Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak to jest z tymi obudowami ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak to jest z tymi obudowami ?

Docierają do mnie rozbieżne informacje na temat efektywności obudowy "pasmowo przepustowej". Czy może ktoś z Was doświadczonych powiedzieć mi, gdzie ten rodzaj obudowy leży w hierarchi efektywności trzech najbardziej rozpowszechnionych rodzajów obudów(zamknięta , BR, BP).
    Wogóle jestem ciekaw jak jest różnica w efektywności pomiędzy poszczególnymi obudowami.

Dziękuje za uwage.

o ile się nie mylę to zdajsie BR, zamknięta i BP malejąco. W artykułach chyba coś jest.

Skomentuj

dokładnie to zupełnie nie tak :P

BP to typ obudowy gdzie następuje wymiana wzmocnienia na pasmo (dokładnie jak w przypaku tranzystora :P ) kosztem dolnej częstotliwości granicznej moznemy podnieść efetkywność zestawu. generalnie efektywność BP moze osiągać nawet 120dB/wat/metr w praktyce jest gozej ale i tak przekroczenie 100dB/wat/metr z głośnika o SPL 85dB jest realne pod warunkiem że będzie to w dość wąskim zakresie i przy stosunkowo wysokiej górnej częstotliwości granicznej

Skomentuj

BP nie stroi sie tak nisko jak by wypadalo czasem z logiki co daje w miare normalna efektywnosc w waskim pasmie .
        Normalna czyli w zakresie skutecznego promieniowania otworu podobna do BR. Porownywalna wielkoscia obudowa zamknieta na tym samym glosniku w zakresie skutecznego przetwarzania BP juz nie bedzie tak dobra.

Skomentuj

A byłem przekonany że gdzieś w artach było inaczej, ale widocznie sę myliłem :P

Skomentuj

Zasada jest prosta.

Wysoka efektywność - Wąskie pasmo
            Niska efektywność - Szerokie pasmo
            Wysokie strojenie - Szerokie pasmo
            Niskie strojenie - Wąskie pasmo

To się sprawdza przy bp 4th. przy 6th nie jest już tak różowo.

Skomentuj

błędne zasady , strojenie to nie wszystko, głosjik musi byc odpowiedni do tego odpowiedni litraż , jesli niebedzie dobrane to i niskie i wysokie strojenie dadza dopsc waskiego pikusia dla efektywnosci, przy wysokim strojeniu bedzie to nadwyżka spowodowana zbyt wysokim strojeniem i podwyższonym spl otworu dla niskiego całosc pasma straci bardzo na efektywnosci kilka-kilkanascie db a waski pikus spadnie o wiele niżej ale efektywnosc bedzie nie az tak niska jak reszty pasma tylko pare db mniejsza od "zerowej" na symulacji, ale i tu i tu jest waskie pasmo uzytecznej efektywnosci

Skomentuj

bp stroi się i tunelem i obudową a głośnik do każdego typu pudła musi być odpowiedni.
                Chodzi mi o to że na tym samym głośniku jeśli chcemy niższe zejście musimy się liczyć węższym pasmem lub/i niższą efektywnością i na odwrót.

Skomentuj

budzik moge sie załozyć że w życiu nierobiłeś obudowy BP i opierasz się tylko na symulacjach - zapewniam cię że w praktyce okazuje się że jesteś w całkowitym błędzie..... gdyby BP niemogł mieć wysokiej efektywności to czemu firmy PA stosowały by go na "małej estradzie" ?? BP moze być zarówno nacichszą jak i najgłośniejszą z konwencjionalnych obudów.

Skomentuj

Czaruję...
                  X