Mam prosbe ktorego wyniku mam sie trzymac , jesli chodzi o korektor impedancji. Za pomocą programu zwrotnica przy Z=8 i Le=1,398 , wartosc rezystora R=wychodzi 10ohm a kondensatora C=13,979uF. Natomias wartosc obliczona ze wzoru R= Rdc+ Rdc/2 ; C=L/R kwadrat. Dla Rdc=7 ohm R=10,5. Gdy podstawie wartosc R do nastepnego wzoru C=L/R kwadrat, otrzymam C=12,6802uF???? . Stosowac kondensatory bipolarne foliowe czy jakie inne ??? i i jaki rezystor i ilu watowy??? . Dodam ze to korektor do głosnikia niskotonowego STX 27/150/8 SS.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
korektor impedancji
Collapse
X
-
ile i czego sie traci stosując korektor impedancji??
np. na głośnikach wysokotonowych zwykle stosowanych do Home Audio a zamontowanych w samochodzie.. (chodzi mi np. o wysokotonowe vify których wybór jest większy w 8ohm a brakuje takich 4ohm) i dodatkowe pytanie ile korektor kosztuje jeśli sie go robi na zamówienie?
Skomentuj
-
A wiec bedzie to korektor do głosnika niskotonowego 27/150/8 SS . Korektor ma na celu wyrownanie impednacji w zakresie odpowienich czestotliwosci. NIe mam mozliwosci zrobienia pomiarow potrzebnych do budowy zwrotnicy. A wiec postanowilem zrobic wlasnie korektor ,kolumna 3 way , Arv 104/63/8 + ARP 150/4+stx 27/150/8 SS. Jesli sie myl;e to prosze mnie poprawic.Czytam co tylko moge z temtyki audio , ale moja wiedz i tak jest jeszcze sakoromna. Prosze o pomoc , Z góry dziekuje :) i pozdrawiam
Skomentuj
-
magik, nie wiem czy dobrze zrozumialem, chcialbys korektorem impedancji na sile zmniejszyc impedancje 8R glosnikow , zeby mialy kolo 4R? hmm, mi sie wydaje ze w pewnych granicach sie da, ale napewno nie bedzie to az taki duzy spadek impedancji.
korekcje impedancji stosuje sie poto zeby zkompensowac wzrost impedancji glosnika ( glownie niskosredniotonowego) przy wyzszych czestotliwosciach , spowodowany indukcyjnoscia cewki glosnika. wtedy glosnik mozemy traktowac jak rezystor (w pewnych granicach, bo i tak zawsze bedzie jakas odchylka od sredniej impedancji)
przy obliczaniu filtrow.
Skomentuj
-
Witam,
Ten głośnik Stx`a moim zdaniem nie będzie wymagał korekcji. Po co, bez przesady. Moduł impedancji osiąga wartość podwojoną dla około f1,4k. Impedancja tego głośnika nie ulega wielkiemu wzrostowi. Poza tym, podejrzewam że filtr będzie ustawiony fp1 około 700 maksymalnie. Oczywiście zakładam filtr co najmniej drugiego rzędu.
Elementarne pomiary powinny być wykonane, minimum ch-ka impedancji.
Nie sądzę aby korekcja była niezbędna, choć zdjęta ch-ka impedancji dla zespołu bez korekcji, całkowicie by o tym przesądziła.
Zrobisz, sprawdzisz, "zobaczysz".
Pozdrawiam, Piotr01
Skomentuj
-
Piotr01 , dzieki za odpowiedz, chyba jako jedyny odpowiedziales mi na pytanko, tak nie mylisz sie Fp1 bedzie okolo 600-700 Hz a zwortka tez II rzedu. Poprostu nie mam aktualnie mozliwosci wydania kolejnych pieniedzy na JIGa i przedwzmacniacz mikrofonowy a dopiero co sie wykosztowalem sie na przetowrniki, wzmacniacz i wykonczenie kolumienek jeszcze przedemna zwornica:).Wiec gdzie tu mowic o stanowisku pomiarowym:(. Dlatego tez staram sie jak moge ominąc tylko te pomiary. A na przyszlosc kto wie , bedzie wiecej gotowki to zwrotke bardziej profesjonalna mozna zrobic.Dzieki i pozdrawiam kolege.
Skomentuj
-
Witam,
Proszę bardzo, nie ma za co.
Szkoda tylko, że nabyłeś już te głośniki, bo fp600-700, to w sumie dość wysoko jak dla głośnika o średnicy kosza około 27[cm].
Do zdjęcia ch-ki impedancji (podstawowa ch-ka) nie potrzeba wcale "strasznego" systemu pomiarowego. Warto się "pokusić".
Pozdrawiam, Piotr01
Skomentuj
-
Jesli to glosnik do suba aktywnego nie ma po co korektora wstawiac, a jesli tak duzy glownik masz w kolumnach, warto dla calosci impedancji zestawu albo dla prawidlowego funkcjonowania filtrow.
Tolerancja wartosci elementow nie jest krytyczna, wiec i wzor i program obliczyl CI prawidlowa pojemnosc konda, miesci sie w kupie nikt z tego strzelal nie bedzie.
Skomentuj
Skomentuj