Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SUB Zamkniety czy Otwarty???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SUB Zamkniety czy Otwarty???

Jaki subwofer jest waszym zdaniem leprzy do bagznika samochodu, dajmy tu na przykladnie poloneza gdzie bagnizk jest raczej niski a bardziej obszerny po dlugosci.
    a wiec czy w takiej sytuacji leprzy bedzie subwofer w zamknietej obudowie czy w obudowie bas reflex, jakie sa + i - jednej i drugiej konstrukcji, jesli chodzi o bagnizk samochodu ?? czy to tez zalezy od tgo jakie radio z tym wspolpracuje ?

drogi kolego masz na stronie glowej closed vs BR
    a obudowa zalezy od glosnika

Skomentuj

Wiekszosc dobrych glosnikow samochodowych jest przystowana do pracy w małych obudowach zamknietych. Ja wlasnie ten rodzaj obudowy preferuje znacznie bardziej z racji wiekszej kontroli... ale jesli to a byc podpiete do radia bezposrednio to bez urazy ale obojetnie co tam wsadzisz :)

Skomentuj

wsadze tam glosnik 2 cewkowy takie jest moj pomysl :) Carpower 20cm 2x80W RMS a to ze obudowa zalezy od glosnika to wiem ,dane tego glosnika dostane jutro od producenta ,ale ja pytalem ogolnie bo jesli zdecyduje sie np na zabudowe zamknieta to wybiore stosowny do niej glosnik ?

Skomentuj

gdzieś czytałem, że np. do rocka najlepsze są obudowy zamknięte, a do techno to raczej br (z tego co pamiętam),

Skomentuj

?Wiety to jakaś dziwna teoria..... wszystko zalezy od głośnika..... niektórych wooferów nie wpakujesz do zamkniętej bo wogóle nie będzie basu i na odwrot.

Skomentuj

racja , CLOSED rules i kontrola na pierwszym miejscu ... no i MOC oczywiscie ... ma napier..dylać ile wejdzie aż do wymiotów ... od dzisiaj taka moja koncepcja budowy suba 1. kontrola 2.moc i efektywnośc 3. to wszystko az do wymiotów :)!!

Skomentuj

hehehe ja wybralem BR po przeczytaniu artykulu :)

Skomentuj

A czemu zdecydowałeś się na b-r? Ktoś napisał, że jest najlepsze do techno, dlatego? Budzik też słucha techno, a woli zamkniętą, więc jeszcze raz się zastanów;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                    ?Wiety to jakaś dziwna teoria..... wszystko zalezy od głośnika..... niektórych wooferów nie wpakujesz do zamkniętej bo wogóle nie będzie basu i na odwrot.
                    ja wcale tego nie neguję. po prostu jak konstruktor słucha techno i lubi jak mu szyby drzą to wybiera głośnik pracujący br. a jeśli potrzebuje lekko podkreslic bas wybiera głośnik pracujący w closed.

Skomentuj

w closed niue tylok podkręclimy bas ale .. ghm dziwne stwierdzenie ... keden głosnik sie nadaje do br drugo do closed a taki który sie nadaje bo obydwu po czesci to w br zacznie łupać głosno i z nadmiarem basu a w closed podkręcli ...

czemu każdy myśli że w closed niema głośnego i dorbego basu ... jest ale trzeba do tego głosnika i wzmacniacza ... samą obudowa BR z dupiastym głosnikiem i wzmacniaczem to nie wiem poco w to startowac ktoś ktoschce ... jesli chodzi o wieskze moce o których tu zapewne mowa około 100w I dalej a przy techno niesłucha sie napewno cicho to najwazniesza jest kontroal ... wtedy jest przyjemnośc głośnego słuchania a nie jak napier... z BR z impulsem 20ms i cieszymy sie ze mamy super nadmiar basu .. totalan dłupota ... oczywiście nietwierdze że br zły ale akurat gdybym miałwybierac czy efektywnośc o 3 db wiecej czy lepszy impuls chyba wiadomo na co bym postawił :> CLOSED rules

ps a kiedysbyłem zwolennikiem BR do czasy kiedy porównałem głosnik 25 cm w closed a o wiele mniejsze w br ... więskzy a gra szybciej i to jest piekne

Skomentuj

to moze jak okresle swoje preferencje : lubie niski niekontrolowany bas ,drzacy, nie lekko podkrezlony ale moj glosnik bedzie 2 cewkowy bedzie pracowal na smaym radiu i tu nie smiejcie sie ale tka niestety i posiada on rzekomo jak podaje producent 2x80W RMS i Qts=0.5 ktos powiedzil mi ze nie mam co wogole myslec o obudowie BR bo to bedzie buczec a nie grac niskim basem i zebym bral 30L closed , czy przy tym glosniki i radiu ktore daje mi 27W sinus na kanal, a beda wpiete 2, bo to 2 cewkowy glosnik czyli 2x27W osiagne niski bas w obudowie Br ,tzn taki w granicy 40Hz przyjemny miekki ,lekko niekontrolowany ,troszke wydluzony ??

Skomentuj

a co to za głosnik, czy on wogóle ma możliwości do zejścia do 40 hz <lol>

Skomentuj

http://www.monacor.de/en/produktseit...pr=EN&typ=full

To ten glosnik

Skomentuj

W winisd bardzo ciekawie to wygląda(program doradza obudowę b-r). Dobre zejście w małej obudowie:-)

Skomentuj

ja wiem czy takiej malej..... koles wyliczyl programem dla tego glosnika 30L obudowe i rurke bass reflex o wymiarach 7cm srednica na 16.6cm glugosci

Skomentuj

30l to jest dużo!? Wszystko zależy od średnicy głośnika...

Skomentuj

No ten co mam na mysli ma 20cm srednicy

Skomentuj

Czaruję...