Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wgniecenia w kopułkach :-(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wgniecenia w kopułkach :-(

Witam wszystkich forumowiczow. Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem kolumn Tonsil Soundfinder 250. Niestety w jednej kolumnie sa wgniecenia w kopulkach. Slyszalem ze nie wplywa to na jakosc dzwieku?? Jednak troche denerwuje mnie bo niezaciekawie to wyglada. Jakim sposobem mozna przywrocic je do poczatkowego stanu?? Podobno mozna sprobowac delikatnie odessac je odkurzaczem albo zrobic malutka dziurke szpilka a pozniej zamalowac ja lakierem. Moze ktorys z forumowiczow robil juz cos takiego? Moze sa jakies inne sposoby?? Prosze o porady. Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam!

P.S. W zalaczniku foto
    Załączone pliki

Kto jak Kto ale ja ci moge pomoc z racji tego ze nie jedna juz łze wyplakałem przy czyms takim mialem tak samo w Tonsilu GDN 20/80/2ja ci polecam odessac to odkurzaczem szpilka zrobisz dziure a odkurzaczem nei bedzie ale zawsze bedzei odrobineczke jak si eprzyjrzysz widac ze była wgniecona
    pozdrawiam

Skomentuj

Baloo, zawsze mozesz się przyssać do kopułki ustami :) ale chyba najskuteczniejszy jest odkurzacz tylko trzeba uważać zeby nie był za mocny

Skomentuj

żadna szpilka !!!
        radze lekko zmoczyć np dezodorantem (ale nie wodą:) i wtedy spróbować na małej mocy odessać odkurzaczem.
        Tylko trzeba być pewnym że dezodorant nie odbarwi nam membrany.

Skomentuj

Witam,
          Jeśli chodzi o wysokotonowy, spokojnie i delikatnie rozebrać. Zrobić co trzeba z czaszą membrany i na koniec (nic odkrywczego) złożyć. Zależy jednak od konstrukcji i lepiej aby nie zawierał żadnego fluidu.
          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

uwazaj z odkurzaczem bo jzu niebedziesz mial co odginac ;] jak Ci wsysnie to ino siwy dym.

Skomentuj

W przypadku kopolek i malych sredniotonowcow na ogol sprawdza sie metoda usta-ust..glosnik :P

Skomentuj

wez odkurzacz ale wazne by mial regulowana moc bez tego nawet nie podchodz i wszystko sie uda bez wiekszego problemu co do kopulek tak najlepsza motoda to usta glosnik niczym nie namaczaj to nic nie da

Skomentuj

wywal te kolumny, graja beznadziejnie

Skomentuj

cysiaczek, hahahahahahaha..... wszyscy próbują pomóc a Ty jednym zdaniem podsumowujesz temat, no prawie z krzesła spadłem... :}

Swoją drogą tez polecam odkurzacz

Skomentuj

Wczoraj szfagier przywiozl do mnie te kolumny i wiem co mowie, moje kolumny na teslach przy nich to byl highend

[ Dodano: 2006-01-29, 18:44 ]
                      Ale sam kiedys uzywalem odkurzacza i spisal sie na medal :} oczywiscie nie w teslach

Skomentuj

Wyprobowalem i ustami przez rurke ale to do miekkich kopulek, i szpilka do szmacianych, i odkurzaczem do papierowych twardszych. Ostatecznie mozna zmienic nakladki przeciwpylowe ale wtedy w drugiej kolumnie tez (waga i sprezystosc kleju zeby byla taka sama nie mowie o wygladzie), wysokotonowy lekko rozebrac (uwaga na cienkie przewody , druciki jak wloski doprowadzajace do cewki sygnal).

Skomentuj

Ja ostatnio robilem to w Visatonach WSP21S

kopulki byly calkowicie wklesle - robota dzieciaka.
                          Pierwsza z nich naprawilem sama tasma dwustronna - jest bardzo mocna. Trzeba pewnym ruchem ja odrywac trzymajac jednoczesnie membrane - bo amortyzuje.
                          Pomagalem sobie tez dlugim sztywnym drutem wkladajc go od strony magnesu przez otwor wentylujacy ;-)
                          Drugi glosnik postatnowilem naprawic odklejajac kapselek, szybko i sprawnie poszlo.
                          Glosniki wygladaja b.dobrze - z odleglosci 1m nic nie widac.

ps. tasma dwustronna i odkurzacz to najlepszy sposob.

Skomentuj

ja w stx'ie 22-120-8-SC zrobilem to odkurzaczem i nie widac NIC... nawet z bliska...

a w sredniotonowcu z altusow zrobilem szpilka i widac tak do 1m ;]

Skomentuj

w GDWK zwykle wystarczy troche "pomemłać" palcami kopulke, a z niskimi to chyba najlepiej odkurzacz, BTW tez kiedys tak naprawilem gdn22-120SC i to na pelnej mocy odkurzacza

Skomentuj

STX te z nowszych mają strasznie twarde kopułki. ciężko je wgnieść ale jeszcze ciężej "odessać". Ja swojego 17/80 katowałem około 1 min na pełnej mocy...

BTW odkurzacz najlepszy na niskotonowce

Skomentuj

mkul, Jakosek, a moj 22 poszedl od reki moc zwiekszylem i elegancko sie wyprosowala ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                  X