresem amplitudy. Dzięki za podpowiedzi.

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto...14548572_d.jpg

Nic na tym screenie nie widac, dlaczego tam jest tylko 1 pik ? To powinno wygladac jak sinusoida. Zrob jeszcze raz ten zrzut i sprawdz czy masz dobrze kable podlaczone. aha wylacz tez equalizery, balans ustaw na srodek wszedzie no i jak uzywasz karty jako 5.1 przywroc ustawienia stereo.

pozdrawiam

Skomentuj

I napisz jeszcze jaką masz kartę dźwiękową. Przesterowanie na 8K jest conajmniej dziwne.

Skomentuj

Dzięki za zainteresowanie, ale już doszedłem co było nie tak. Nieby głupi problem a jednak. Powodem była karta dźwiękowa zintegrowana z płytą główną komputera. Niby działała w trybie "full duplex", ale widać to nie wystarczy. Zmieniłem ją na SB Live i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Jeszcze raz dzięki. Narazie.

Skomentuj

no i kolejny raz sie przekonalismy ze karta SB to absolutne minimum do pomiarow

Skomentuj

Czaruję...
          X