Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Proszę o pomoc przy budowie pierwszych kolumn :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proszę o pomoc przy budowie pierwszych kolumn :)

Witam chciałbym wykonać kolumny trójdrożne do wzmacniacza 2x120W/8Ohm.
    Nie wiem czy zastosować w nich polskie głośniki Alpharda lub STX, proszę o Wasze opinie na temat tych przetwornikach. Fundusze na 2 kolumny to 700 zł.

Pozdrawiam

Dobrze by było jak byś napisał jakie kolumny masz zamiar budować. Wtedy można by dobrać jakieś przetworniki Tonsila lub TVM. Alphard i STX nie są najlepszymi głośnikami, odradzam budowy zestawów na tych głośnikach. Przy tej cenie optymalne powinny być TVM.

Skomentuj

za 700pln nie zrobisz dobrego 3way, nie ma szans. a o alpierdzie zapomnij.
      proponuje dobre 2way. napisz wiecej czego oczekujesz, czego sluchasz i jaki pokoj masz do naglosnienia.

Skomentuj

Po dłuższym namyśle, zastanawiam się nad wykonaniem słabszych 2way'ów na przetwornikach Tonsila. Jako napęd mam zamiar zrobić wzmak 2x50W/6ohm na ukłądzie STK, w mojej sonce jest taka sama końcówka więc co do jakości dżwięku nie mam zastrzeżeń.

nisko-średniotonowe:

2x Tonsil GDN 20/60/8
        2x 88,00 zł

wysokotonowe:

2x Tonsil GDWK 9/80/8
        2x 39,00 zł

Zależy mi przedewszystkim na jakości dżwięku, słucham różnego rodzaju muzyki: metal, rock, R'n'B itp.
        Co sądzicie o tych przetwornikach? I jeszcze jedno pytanko czy dostane zwrotnice do nich przy podziale 4000Hz ?

Pozdro

Skomentuj

2x Tonsil GDN 20/60/8
          to chyba nie najlepszy wybor do 2way.

Skomentuj

2x50W/6ohm
            wymarzony wzmak do STX 18 120 6 SW :)

Skomentuj

za te pieniadze doslownie pare groszy wiecej masz Visatony chlopie W170S+SC10N ktore sa o niebo lepsze od tonsili ktore podales i wogole w tej cenie sa najlepsze

Skomentuj

Faktycznie te Visatony są lepsze patrząc na charakterystyki i niewiele droższe. Mam małą prośbę do doświadzonych kolegów, czy mógłby mi ktoś obliczyć pojemność kasty i bass-reflex (średnica i długość) do Visatona W 170 S 8 OHM.
                Z góry dziękuje.

Pozdr.

Skomentuj

poszukaj na elektrodzie konstrukcji kolegi [b]mkul[b] albo zapytaj sie go na PW jaka ma obudowe tzn ile litrow i jaki BR
                  a tak na przyszlosc to polecam przeczytac tutorial do winISD i samemu obliczac obudowy

i nie nazywaj obudowy kastą bo kasta to moze byc piwa co najwyzej

pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                  X