Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uszkodzony głośnik, ile kosztuje naprawa? i co dalej z nim?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

uszkodzony głośnik, ile kosztuje naprawa? i co dalej z nim?

więc tak:
    mam uszkodzony woofer samochodowy, jakiej firmy to nie ważne..
    mam w jednym z nich wyłamane ramię kosza, jedno z czterech.. aluminiowe.
    ile może kosztować naprawa tego głośnika?

membrana jest cała, magnes też, wszystko jest całe tylko wyłamane jest jedno ramię.

Jak to, że jest wyłamane ramię wpływa na jakość grania woofer?
    Czy w przypadku naprawy, czyli wymiany na inny kosz trzeba również wymienić kosz drugiego głośnika, żeby grały tak samo? przyjmijmy że wymieniam na nieoryginalny kosz..
    Ile to kosztuje?
    głośnik to woofer 16cm 4ohm.. drogi :)

Masz może jakieś foto ?
    Bo w ciemno to trudno cokolwiek powiedzieć ...

Pozatym w jaki sposób się wyłamało to ramie ?:)

Tak czy inaczej nie sądze aby wpływało to jakoś na grę głośnika...

Trudno będzie znaleźć pasujący kosz - to jeśli chodzi o wymianę.

Skomentuj

Masz może jakieś foto ?
      fotka Ci nic nie da przecierz..
      nie trudno sobie wyobrazić głośnik z koszem o 4 ramionch z których jedno jest wyłamane. Czy sie myle?
      Tak czy inaczej nie sądze aby wpływało to jakoś na grę głośnika...
      no właśnie.. czy takie wyłamane ramię wpłynie?
      mi sie wydaje, że wpłynie, ale nie wiem.. koszt to chyba nie tylko 'ochrona'
      Trudno będzie znaleźć pasujący kosz - to jeśli chodzi o wymianę.
      to akurat to wiem..
      wrrr... :(

Skomentuj

fotka Ci nic nie da przecierz..
        nie trudno sobie wyobrazić głośnik z koszem o 4 ramionch z których jedno jest wyłamane. Czy sie myle?
        da, bo nie wiadomo jakiej szerokości są te ramiona itp,
        nie wiadomo jak to wpłynie na sztywność itp,
        no ale skoro ma wystarczyć opis:
        głośnik to woofer 16cm 4ohm.. drogi :)
        mam uszkodzony woofer samochodowy, jakiej firmy to nie ważne..
        to już Twoja sprawa...
        zachowujesz się tak jakbyś go komuś z wozu zdefraudował ;]

Skomentuj

takero,
          bo nie wiadomo jakiej szerokości są te ramiona
          4 ramiona po 3 cm szerokości.. brakuje jednego.
          ramiona itp,
          itp??
          nie wiadomo jak to wpłynie na sztywność itp,
          właśnie tego dotyczy moje pytanie..
          jak to wpłynie na dzwięk?
          no ale skoro ma wystarczyć opis:
          przyszło Ci może do głowy, że tego głośnika jeszcze nie mam?
          to już Twoja sprawa...
          proponuje, żebyś jako moderator, dał przykład i skoro nie znasz odpowiedzi na moje pytania, nie zaśmiecał watku.. a już na pewno komentarze zachowaj dla siebie.

[ Dodano: 2006-02-07, 14:16 ]
          samo to że jedno jest wyłamane, na oko nie zmienia sztywnośći kostrukcji.. znaczy ic sie nie giba i jest porównywalne z tym w pełni sprawnym.

Skomentuj

moze a masz brakujaca czesc? ewentualnie gdyby to uszkodzenie wplywalo na dziwek, sztywnosc mozna sprobowac dorobic cos usztywniajacego. na automacie mozna sprobowac pospawac.

Skomentuj

Tego ramienia nie ma wogóle, czy jest tylko pęknięte?

Do spawania aluminium potrzeba TIG'a, a nie każdy ma do niego dostęp.

Skomentuj

Zamieszczone przez magik
                ramiona itp,
                itp??
                itp = i tym podobne...
                gdybyś napisał że go nie masz to może przyszłoby mi to na myśl,
                jednak mogłeś podać co to za głośnik, bo nawet nie mając real foty możnaby
                coś o nim znaleźć w necie, jakieś zdjęcia itp co ulatwiłoby odpowiedź na pytanie...
                Co zresztą leży w Twoim interesie...
                ehh...
                właśnie tego dotyczy moje pytanie..
                jak to wpłynie na dzwięk
                właśnie nie wiem czego...
                bo skoro to jakiś głośnik to jakoś to może wpłynąć... - tyle samo konkretów podałem co Ty...
                proponuje, żebyś jako moderator, dał przykład i skoro nie znasz odpowiedzi na moje pytania, nie zaśmiecał watku..
                jako moderator daje przykład i staram się Ci pomóc jednak jak widze podpis Dextera jest tu bardzo na miejscu...
                no ale jeśli pytania o konkrety których tak mało w Twoich wypowiedziach na ten temato to zaśmiecanie...
                a już na pewno komentarze zachowaj dla siebie.
                jeśli chodzi Ci o to:
                to zauważ takie małe
                ;]
                na końcu tego zdania...

a wracając do właściwego tematu:
                zamontuj gdzieś te głośniki - może nawet w jakiś prowizorycznych budach i
                postaraj się stwierdzić czy grają tak samo, jeśli tak to wszystko ok...

Skomentuj

kup jakieś dwie 16stki alpierda na koszach z alu (moze coś takiego mają jak nie to jakiś inny tani głośnik na koszu 16cm) rozklej tamto co masz (tylko delikatnie żeby nic nie zniszczyć) odkręć albo odnituj magnes (w koszach z alu najczęściej są przykręcane) operacje powtorz dla taniego badziwia tyle że tu uwazaj tylko żeby nie uszkodzić kosza....

jeśli rami "się urwało" to znaczy że kosz dostał i pewnie jest zwichrowany co oznacza niewycentrowaną cewke w szczelinie i moze powodować jej obcieranie jak nie przy małych to przy większych amplitudach. Dodatkowo mocno osłabia to konstrukcje kosza i powoduje niesymetryczne rozłozenie napręzeń (efekt pozostałe ramiona mogą tego w długofalowym planie tego nie wytrzymać)

jeśli to jakiś odrzut z produkcji czy odpadnięcie zostalo spowodowane wadą fabryczną w odlewie to czytaj fragment od "dodatkowo mocno osłabia konstrukcje...."

jeśli mozesz mieć ten głośnik powiedzmy o 500-600zł taniej niz taki sam dobry to moze jest to gra warta świeczki. jeśli roznica w cenie jest ponizej 200-300zł to odrazu sobie odpuść

koszta:
                  Dwa głosniki do zezłomowania
                  ktoś kto to wszystko złozy w miare profesjonalnie (musi się na tym naprawde dobrze znać bo ma tylko jedno podejście) w przeciwnym wypadku po takiej "zabawie" moze grać na poziomie alpierda

Skomentuj

Sound Wave, wielkie dziękuję, o to mi chodziło.
                    czyli musze sie liczyć z kosztem zakupu badziewia, i kosztem tego, żeby mi ktos to złożył..
                    może nie być aż takiej różnicy 600zł jesli się wszytko podliczy.
                    jak sie uda to opowiem.
                    dzięki

Skomentuj

to jak bedziesz mial to sie odezwij ..z fusow bedziesz wrozyl ?

Skomentuj

Sound Wave, jeszcze raz dzięki za konkrety.

Skomentuj

to tak jakby ktos zalamal Ci jedna noge i kazal stac pionowo... masz kilka glosnikow w ktorych kosz jest laczony z powierzchnia do ktorej przyklejone jest gorne zawieszenie za posrednictwem kilku (nie 4 elementow) i tam ma to ma male znaczenie a u Ciebie jak ww przykladzie. z reszta tak jak pisze SW ..konkretne.

Skomentuj

magik, teraz sam zaśmiecasz ten topic ;]
                            pochwalisz się co to za głośniki ?:P

Skomentuj

jak sie uda to opowiem

Skomentuj

Kazda naprawa mechanicznej konstrukcji to wypaczenie a zatem smietnik.
                                Moze i pochodzi chwile po jakims zespoleniu (jesli w trakcie procesu calkiem szlag nie trafi), ale to juz glosnik sprawny inaczej.

Skomentuj

Moim zdaniem jesli kosz jest identyczny jak tego sprawnego to niekombinowałbym z innymi koszami i przekładaniem... to sa tylko 16 cmtrowe glosniki i mysle ze nie dostana duzo mocy,jesli to byloby 30 cm do suba to rozumiem ze ta oslabiona sztywnosc juz moze bardzo wplywac na dzwiek lub prace glosnika i sie moze rozleciec...

Skomentuj

tak urwij sobie jedno ramie z 16stki z 12cm magnesem (a jest takich duuzo) i zobacz jak fajnie będzie to działało (zwłaszcza że jak znam magika to pewnie jeszcze do wozu....)

Skomentuj

a drogi nasze równe nie są ...
                                      pozatym teraz pozostale ramiona bardziej obciążone będą i też zaczną się
                                      deformować / pojawiać mikro pęknięcia itp...
                                      w końcu głośnik nie wytrzyma pewnie...

Skomentuj

Czaruję...
                                      X